Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για διπλή απεργιακή μάχη στο Εμπόριο

Στις 24/6 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Στις 15/7 σε όλη τη χώρα

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την πρώτη από τις δύο απεργίες
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την πρώτη από τις δύο απεργίες
Να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας την Κυριακή 24 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 15 Ιούλη σε όλη τη χώρα καλεί τα σωματεία του κλάδου του Εμπορίου η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Φέτος εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, σε μια σειρά μεγάλες περιοχές της Αττικής και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας στα ωράρια - λάστιχο και στην εντατικοποίηση, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, και τη δουλειά τις Κυριακές.

«Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές!» είναι η απάντηση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της απεργίας μέσα στα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά. Με ανακοίνωσή της καλεί τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να μπουν στην πρώτη γραμμή και να πάρουν πάνω τους την επιτυχία της διπλής απεργίας: «Να βγάλουν άμεσα τα υλικά τους, να φτάσουν σε κάθε εμποροϋπάλληλο, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που θα ανεβάσουν το αγωνιστικό κλίμα, τη συμμετοχή. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, συνεντεύξεις Τύπου, με Γενικές Συνελεύσεις (...) να δώσουν τη μάχη της απεργίας με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας, στους αγώνες για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Απάντηση στις δυνάμεις που λερώνουν και εκφυλίζουν το όπλο της απεργίας

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία προκήρυξε σε μια συνεδρίαση απεργία για όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβρη, χωρίς καμία μέριμνα για την οργάνωση και την κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Από την απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για απεργία διαρκείας από το Μάη έως τον Οκτώβρη, έχουν περάσει 5 Κυριακές. Οι δυνάμεις που πήραν απόφαση για απεργία διαρκείας απουσιάζουν σταθερά από τους χώρους δουλειάς, δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο προετοιμασίας της απεργίας, δεν έχουν βγάλει μία αφίσα, μία ανακοίνωση, δεν έχουν πραγματοποιήσει - ούτε καν για τους τύπους - μία απεργιακή συγκέντρωση. Λερώνουν και αποδυναμώνουν το όπλο της απεργίας, το εκφυλίζουν.

Είναι οι δυνάμεις που στήνουν σωματεία - σφραγίδες μιας χρήσης, σφραγιδομάχοι νόθων συσχετισμών, που κρατούν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι μηχανισμοί της εργοδοσίας, εκπροσωπούν τα συμφέροντά της, βρίσκονται μακριά από τους εργαζόμενους, γι' αυτό άλλωστε δεν μπορούν να τους κινητοποιήσουν και να τους εμπνεύσουν.

Μέσω της απόφασης για απεργία διαρκείας επιχειρούν να δώσουν χτύπημα στο όπλο της απεργίας, να το απαξιώσουν. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στην πρόταση για απεργία απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης το Γενάρη, που εμπεριείχαν το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την απεργία, σφύριζαν αδιάφορα, μιλούσαν για μορφή πάλης που "έχει φάει τα ψωμιά της". Η αθλιότητα και ο τυχοδιωκτισμός τους έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

Μέρος της συνολικής επίθεσης στον εργάσιμο χρόνο και τις ζωές μας

«Προχωράμε με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας ανάγκες!», υπογραμμίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, εξηγώντας πως η επίθεση στην κυριακάτικη αργία είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στον εργάσιμο χρόνο, στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων του κλάδου.

Υπογραμμίζοντας ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, επισημαίνει:

«Στον κλάδο του Εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η επέκταση της εργάσιμης μέρας, το συνεχές χτύπημα στη ζωή των εργαζομένων στο Εμπόριο μέσω των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, η μερική απασχόληση, οι μηνιαίες - 3μηνες - 6μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τα διακεκομμένα ωράρια, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους άθλιους μισθούς, που στον κλάδο ξεκινούν από τα 180 - 200 ευρώ.

Η σχεδιασμένη κατάργηση της Κυριακής αργίας συνοδεύεται με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, με απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό που δεν δίνονται, με αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, με ολοένα και λιγότερους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, να βγάζουν πολλαπλάσια δουλειά, γεγονός που οδηγεί το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των επαγγελματικών ασθενειών.

Τα "απελευθερωμένα" ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει τον κλάδο να έχει έναν άστατο και ακανόνιστο εργάσιμο χρόνο. Οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά της ζωής του εμποροϋπάλληλου αλλά και της ζωής συνολικά μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου».

Οργάνωση της πάλης με τα αιτήματα των εργαζομένων

«Καλούμε τους συναδέλφους στο Εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες αγώνα σε χώρους δουλειάς. Να δυναμώσει η αγωνιστική στάση απέναντι σε αποφάσεις της εργοδοσίας που τους καλούν να εργάζονται Κυριακές. Να μην ξεγελαστούν από πρόσκαιρες αποφάσεις επιχειρηματικών ομίλων που για λόγους ανταγωνισμού επιλέγουν αυτήν την περίοδο να μην προχωρούν σε άνοιγμα των καταστημάτων τους τις Κυριακές. Το κυνήγι των κερδών τους είναι το μοναδικό που τους καίει και τους ενδιαφέρει», σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να συνεδριάσουν, να συντονιστούν και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις, να πάρουν μέτρα για τη συμμετοχή εργαζομένων στις απεργιακές μάχες. Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνει «σε συναδέλφους και τίμιους συνδικαλιστές που βρίσκονται μέσα σε σωματεία των οποίων η γραμμή, λόγω νόθων συσχετισμών ή μηχανισμών, συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που έχουν σιχαθεί την πλήρη ταύτιση των συμφερόντων τους με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τους καλούμε να κάνουν βήμα μπρος, να απαγκιστρωθούν από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να τις κάνουν πέρα».

Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και ο κοινός αγώνας με άλλους κλάδους εργαζομένων, τους οποίους η πλήρης κατάργηση της Κυριακής αργίας θα επηρεάσει άμεσα. «Παλεύουμε μαζί για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα που αρνούνται και δεν θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ηγεσίες σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι σύμμαχοι δηλαδή της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ», τονίζει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η κοινή απόκρουση από εμποροϋπαλλήλους - αυτοαπασχολούμενους της προσπάθειας εμπορικών ομίλων και Περιφέρειας για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων στην Κρήτη είναι παράδειγμα που μπορεί και πρέπει να γενικευτεί».

«Να οργανώσουμε την πάλη με τα δικά μας αιτήματα, με τις δικές μας σημαίες!», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί στη μάχη της απεργίας με το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο.
  • Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν τους μισθούς, με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήγμα για όλους τους εργαζόμενους το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας (11/1/2019)
Κοινές δράσεις στο πλαίσιο της αυριανής απεργίας (2/11/2013)
Με απεργία υπερασπίζονται την Κυριακή αργία (30/10/2013)
Απεργία και κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη (25/10/2013)
Συντονίζουν τον αγώνα τους (14/1/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org