Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Την Κυριακή η απεργία ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Σε μια κρίσιμη απεργιακή μάχη που αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας κατεβαίνουν την Κυριακή 16 Ιούλη οι εμποροϋπάλληλοι, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, την οποία απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη λειτουργία των καταστημάτων 32 Κυριακές (από Μάη μέχρι και Οκτώβρη) στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές». Μαζί με τους εμποροϋπάλληλους παλεύουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, που επίσης συνθλίβονται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι είναι και οι μόνοι που κερδίζουν από την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου.

«Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα!»: Με αυτό το σύνθημα, τα επιχειρησιακά και κλαδικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, απευθύνουν κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων από όλη τη χώρα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης.

Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη έχει οριστεί στο Μοναστηράκι, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων, καθώς και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Στη συγκέντρωση καλούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι

Από την προχτεσινή εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι
Από την προχτεσινή εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι
Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας όσο γίνεται πιο μακριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 11/7, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, έκαναν κοινή μαζική εξόρμηση στο «Metro Mall» στο Μπραχάμι, ενόψει των πανελλαδικών απεργιών των δύο κλάδων στις 16 και 20 Ιούλη αντίστοιχα.

Με αιχμή το αίτημα για υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ, την κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, του καθεστώτος των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο, το αγωνιστικό κάλεσμα έφτασε παντού μέσα στο «Metro Mall» και βρήκε αποδοχή από τους εργαζόμενους και των δύο κλάδων που δουλεύουν εκεί.

Ο προβληματισμός για τη σκληρή δουλειά που αμείβεται με ψίχουλα ήταν έκδηλος, και ειδικά οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα εξέφρασαν μεγάλη δυσαρέσκεια για το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο. Χαρακτηριστικά, δήλωναν στους συνδικαλιστές πως δεν έχουν καμία αμφιβολία πως ο στόχος είναι τα καταστήματα να ανοίξουν όλες τις Κυριακές και πως ήδη οι ζωές τους διαλύονται.


Παρά το φόβο της απόλυσης που συστηματικά σπέρνουν η εργοδοσία και η διεύθυνση του «Metro Mall», παρά το γεγονός ότι προχτές, εκτός από τους security που παρέταξαν σε όλο το κτίριο, κάλεσαν και την αστυνομία από το ΑΤ Αγίου Δημητρίου, από αρκετούς εργαζόμενους εκφράστηκαν αγωνιστικές διαθέσεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να μετατραπούν σε συμμετοχή στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις των δύο κλάδων στην Αθήνα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται για την απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη και οργανώνουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

-- Στα Γιάννενα, κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 16 Ιούλη και στη συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο μπροστά στη Βιβλιοθήκη, απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα, το ΕΚΙ συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια, αύριο Παρασκευή, στις 8.15 π.μ., στο πλάι των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων των Ιωαννίνων, που εναντιώνονται στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ξάνθης καλεί στην απεργία στις 16 Ιούλη και στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση καλεί αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες του κλάδου η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στη Λάρισα, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια μέρα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στο Βόλο, στην απεργία καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, που έχει ορίσει απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ερμού στις 10 π.μ.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση στις 16 Ιούλη, στις 11 π.μ., στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 9 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

-- Στο Αγρίνιο, κάλεσμα στην απεργία του κλάδου και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Ιούλη, στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη (στο δημαρχείο), στις 10 π.μ., απευθύνει στους εμποροϋπαλλήλους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου. Στην κινητοποίηση καλεί και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

-- Στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη, καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου όρισε την απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στα δικαστήρια.

-- Στα Χανιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων οργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ. στον Κάτολα.

-- Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία του κλάδου στις 16 Ιούλη και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς καλεί τους εργαζόμενους του νησιού η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού στην απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στην είσοδο της Απλωταριάς, στις 10.30 π.μ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Ιούλη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Ρόδο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org