Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι τουρκικές επιδρομές κατά Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Λίγο πριν από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας δείχνει να αυξάνει σημαντικά τις επιδρομές στις ορεινές περιοχές Καντίλ και Σιντζάρ του βορείου Ιράκ κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρεται πως χτυπήθηκαν «14 στόχοι», όπως κρησφύγετα και αποθήκες όπλων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αξιοποίησε τις επιχειρήσεις για να αναδείξει «επιτυχίες στα πεδία συγκρούσεων» διαβεβαιώνοντας χτες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Κεντρική Ανατολία ότι «θα αποξηράνει το βάλτο της τρομοκρατίας στο Καντίλ». Πρόσθεσε πως συνεχίζονται παράλληλα και οι επιθέσεις του στρατού κατά Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG σε Αφρίν και Αλ Μπαμπ της Συρίας, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται από τουρκικά «F16» αφού προηγουμένως οι στόχοι εντοπιστούν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Δεν τα αγοράζουμε πλέον από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Φωτιά σε αποθήκη με ψηφοδέλτια...

Το περασμένο Σάββατο, σημειώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν οι μισές κάλπες της Βαγδάτης από τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές του Μάη λίγες μέρες αφότου η Βουλή απαίτησε την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα, λόγω «ανωμαλιών» στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων. Οι αρχές δεν ανέφεραν αν η πυρκαγιά ήταν ατύχημα ή εμπρησμός, όμως ο χρόνος εκδήλωσής της υπονόμευσε τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας που η εγκυρότητά της είχε ήδη αμφισβητηθεί μεταξύ άλλων και γιατί συμμετείχε λιγότερο από το 45% των ψηφοφόρων. Η ανακαταμέτρηση θα μπορούσε να εξασθενίσει τον εθνικιστή «αντιαμερικανό» Σιίτη κληρικό Μοκντάντα Σαντρ που ήρθε πρώτος στις εκλογές και να ευνοήσει τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, το εκλογικό μπλοκ του οποίου κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές.

Ο ανώτατος σύμβουλος του Μ. Σαντρ, Ντιάα αλ Ασάντι, είπε πως η φωτιά ήταν μια συνωμοσία που είχε σκοπό να εξαναγκάσει σε επανάληψη των εκλογών και να κρύψει την απάτη.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε πως η φωτιά είναι μέρος μιας συνωμοσίας που έχει σκοπό να πληγεί η δημοκρατική διαδικασία στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ