Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Οχυρωματικά έργα» κατά του «εσωτερικού εχθρού»

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ), το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) συνεδρίασαν χτες στο Λουξεμβούργο σε μια συντονισμένη προσπάθεια «αντιτρομοκρατικής θωράκισης», ιδιαίτερα της οικονομίας, που τελεί, όμως, «υπό την αίρεση των πολιτικο-στρατιωτικών εξελίξεων» όπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου.

Πρόκειται για έντονη κινητοποίηση της κοινοτικής μηχανής, που θα συνεχιστεί σήμερα με έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για το «συντονισμό των δράσεων της ΕΕ» και θα κορυφωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γάνδης.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε σημαντική επιβράδυνση, παρατηρείται κάμψη όχι όμως και ύφεση και αναμένεται μια ήπια ανάκαμψη προς το τέλος του 2002, υπό την αίρεση ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θά 'ναι αποτελεσματική, ότι δε θα υπάρξει νέα τρομοκρατική επίθεση που εκτιμάται ως σοβαρό ενδεχόμενο και ότι θα διατηρηθεί η συνοχή της διεθνούς συμμαχίας και η σταθερότητα ορισμένων αραβικών καθεστώτων» δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, συνοψίζοντας τις έντονες ανησυχίες των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομίας.

Σε κοινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε η υπαγωγή της «τρομοκρατίας» στους ορισμούς της κοινοτικής «οδηγίας» που αφορά ρυθμίσεις για ξέπλυμα χρήματος (οργανωμένο έγκλημα, εμπόριο ναρκωτικών κλπ.) και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ επιβάλλεται «υποχρέωση» σε δικηγόρους και λογιστές «να αναφέρουν υποψίες για διακίνηση κεφαλαίων που αφορούν στην τρομοκρατία».

Υπογράφηκε, ακόμη, πρωτόκολλο στη σύμβαση της 29/5/2000 για τον «έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών» που επιβάλλει υποχρέωση στα κράτη - μέλη να παρέχουν όλες τις «πληροφορίες» για πρόσωπα που διώκονται. Προς το παρόν η ΕΕ δεν έχει το απαραίτητο νομικό καθεστώς για να «παγώνει» λογαριασμούς διά μέσου των Κεντρικών Τραπεζών, και η άρση απορρήτου γίνεται μέσω δικαστικών αρχών και όχι «με διοικητικά μέτρα». Αυτό σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου δημιουργεί προβλήματα γιατί το ζητούμενο είναι «μόνο με αποχρώσες ενδείξεις και χωρίς να αντιληφθεί ο ενδιαφερόμενος, να εγκλωβιστεί ο λογαριασμός του». Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ συζήτησε και «λίστα κρατών» που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα» όσον αφορά τον οικονομικό «έλεγχο», με ιδιαίτερη αναφορά στις Φιλιππίνες, αλλά και σε Αίγυπτο, Ουγγαρία, Λίβανο, Νιγηρία, Ρωσία, Ουκρανία, αλλά και Ισραήλ.

Αντίθετα, το ΕΚΟΦΙΝ μετά από εμφανή πίεση των ΗΠΑ, αποφάσισε «ενίσχυση» του Πακιστάν και άλλων χωρών που υφίστανται τις επιπτώσεις της επέμβασης στο Αφγανιστάν με μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση και παραγραφή εξωτερικού χρέους, μέχρι δάνεια και χρηματιστηριακές διευκολύνσεις.

Οσον αφορά τους υπουργούς Μεταφορών, φαίνεται ότι το Συμβούλιο θα υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν για περιορισμένη ποσοτικά και χρονικά ενίσχυση των αεροπορικών εταιριών που πλήγησαν από τα γεγονότα της 11/9/2001 αφού είναι μια καλή ευκαιρία για νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές κυρίως των μικρών εταιριών στους ευρωπαϊκούς «ουρανούς». Πιο αρνητικοί στις ενισχύσεις η Γερμανία και η Βρετανία. Σύμφωνα με τον Χρ. Βερελή το ποσό ενίσχυσης όλων των ελληνικών αεροπορικών εταιριών και όχι μόνο της Ολυμπιακής, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα τρία δισ. δραχμές, ενώ τα ασφάλιστρα θα καλυφθούν μόνο μέχρι τέλος του χρόνου, για το επιπλέον ποσό που δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης εκτός από το πρωτόκολλο για τον οικονομικό «έλεγχο» που υπέγραψαν με το ΕΚΟΦΙΝ, συνέχισαν χτες και τη συζήτηση επιμέρους θεμάτων του ευρω-τρομονόμου που πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι 6/12/2001. Σύμφωνα με τον Μιχ. Σταθόπουλο υπάρχουν πιέσεις κυρίως από βρετανικής πλευράς, για επιβολή διευρυμένου «ορισμού» των τρομοκρατικών πράξεων και «πλήρη εγκατάλειψη της αρχής του διπλού αξιοποίνου», όπως και για περιορισμένη εξουσία των κρατών - μελών στις διαδικασίες «αυτόματης» έκδοσης στη βάση του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ