Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΥΕΜΕΝΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Τριγμοί και ισορροπίες

ΣΑΝΑ'Α - ΚΑΪΡΟ.-

Τριγμοί άρχισαν να σημειώνονται σε διάφορα σημεία της «αρραγούς αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο. Μετά τη Σαουδική Αραβία, αντιδράσεις αρχίζουν να εμφανίζονται και στους κόλπους της υεμενικής ηγεσίας.

Ανέβαλε, επ' αόριστον, προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Υεμένης, Σέικ Αμπντουλάχ αλ Αχμάρ. Ο αλ Αχμάρ, ενημερώνοντας το Βρετανό πρέσβη, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια επίσκεψη, γιατί θα είναι σαν να εγκρίνονται οι αμερικανο-βρετανικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, που σκοτώνουν γυναικόπαιδα». Η δήλωση του αλ Αχμάρ είναι η πρώτη, τόσο σαφής, αντίδραση της υεμενικής ηγεσίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η «κόντρα» ανάμεσα στις αρχές του Αντεν και την Ουάσιγκτον, η οποία ζητά να ξανανοίξει ο φάκελος της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση, πριν από ένα χρόνο, στο αμερικανικό σκάφος USS Cole, στο λιμάνι του Αντεν, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 ναύτες και τραυματίστηκαν 37. Και εκείνη η επίθεση είχε συνδεθεί με τον Μπιν Λάντεν. Οι αμερικανικές αρχές ζητούν να επαναληφθεί η ανάκρισή τους, προκειμένου να συλλεγούν νέα στοιχεία σχετικά και με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να ανακρίνουν οι ίδιοι, όχι μόνο τους συγκεκριμένους υπόπτους, αλλά και χιλιάδες άλλους Υεμενίτες, οι οποίοι είναι βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το αμερικανικό αίτημα, όμως, απορρίφθηκε και όπως δήλωνε ο υπουργός Εσωτερικών Ράσαντ αλ Ελεϊμί, η διαδικασία «έχει ολοκληρωθεί και θα παραπεμφθούν μόνον αυτοί οι 8 σε δίκη».

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η στρατιωτική δικαιοσύνη άρχισε τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος 170 μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Τζαμάα αλ Ισλαμίγια», οι οποίοι κρατούνται, εδώ και χρόνια, για διάφορες επιθέσεις εντός της Αιγύπτου. Παράλληλα, όμως, η αιγυπτιακή ηγεσία φέρεται να προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση, ερχόμενη σε «ανεπίσημες» συνεννοήσεις με εκπροσώπους της, εκτός νόμου, «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και επιτρέποντας σε ορισμένους ισλαμιστές κληρικούς που πρόσκεινται στην ηγεσία να συνδιαδηλώσουν με την Αδελφότητα, «προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρήσεις στα ανατολικά και στο βορρά(2010-01-14 00:00:00.0)
Πιο κοντά στην τρομοκρατική επίθεση(2002-10-11 00:00:00.0)
«Υπό απειλή»... ξανά!(2002-02-13 00:00:00.0)
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί(2001-10-11 00:00:00.0)
Πολλά ερωτήματα για την έκρηξη σε λιμάνι της Υεμένης(2000-10-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η χρόνια διαμάχη τους(1998-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ