Συνεχίστηκαν και χτες οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ινδικό και τον πακιστανικό στρατό, κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-
Εκτός από αυτά, όμως, στόχος του Κόλιν Πάουελ φέρεται να είναι η επανάληψη του σαφέστατου μηνύματος που μετέφερε και στο Ισλαμαμπάντ: Το θέμα του Κασμίρ είναι κομβικό για τη σταθερότητα της Νότιας Ασίας, ιδιαίτερα όσο είναι σε εξέλιξη οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, γι' αυτό και η αμερικανική «έκκληση» είναι να λυθούν όλες οι εντάσεις μέσω διαλόγου. Μάλιστα, ταυτόχρονα με την έναρξη της περιοδείας Πάουελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον είχε «μακροσκελείς επικοινωνίες με Πακιστανούς και Ινδούς αξιωματούχους, πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν επιθυμείται καμία απολύτως αναζωπύρωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης αυτήν την περίοδο».
Η ειρωνεία, όμως, είναι ότι τη στιγμή που ο Κόλιν Πάουελ πατούσε το πόδι του στο Ισλαμαμπάντ, ο ινδικός στρατός εξαπέλυε επίθεση εναντίον 11 θέσεων του πακιστανικού στρατού κατά μήκος της Γραμμής της Εκεχειρίας, που χωρίζει το διαφιλονικούμενο κρατίδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «αντίποινα στις αλλεπάλληλες εισβολές που επιχείρησαν στο ινδικό έδαφος εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία από την πακιστανική πλευρά». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός, από την Κυριακή, έχει σκοτώσει 30 τέτοιους εισβολείς, ενώ από τα σποραδικά πυρά που σημειώνονται διαρκώς έχουν χάσει τη ζωή τους άλλοι 15 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 40. Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν, και χθες, πυρά, ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Τζορτζ Φερνάντες, προειδοποιούσε, λίγες μόλις ώρες πριν αφιχθεί ο Πάουελ, ότι «η Ινδία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όσους προσπαθήσουν να εισέλθουν στο ινδικό Κασμίρ».
Αν και Ινδοί αναλυτές υποστήριζαν ότι το Νέο Δελχί εκτιμά πως οι ΗΠΑ «άρχισαν να δείχνουν ευαισθησία στα ινδικά αιτήματα», όταν περιέλαβαν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και την «Τζάις ε Μοχάμεντ», που δρα στο Κασμίρ και θεωρείται «κατασκεύασμα του Πακιστάν» από την ινδική ηγεσία, η κατάσταση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη, χθες. Πριν την έναρξη των επίσημων συναντήσεων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πάουελ στο Ισλαμαμπάντ ότι «το Κασμίρ είναι πηγή έντασης», η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο τόνιζε ότι «η Ινδία δε συμφωνεί με την εκτίμηση του κ. Πάουελ. Να μην μπερδεύουμε αίτιο και αποτέλεσμα. Η κατάσταση στο Κασμίρ είναι συνέπεια της κρατικής τρομοκρατίας του Πακιστάν, όχι η αιτία».