Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ»
Ενσωμάτωση των νέων της εργατικής τάξης στη βαρβαρότητα που επιβάλλουν ΕΕ - κυβερνήσεις

Η έκθεση για τη «Στρατηγική για τη νεολαία», που συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης της νεολαίας στην ΕΕ και αμέσως μετά επικροτεί με ενθουσιασμό όλες τις αντιδραστικές αντεργατικές πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ που την έφεραν σε αυτήν τη θέση, όπως την «Επένδυση στη νεολαία της Ευρώπης», την «Εγγύηση για τη νεολαία», το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» και την «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων» (ΠΑΝ). ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις επιφυλάσσουν για τους νέους της εργατικής τάξης «διά βίου μάθηση» και ψευτοκατάρτιση, «μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση», «εθελοντισμό», δηλαδή τσάμπα δουλειά για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, η ΕΕ με τη «Στρατηγική για τη νεολαία» επιδιώκει τη χειραγώγηση της συνείδησης και την ενσωμάτωση της νεολαίας στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, με διάφορες προπαγανδιστικές καμπάνιες δήθεν συμμετοχής της σε διαδικασίες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος παρενέβη στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και επεσήμανε τα παρακάτω:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκατομμυρίων φτωχών, κοινωνικά αποκλεισμένων νέων που αυξάνονται, όπως ομολογεί η ίδια, επιταχύνει την επίθεση με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα - δήθεν - Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αντιδραστικά προγράμματα για τη νεολαία.

Στόχος η εθελοντική "συμμετοχική" - ενσωμάτωσή της στη βαρβαρότητα που της επιβάλλουν, με κοινωνικό διάλογο, το δηλητήριο της επιχειρηματικής και ευρωενωσιακής συνείδησης.

Φθηνή, ελαστική εργασία εφ' όρου ζωής, "ευκαιρίες", όχι δουλειά με δικαιώματα. Μοίρασμα ανεργίας. Αναγκαστική μετάβαση παλιών εργαζομένων στη μερική απασχόληση ως "εκπαιδευτών" των νέων, όπως αναφέρει η έκθεση.

Αντί για εκπαίδευση ψευτοκατάρτιση, άτυπη μαθητεία εφήμερων δεξιοτήτων, σχεδιασμένη από τους ίδιους τους βιομήχανους για τις ανάγκες τους, όπως απαίτησε χτες ο Σύνδεσμός τους στην Ελλάδα.

Και κινητικότητα, περιπλάνηση.

Εναλλάσσοντας ανεργία, κατάρτιση, λίγη δουλειά. Επιχειρήσεις, επαγγέλματα και χώρα. Δηλαδή, ξεριζωμένος, μετανάστης, όχι κοσμοπολίτης Ευρωπαίος όπως λέτε.

Διέξοδο για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, σύγχρονη εκπαίδευση για τις ανάγκες τους, οι νέοι δεν θα βρουν στον κόσμο της αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της εκμετάλλευσης, παρά μόνο στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ