Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό διήμερο στην Κέρκυρα

Στις 22 - 24 Ιούνη, με κατασκήνωση στο Βίδο, όπου λειτουργούσαν φυλακές ανηλίκων

Από το χώρο της απομόνωσης στις φυλακές ανηλίκων του Βίδου
Από το χώρο της απομόνωσης στις φυλακές ανηλίκων του Βίδου
Μαθητικό διήμερο διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, στις 22, 23 και 24 Ιούνη στην Κέρκυρα. Η κατασκήνωση του διημέρου θα στηθεί στο μικρό νησάκι Βίδο, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Κέρκυρας.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση αναφέρει:

«Εμπνεόμενοι από την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε έναν τόπο που θα μας προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με σημαντικές πλευρές της Ιστορίας του Κόμματός μας, να δυναμώσουμε σαν νέοι κομμουνιστές.

Στο νησί της Κέρκυρας γράφτηκαν μερικές από τις πιο ηρωικές σελίδες του ΚΚΕ και της νεολαίας του. Χιλιάδες κομμουνιστές φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν στα κολαστήρια του νησιού. Εκτός από τις περιβόητες φυλακές της Κέρκυρας, λειτουργούσαν επίσης στο μικρό νησάκι Λαζαρέτο τόπος εκτελέσεων, και στο Βίδο, όπου θα γίνει η κατασκήνωση, φυλακές για ανήλικους πολιτικούς κρατούμενους.

Λίγα πράγματα είναι καταγεγραμμένα γι' αυτό το κολαστήριο, καθώς το αστικό κράτος φρόντισε να κρύψει καλά τις βαρβαρότητές του στις πλάτες παιδιών 14 - 19 χρονών. Ακόμα και οι κάτοικοι τις περιοχής δεν επιτρεπόταν να έχουν την παραμικρή επαφή με τις φυλακές του Βίδου. Τέτοιες φυλακές ανηλίκων λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους φασίστες και ναζί κατακτητές όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος, όλα τα χρόνια που το Κόμμα μας ήταν παράνομο.

Εκατοντάδες ανήλικα παιδιά, που αγωνίζονταν ηρωικά ενάντια στον κατακτητή και στους συνεργάτες του, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Μέτα την απελευθέρωση και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σε αυτές τις φυλακές συγκεντρώνονταν ανήλικοι κομμουνιστές, παιδιά ανταρτών του ΔΣΕ, ορφανά από τη δολοφονική επίθεση των αστών.

Η αστική τάξη έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο "αναμόρφωσης" αυτών των παιδιών, της "θεραπείας" τους από την αρρώστια του κομμουνισμού, όπως την αποκαλούσαν. Ξύλο, απομόνωση, πείνα και αρρώστια περίμεναν τους νέους κομμουνιστές. Το αιμοβόρο καθεστώς, ξεσπώντας πάνω στα μεγαλύτερα παιδιά, που δεν δέχτηκαν να κάνουν "δήλωση μετανοίας", δεν δίστασε να τα δολοφονήσει. Στο Λαζαρέτο ανάμεσα στους εκτελεσμένους συμπεριλαμβάνονται 24 νέοι ηλικίας 21 - 25 χρόνων και 9 ακόμα έφηβοι, παιδιά, ηλικίας 18, 19 και 20 χρόνων. Το Βίδο δείχνει πεντακάθαρα τη βαρβαρότητα των καπιταλιστών και του κράτους τους. Αποδεικνύει ότι το αστικό κράτος είναι διατεθειμένο να κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του ίδιου του λαού, για να προστατεύσει την ιδιοκτησία των αστών».

Οι φυλακές της Κέρκυρας και το νησί Λαζαρέτο

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διημέρου θα επισκεφτούμε και το μικρό νησάκι Λαζαρέτο και θα πραγματοποιήσουμε ιστορικό περίπατο στην περιοχή των φυλακών της Κέρκυρας», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

«Οι φυλακές τις Κέρκυρας έχουν να μας δώσουν σημαντικά μαθήματα αγωνιστικότητας. Τα παραδείγματα για την οργάνωση της ζωής σε συνθήκες κράτησης, η αλύγιστη στάση και πάλη των κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα στις φυλακές και στα αναμορφωτήρια, αλλά και η μεγάλη δίψα τους για όλο και βαθύτερη μελέτη της κοσμοθεωρίας μας, την ώρα που μπορεί να ήταν σε πλήρη απομόνωση ή που το κορμί τους ανάρρωνε από τις κακουχίες μέσα στο κελί, θα μας δώσουν πλούσια εφόδια για τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Από τα κελιά των φυλακών της Κέρκυρας πέρασαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, πριν μεταφερθεί στα κρατητήρια της Ασφάλειας στην Αθήνα και από εκεί παραδοθεί στους Γερμανούς κατακτητές, οι Νίκος Μπελογιάννης και Αρης Βελουχιώτης, ενώ στις 22 Νοέμβρη 1938 δολοφονήθηκε μετά από άγρια βασανιστήρια ο Γραμματέας της ΚΕ της ΟΚΝΕ, Χρήστος Μαλτέζος, σε ηλικία 30 χρόνων.

Εκατοντάδες κρατούμενοι εκτελέστηκαν στο νησί Λαζαρέτο. Η μεταφορά των μελλοθάνατων από τις φυλακές της Κέρκυρας στο νησάκι Λαζαρέτο γινόταν ξημερώματα, πριν ο λαός της Κέρκυρας αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους, ώστε να μην αντιληφθεί την εκτέλεση. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι των φυλακών, αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, είχαν κατασκευάσει χωνιά και με φωνές καλούσαν από τα παράθυρα το λαό της Κέρκυρας να διαμαρτυρηθεί για το αίμα που χυνόταν. Ξεκινώντας από τις φυλακές τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και ζητωκραύγαζαν υπέρ της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία τους πνοή. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που επιβεβαιώνουν ότι άκουγαν τραγούδια και ζητωκραυγές που διακόπτονταν από τους πυροβολισμούς. Τους εκτελεσμένους τούς έθαβαν πρόχειρα γύρω από τον τόπο της εκτέλεσης».

Η κατασκήνωση και το πρόγραμμα του διημέρου

Η κατασκήνωση θα στηθεί στις έτοιμες εγκαταστάσεις των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων που υπάρχουν στο νησάκι. Υπάρχουν ντουζιέρες, τουαλέτες, κουζίνες, ιατρείο και τραπεζαρία. Λειτουργεί επίσης μια ιδιωτική ταβέρνα.

Στο νησάκι υπάρχουν όμορφες παραλίες για μπάνιο, υπάρχουν ωραίες διαδρομές, μονοπάτια μέσα στη φύση και επίσης υπολείμματα από τα παλιά φρούρια, κτίρια του αναμορφωτηρίου όπου κρατούνταν οι ανήλικοι κρατούμενοι.

Η μετακίνηση από και προς το νησάκι γίνεται με μικρό καραβάκι του δήμου κάθε μισή ώρα, και η διαδρομή είναι το πολύ 10 λεπτά.

  • Παρασκευή 22 Ιούνη

Εως τη 1 μ.μ., άφιξη κατασκηνωτών

Εως τις 7 μ.μ., ελεύθερος χρόνος για μπάνιο

Στις 7 μ.μ., ξενάγηση στο Βίδο από μαθητές της Κέρκυρας

Στις 8.30 μ.μ., βιντεοπροβολές για την ιστορία του νησιού

Στις 9 μ.μ., συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα - πάρτι

  • Σάββατο 23 Ιούνη

Στις 10 π.μ., έναρξη των αθλητικών τουρνουά

Στις 7 μ.μ., παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Στις 9.30 μ.μ., μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Στις 10.30 μ.μ., γλέντι - πάρτι

  • Κυριακή 24 Ιούνη

Αναχώρηση για Κέρκυρα έως τις 10 π.μ.

Στις 11 π.μ., ιστορικός περίπατος στην Κέρκυρα

Ελεύθερος χρόνος για βόλτες στην πόλη

Στις 3 μ.μ., αναχώρηση για επιστροφή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να στέκεσαι ολόρθος στον αγώνα»(2021-11-13 00:00:00.0)
Ενας ακόμα τόπος εξόντωσης αγωνιστών(2004-09-25 00:00:00.0)
Εκδήλωση μνήμης στο Λαζαρέτο(2000-10-07 00:00:00.0)
ΛΑΖΑΡΕΤΟ(1998-10-25 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1996-10-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ