Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδιο νέας προβοκάτσιας με χημικά βλέπουν στη Ρωσία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το στήσιμο πιθανής νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα σε βάρος Σύρων αμάχων από τζιχαντιστές μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (ΕΣΣ, που υποστηρίζονται πλέον κυρίως από την Τουρκία) και Αμερικανούς κομάντος στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ο Κονασένκοφ προειδοποίησε ότι ο στόχος μιας τέτοιας νέας επίθεσης θα είναι να δοθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το κατάλληλο πρόσχημα για την εξαπόλυση νέας επίθεσης κατά του συριακού στρατού, παρόμοιας με αυτήν που πραγματοποίησαν με αφορμή επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα στα μέσα του περασμένου Απρίλη.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος επικαλέστηκε πληροφορίες διασταυρωμένες «από τρεις ανεξάρτητες πηγές στη Συρία» πως ήδη ένοπλοι του ΕΣΣ έχουν παραλάβει κάνιστρα με αέριο χλωρίνης σε οικισμό του Ντέιρ Εζόρ, για να στήσουν άλλη μια επίθεση με χημικά κατά αμάχων. Πρόσθεσε ότι μόλις τραβηχτεί το σχετικό βίντεο από δυτικά ΜΜΕ θα δοθούν οι «νέοι λόγοι» για την εξαπόλυση πυραυλικής επίθεσης κατά των συριακών αρχών ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Προειδοποίησε, τέλος, ότι τέτοιες προβοκάτσιες «είναι απαράδεκτες, γιατί θα αποσταθεροποιήσουν κι άλλο την κατάσταση» στη Συρία.

Το ίδιο 24ωρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «ανησυχία» για βομβαρδισμούς περιοχών του Ιντλίμπ - όπου έχουν καταφύγει πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικοί - μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 40 αμάχων. Επιπλέον, ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εξέφρασε ανησυχία για νέο μεγάλο κύμα προσφύγων από το Ιντλίμπ, με αφορμή τις πρόσφατες επιδρομές. «Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της κρίσης στη Συρία, ακόμη και μετά από επτά χρόνια πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή «θα περιπλέξει πάρα πολύ περισσότερο» την κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές της Συρίας. Πρόσθεσε ότι το πρώτο τετράμηνο του 2018 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους εντός Συρίας πάνω από 920.000 άτομα, ο υψηλότερος αριθμός σε σχέση με οποιοδήποτε αντίστοιχο διάστημα από την αρχή του πολέμου το 2011. «Με αυτήν την κλιμάκωση και επιδείνωση, ανησυχούμε ότι μπορεί να δούμε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται προς τα σύνορα με την Τουρκία, αν αυτό συνεχιστεί».

Νέα συνέντευξη Ασαντ

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που έδωσε ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ στη βρετανική εφημερίδα «Mail on Sunday», αρνήθηκε ότι η σύμμαχός του, Ρωσία, αποφασίζει για λογαριασμό του. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα μέρη, είτε μέσα στην κυβέρνησή μας, είτε με άλλες κυβερνήσεις», αρνήθηκε πως η Μόσχα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα ισραηλινές δυνάμεις με στόχο συμμαχικές δυνάμεις της Συρίας, όπως Ιρανοί στρατιωτικοί και ένοπλοι της λιβανέζικης οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος στη χώρα του θα τελειώσει σε «λιγότερο από ένα χρόνο» και επανέλαβε πως ο στρατός θα ανακτήσει «κάθε εκατοστό» του συριακού εδάφους.

Τόνισε, τέλος, πως η ανάμειξη ξένων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, παρατείνει τη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ