Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13010

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος


ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Αναμέτρηση με τον εκφυλισμό και τη νοθεία, για συνδικάτα - αποκούμπι των εργαζομένων

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες στην Πάτρα, αποκρούστηκε η προσπάθεια για συνέδριο νοθείας στα Τρίκαλα


ΣΕΛ.  10,    15

«Καθαρή έξοδος» για το κεφάλαιο με βροχή αντιλαϊκών μέτρων

Ενταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας με τον εφαρμοστικό νόμο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή

  • Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα υπάρχουν διατάξεις που μονιμοποιούν και επεκτείνουν τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων, διαλύουν παραπέρα τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, σφίγγουν τη θηλιά των φόρων στο λαό και «χαλαρώνουν» ακόμα και αυτήν την υποτυπώδη προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Περιλαμβάνεται επίσης η κατάθεση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022, που θα ενσωματώνει το σύνολο των αντιλαϊκών «πακέτων» της προηγούμενης περιόδου, μαζί με αυτά που έχουν προνομοθετηθεί για τη διετία 2019 - 2020.
  • Σε βασικό μοχλό για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, αναδεικνύεται από κυβέρνηση - κουαρτέτο το ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από το πώς θα καταλήξει η αντιπαράθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ γι' αυτό το θέμα.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η άλλη όψη

Με «αιχμή» τα περιβόητα «αντίμετρα», που τάχα θα απαλύνουν για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, κυβέρνηση και αστικά επιτελεία επιχειρούν να παρουσιάσουν μια «μαγική εικόνα» σχετικά με τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στον πυρήνα της απάτης βρίσκεται βέβαια το «δηλητηριώδες» για το λαό παραμύθι ότι από την καπιταλιστική ανάκαμψη μπορούν τάχα να ωφεληθούν τόσο το κεφάλαιο όσο και οι εργαζόμενοι, και ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου μπορεί με κάποιον τρόπο να συμβιβαστεί με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Ωστόσο, και μια μόνο ματιά στα όσα ελάχιστα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «τυράκι στη φάκα», για να πείσει τους εργαζόμενους να στρατευτούν στους στόχους του κεφαλαίου, είναι αρκετή για να αποκαλυφθεί το εξής: Κομμάτι - κομμάτι χτίζεται ένας μηχανισμός που όχι μόνο δεν μπορεί να ανακουφίσει το λαό από τις απώλειες που είχε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που στην πραγματικότητα αποτελεί την άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει η κυβέρνηση για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία μάλιστα παρουσιάζει ως το «άπαν» της κοινωνικής της πολιτικής. Ποια είναι η αλήθεια; Οτι το οικογενειακό επίδομα θεσπίστηκε με εισοδηματικά κριτήρια για να «χρυσωθεί το χάπι» της προηγούμενης μείωσης του αφορολόγητου και σε καμιά περίπτωση δεν αναπλήρωνε τη χασούρα για τη λαϊκή οικογένεια.

Τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει την προψηφισμένη νέα μείωση του αφορολόγητου και γ' αυτό διαφημίζει ως κοινωνική πολιτική και αντιστάθμισμα, δήθεν, τις αναπροσαρμογές που έκανε στον προϋπολογισμό και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, για να κρύψει την αγριότητα των νέων, μόνιμων περικοπών.

Το ίδιο προκλητικά είναι και τα όσα λέγονται για την Υγεία, όπου υποτίθεται ότι για ορισμένους ανασφάλιστους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα υπάρξει κάλυψη των φαρμακευτικών δαπανών «με βάση εισοδηματικά κριτήρια», με «κόφτες» και προϋποθέσεις δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Ολα αυτά την ώρα που έχει εκτοξευτεί η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, ενώ άμεσα ετοιμάζεται μια ακόμα περικοπή στις συντάξεις, που για πολλούς συνταξιούχους θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την πρόσβασή τους σε φάρμακα που έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον σε ακριβότερες υπηρεσίες, μέσα από το εμπορευματοποιημένο - ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, στα λεγόμενα «αντίμετρα», η κυβέρνηση διαφημίζει με θράσος ως «στήριξη της εργασίας» την παραπέρα ενίσχυση των γνωστών προγραμμάτων που με πρόσχημα την κατάρτιση και την «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» προσφέρουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στην εργοδοσία, ανακυκλώνουν την ανεργία, λειτουργούν ως μοχλός για τη συμπίεση παραπέρα της εργατικής δύναμης, το ξήλωμα δικαιωμάτων, τη γενίκευση της «ευέλικτης» εργασίας, ενώ βέβαια δουλεύουν και ως μηχανισμός πιέσεων, εκβιασμών και χειραγώγησης από την πλευρά του κράτους.

Μέχρι και τα λεφτά από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, που στην πραγματικότητα θα κατευθυνθούν στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση ότι... «θα επιστρέψουν (ως αντιστάθμισμα) στην κοινωνία»!

Να λοιπόν τι έχουν να περιμένουν εργαζόμενοι και φτωχά - λαϊκά στρώματα από την απάτη των λεγόμενων «αντίμετρων», όπως και συνολικά από τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα, μέτρα και «αντίμετρα» όχι απλά δεν αντιστρατεύονται το ένα το άλλο, αλλά είναι «εις σάρκα μίαν», διαφορετικές πλευρές του ίδιου αντιλαϊκού σχεδίου, που στο διηνεκές, όπως ήδη φαίνεται αυτές τις μέρες, θα έχει «κόφτες» και μνημόνια διαρκείας για τις λαϊκές ανάγκες.

Η μόνη «ανάσα» που μπορούν να περιμένουν εργαζόμενοι - αυτοαπασχολούμενοι - φτωχοί αγρότες δεν θα έρθει από παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής που στηρίζει το κεφάλαιο, αλλά μόνο από τη δική τους πάλη και συμμαχία, για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των αναγκών τους, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών απαιτεί λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού κάλεσε το λαό ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα, όπου το Σάββατο 2 Ιούνη μίλησε σε συγκέντρωση - συνεστίαση που διοργάνωσε η ΤΕ Καρδίτσας και την Κυριακή 3 Ιούνη παραβρέθηκε στο πολιτικό μνημόσυνο που έγινε στο Παλιοζογλώπι για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη.


ΣΕΛ.  6  -  7


ΚΝΕ
Μήνυμα στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν εξετάσεις

ΣΕΛ.  19
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Και τέταρτο εργατικό «ατύχημα» στο πλοίο «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»!

ΣΕΛ.  24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ξεκινάει αύριο η νέα απεργία

ΣΕΛ.  15
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Διεργασίες για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία

ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org