Τετάρτη 13 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ - ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ»
Βήμα έκφρασης των μαθητών ενάντια στον πόλεμο

Με μεγάλη επιτυχία κορυφώνεται η πρωτοβουλία μαθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ

Αγία Παρασκευή
Αγία Παρασκευή
Μία ιδιαίτερα αξιόλογη δραστηριότητα που διέτρεξε τη σχολική χρονιά κορυφώνεται αυτό το διάστημα. Ο λόγος για τις εκδηλώσεις παρουσίασης των μαθητικών έργων που ενέπνευσε η πρωτοβουλία δράσης καλλιτεχνικής - πνευματικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία, με θέμα «Μια εικόνα - τρία ερωτήματα».

Η ΕΕΔΥΕ επέλεξε να δώσει το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν το μεράκι, η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι προβληματισμοί των μαθητών, με μια φωτογραφία παιδιού από εμπόλεμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την οποία συνόδευσε με τα ερωτήματα: «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;». Αφησε ελεύθερη οποιαδήποτε μορφή έκφρασης για συμμετοχή (εικαστικά, λογοτεχνία, θέατρο, βίντεο, γκράφιτι κ.λπ.) και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά αξιόλογο.

Η διάχυση της πρωτοβουλίας σε σχολεία σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή μαθητών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η συμμετοχή εργαζομένων, νέων ζευγαριών, πλήθους κόσμου στις εκδηλώσεις, ήταν από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν φέτος, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια αντίστοιχων πρωτοβουλιών στα σχολεία. Είναι ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης πως, όπως μας έλεγαν μέλη της Επιτροπής, ήδη προχωρά σε εκτυπώσεις των αναμνηστικών που μοιράζονται στα παιδιά που συμμετείχαν. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ήδη δέχονται ερωτήσεις για την επόμενη πρωτοβουλία, αλλά και για τη γενικότερη δράση της ΕΕΔΥΕ.

Πλατιά εποικοδομητική συζήτηση

Ελευσίνα
Ελευσίνα
Η πρωτοβουλία έδωσε και φέτος σε εκατοντάδες μαθητές ένα βήμα για να εκφράσουν, με χρώματα, λέξεις, ερμηνείες, τους προβληματισμούς τους, να ακουστεί η δική τους φωνή ενάντια στους πολέμους και την προσφυγιά, ενώ μέσα και από τις εκδηλώσεις που κορυφώνονται αυτό το διάστημα, άνοιξε μέσω των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης μια πλατιά εποικοδομητική συζήτηση με τους μεγαλύτερους που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, για τις εξελίξεις στην περιοχή, τις αιτίες των πολέμων, το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, τι βρίσκεται πίσω από αυτούς, τις επιπτώσεις στους λαούς, για την πάλη της ΕΕΔΥΕ.

Με εντυπωσιακή συμμετοχή από τα παιδιά αλλά και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου στις 19 Μάη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Παρουσιάστηκαν έργα περίπου 1.200 μαθητών από 23 σχολεία του δήμου (1 Νηπιαγωγείο, 13 Δημοτικά, 6 Γυμνάσια και 3 Λύκεια), με ποικίλες δημιουργίες, γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία.

Μαθητές από 11 σχολεία της Αγίας Παρασκευής (7 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια και 2 Λύκεια), ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, έφτιαξαν ποικίλες δημιουργίες, γεμάτες φαντασία και πρωτοτυπία, κάποιες από τις οποίες παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές στο χώρο της εκδήλωσης, που έγινε την Κυριακή 20 Μάη, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ερμήνευσε τραγούδια του ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Πολύμορφη δημιουργία

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 12 Μάη η παρουσίαση των μαθητικών δημιουργιών στην Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τοίχοι του δημαρχείου, η περίφραξη του θεάτρου, ταμπλό, στολίστηκαν από έργα γεμάτα φαντασία, που περιλάμβαναν χειροτεχνίες όπως αυτή του Δημοτικού Σχολείου Αβάτου αλλά και τετράπτυχο και κόμικ του Δημοτικού του Ευμοίρου. Μαθητές του 5ου Δημοτικού της πόλης παρουσίασαν την παράσταση «Οδυσσεβάχ», ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Εκατοντάδες παιδιά από σχολεία της Λάρισας συμμετείχαν με ζωγραφιές και κατασκευές στην πρωτοβουλία και ακόμα περισσότεροι ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν την έκθεση των έργων τους, που έγινε το διάστημα 26 Απρίλη - 2 Μάη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 και 3 Ιούνη, στο χώρο της «Ελαιουργικής», η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας για την παρουσίαση των έργων μαθητών από σχολεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Την παρουσίαση έκαναν μαθητές μαζί με εκπαιδευτικούς.

Πέρα από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες και ουσιαστικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, η πρωτοβουλία αποτέλεσε αφετηρία και για άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις, όπως η πορεία και η εκδήλωση για την ειρήνη, στις 3 Ιούνη, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων κατοίκων του νησιού. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι της Μύρινας, σε εκδήλωση με ομιλίες, απαγγελίες και τραγούδια για την ειρήνη από τις παιδικές χορωδίες του 2ου Δημοτικού και του Ωδείου, ενώ μικροί και μεγάλοι μαθητές ζωγράφισαν για την ειρήνη και τα έργα τους εκτέθηκαν στο χώρο.

Με συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, με ζωντάνια και αξιόλογο περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 Ιούνη, η εκδήλωση της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης. Εκθεση των ομαδικών και ατομικών έργων των μαθητών, απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη, συγκλονιστικά θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το δράμα των προσφύγων, αντιπολεμικά τραγούδια, ομιλίες συγκίνησαν, έθεσαν καίρια ερωτήματα και προκάλεσαν γόνιμο προβληματισμό.

Στις 6 Ιούνη, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης έγινε η αντίστοιχη εκδήλωση της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, με σημαντική συμμετοχή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, μαζικών φορέων της περιοχής και εκπροσώπων των Επιτροπών Ειρήνης Αγ. Δημητρίου και Ταύρου - Μοσχάτου. Εκτέθηκαν πάνω από 300 έργα μαθητών από 8 Δημοτικά και 4 Γυμνάσια της περιοχής, διαβάστηκαν 10 ποιήματα φτιαγμένα με την ευαισθησία και την έμπνευση μαθητών του 4ου και 8ου Γυμνασίου, προβλήθηκαν βίντεο για τους πολέμους και τις αιτίες τους και με επιλογές έργων των μαθητών, ενώ οι χορωδίες του 1ου Δημοτικού, των γονέων του 3ου και 13ου Δημοτικού καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ