Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνάντηση Τραμπ - Κιμ σήμερα στη Σιγκαπούρη

Στο φόντο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό και γενικότερα

Από τη συνάντηση των ηγετών της Σιγκαπούρης και της Β. Κορέας

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των ηγετών της Σιγκαπούρης και της Β. Κορέας
Σήμερα έχει κανονιστεί, στη Σιγκαπούρη, η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» και πραγματοποιείται σε μια περίοδο γοργής και πολύπλευρης όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου, η ίδια η διοργάνωσή της επιβεβαιώνει καταρχήν το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ να δυναμώσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (όπου τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον έχει «στρέψει» την προσοχή της, καθόλου τυχαία), στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης» αντίπαλων δυνάμεων, με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία, για τις οποίες επίσης έχει μεγάλο βάρος ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή, για αυτό άλλωστε και αυξάνουν με μεγάλη αποφασιστικότητα τους δικούς τους σχεδιασμούς (επενδυτικούς, στρατιωτικούς κ.τ.λ.).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος - που πριν ελάχιστες βδομάδες είχε ακυρώσει τη Σύνοδο αναδεικνύοντας τις βαθιές αντιθέσεις - χαρακτήρισε ξανά τη Σύνοδο «μια μοναδική ευκαιρία», η οποία «δεν θα παρουσιαστεί ποτέ» ξανά, ωστόσο μεταξύ άλλων σχολίασε: «Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό... Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε ότι οι προετοιμασίες που προηγήθηκαν «προσδοκούμε ότι θα έχουν τη λογική τους κατάληξη ακόμα και νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε». Συμπλήρωσε ότι η Σύνοδος παρέχει «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αλλαγή τροχιάς στις σχέσεις μας (με τη Β. Κορέα) και την ειρήνη και ευημερία (στη Βόρεια Κορέα)», αλλά και ότι «η σκληρή δουλειά θα ακολουθήσει μετά (τη Σύνοδο)». Εμφάνισε ως ζητούμενο την «πλήρως διαπιστωμένη» και «χωρίς επιστροφή» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να «προσφέρουν εγγυήσεις» στην Πιονγιάνγκ, αλλά και να τη στηρίξουν οικονομικά. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ακόμα ότι «αν η διπλωματία δεν λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση (...) οι κυρώσεις (προς την Πιονγιάνγκ) θα ενισχυθούν».

Στην Πιονγιάνγκ, το κρατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι Τραμπ και Κιμ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης», με «ευρείες και βαθιές απόψεις για την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ», την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, όπως και άλλα «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που τίθενται από τη νέα εποχή». Ακόμα, το πρακτορείο σχολίαζε ότι πρόκειται για την πρώτη του είδους διμερή Σύνοδο και θα διεξαχθεί «κάτω από τη μεγάλη προσοχή και προσδοκία ολόκληρου του κόσμου».

Χτες και προχτές, επίσης, έγιναν συναντήσεις των δύο ηγετών με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λούνγκ, ο οποίος δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της συνάντησης ότι αυτή «θα κοστίσει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε επίσης πως «είναι πιθανό ότι ίσως ανακτήσουμε κάποιο μικρό μέρος του ποσού αυτού, αλλά νομίζω ότι είναι ένα κόστος που θέλουμε να πληρώσουμε και είναι η συνεισφορά μας σε μία διεθνή επιδίωξη, που είναι φανερό ότι εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, στο σημείο έφτασαν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, αλλά και της Ιαπωνίας, δεδομένων των προεκτάσεων που έχει το παζάρι στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, πρέπει να είναι καθαρό ότι πολύ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Κίνα, που εκτός από στενότερος (οικονομικός και όχι μόνο) εταίρος της Πιονγιάνγκ μέχρι σήμερα, είναι η ισχυρότερη δύναμη στη «γειτονιά» της Χερσονήσου και δεν μένει θεατής στις πιθανές αλλαγές στις «ισορροπίες» της περιφέρειας. Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση να εξελιχθεί ομαλά, να φέρει θετικά αποτελέσματα και να διευκολύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και πολιτικής επίλυσης του κορεατικού ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ