Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Σχεδιασμοί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μυστικές συμφωνίες και διεργασίες ρευστών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρα το Παλαιστινιακό και το Ιράν, περιγράφει εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «The New Yorker», με τον εύγλωττο τίτλο «Η νέα παγκόσμια Τάξη του Ντόναλντ Τραμπ».

Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται πως το διακύβευμα στο επικείμενο «ειρηνευτικό» σχέδιο που αναμένεται να αποκαλύψει τις επόμενες μέρες ή βδομάδες η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι τόσο η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς - η οποία αναμένεται να το απορρίψει - αλλά «πώς θα αντιδράσουν οι ηγέτες χωρών του Κόλπου με τις οποίες το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή». Ο αρθρογράφος Adam Entous, επικαλούμενος βοηθό του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, υποστηρίζει ότι «ο χειρότερος εφιάλτης μας θα ήταν ο (σ.σ. Ισραηλινός πρωθυπουργός) Μπέντζαμιν Νετανιάχου να βρει τρόπο να διχάσει τις χώρες του Κόλπου από τους Παλαιστίνιους». Σε άλλο σημείο, υποστηρίζεται ότι το Ισραήλ δεν έχει σχέσεις παρασκηνιακά μόνο με τη Σαουδική Αραβία. Είχε αρχίσει τις επαφές πρώτα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήδη από τη δεκαετία του 1990, επί προεδρίας Κλίντον.

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε συμφωνήσει στο περιθώριο περσινής Συνόδου στο Ριάντ «σε μία στρατηγική συμμαχία της Μέσης Ανατολής», όπου το Ισραήλ θα παρέμενε επί του παρόντος «σιωπηλός εταίρος» και οι ΗΠΑ θα έπαιρναν «σκληρότερη στάση» έναντι του Ιράν, που χαρακτηρίστηκε «κοινός εχθρός». Διαβεβαίωνε επίσης πως είναι πρόθυμος «για πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ».

Επιπλέον, φέρεται πως ήδη επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα είχε διαπιστωθεί ότι η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι «πρακτικά ανέφικτη», γιατί π.χ. στη Δυτική Οχθη «οι εβραϊκοί εποικισμοί καλύπτουν πάνω από το 60% του εδάφους και εξαπλώνονται σαν καρκινικός όγκος».

Ο δισεκατομμυριούχος Σέλντον Αντελσον, στενός φίλος του Νετανιάχου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ μόνο όταν ο τελευταίος διαβεβαίωσε πως θα μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ σε περίπτωση εκλογής του.

Πάντως, ανεξάρτητα από τα σχέδια και τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ο Παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να πληρώνει με τη ζωή του τη συνέχιση της κατοχής. Την περασμένη Παρασκευή, σε κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, τα ισραηλινά στρατεύματα από την άλλη πλευρά των συνόρων σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα (ανάμεσά τους παιδί 14 ετών) και τραυμάτισαν πάνω από 650.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ