Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ζωντανό μάθημα Ιστορίας και υπόσχεση συνέχισης του αγώνα
  • Συνεχίζεται η επιτυχημένη παράδοση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με τις πεζοπορίες στα χνάρια των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ
  • Στιγμές από την πεζοπορία στον Χελμό την περασμένη Κυριακή

Το πρωί δίπλα στη μαγευτική Λίμνη Δόξας. Το καλωσόρισμα από τον Δ. Βιτάλη
Το πρωί δίπλα στη μαγευτική Λίμνη Δόξας. Το καλωσόρισμα από τον Δ. Βιτάλη
Αλλη μια απόλυτα επιτυχημένη δράση του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/6, αυτήν τη φορά στην Πελοπόννησο (είχαν προηγηθεί στην Πάρνηθα και τον Παρνασσό τα προηγούμενα χρόνια), με την πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς Χελμό, στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας. Η δράση αυτή, που γίνεται σιγά-σιγά μια πολύ ωραία παράδοση, πέρα από μια καλή ευκαιρία αναψυχής και άθλησης αποτέλεσε και προσκύνημα στον τόπο θυσίας λαϊκών αγωνιστών που πάλεψαν για ανώτερα ιδανικά, καθώς και ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας, από αυτά που κρύβουν τα βιβλία του αστικού σχολείου και το οποίο είχαν την τύχη να ζήσουν εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος από την Αττική και την Πελοπόννησο.

Στις πέντε και πλέον ώρες που διήρκεσε η ανάβαση από τη Λίμνη της Δόξας έως το χωριό Πλανητέρο, που ήταν Αρχηγείο του ΔΣΕ, οι πεζοπόροι και ιδιαίτερα οι πιο νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με ηρωικές στιγμές της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Στο καλωσόρισμα, στις 10 το πρωί της Κυριακής δίπλα στη Λίμνη, ο Δημήτρης Βιτάλης, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Ακολουθώντας τα χνάρια των μαχητών των ΕΛΑΣ και ΔΣΕ εδώ στα βουνά της Πελοποννήσου, μπορούμε να φωτίσουμε καλύτερα το μεγαλείο όπου πρωτοστάτησε το Κόμμα μας ολόκληρη τη δεκαετία του 1940.

Μέσα στα έλατα στα λημέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ
Μέσα στα έλατα στα λημέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ
(...) Μπορούμε να αντιληφθούμε το ψυχικό σθένος, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την πίστη στο σκοπό του αγώνα, ακόμα και τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, δυσκολίες μπροστά στις οποίες δεν λύγισαν, έκαναν το καθήκον τους μέχρι τέλους και πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ιστορία της περιοχής και στις εκατοντάδες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο γερμανικό στρατό κατοχής και στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, όπου στις 13 Δεκέμβρη του 1943 σκοτώθηκαν 1.400 άνδρες ηλικίας 14 - 80 ετών, δηλαδή το 70,5% του ανδρικού πληθυσμού της πόλης.

Ο Δ. Βιτάλης τόνισε την ξεχωριστή θέση που έχει, και λόγω του φετινού γιορτασμού των 100χρονων του ΚΚΕ, η γνωριμία με τον αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή, ο οποίος «εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της περιοχής. Αναμετρήθηκε με την εγχώρια αστική τάξη, με το σύνολο των πολιτικών της δυνάμεων, με το κράτος τους και με τα καπιταλιστικά κράτη της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Το σχέδιο συντριβής του ΔΣΕ ξεκινά από την Πελοπόννησο, γιατί ήθελαν να ξεμπερδεύουν από τη νότια Ελλάδα για να συγκεντρώσουν σε δεύτερο χρόνο όλες τις δυνάμεις σε Γράμμο και Βίτσι, για την αποφασιστική σύγκρουση με τον ΔΣΕ.


Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού ξεκίνησαν στα τέλη του '48 και με την έναρξή τους, σε ένα διήμερο συνελήφθησαν 4.500 αγωνιστές και άλλοι πολίτες στα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου. Το αστικό στρατόπεδο παρέταξε 50.000 στρατιώτες, χωροφύλακες και παρακρατικούς, συνεπικουρούμενους από Ναυτικό και Αεροπορία. Από την πλευρά του ΔΣΕ παρατάχθηκαν περίπου 3.500 μαχητές και άλλοι 1.500 στις βοηθητικές υπηρεσίες. Αυτή η άνιση ταξική αναμέτρηση καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ηθική και πολιτική αξία της παρακαταθήκης του ΔΣΕ. Σε όλη την Πελοπόννησο δόθηκαν σκληρές μάχες μέχρι το Μάρτη του '49, όπου χάθηκαν χιλιάδες μαχητές. Οι τελευταίες ομάδες διαλύθηκαν το καλοκαίρι του '49, όπου σκοτώθηκε και ο Στέφανος Γκιουζέλης, διοικητής της 3ης μεραρχίας του ΔΣΕ, και ο πολιτικός επίτροπος, Βαγγέλης Ρογκάκος».

Και κατέληξε: «Μελετάμε καλύτερα τη δική μας πείρα, αλλά και την πείρα όσων άνοιγαν καινούργιους δρόμους. Βγάζουμε συμπεράσματα από τον αγώνα ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, που αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα στον 20ό αιώνα. Συνεχίζουμε μπροστά, με την πεποίθηση ότι θα νικήσουμε».

Φόρος τιμής στους 80 μαχητές του ΔΣΕ

Ξεχωριστή στιγμή, στα μισά περίπου της διαδρομής, ήταν η στάση για απόδοση τιμής στους 80 μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν στο σημείο «Διάσελο του κυνηγού» στη θέση Ζαρέλια, στο αντίστοιχο μνημείο που πριν μερικά χρόνια έστησαν συμμαχητές τους. Εκεί ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποτελεί προσκύνημα στον αγώνα του ΔΣΕ. Κάνοντας αναδρομή στα ιστορικά στοιχεία, σημείωσε ιδιαίτερα τις δυσκολίες που είχε ο αγώνας στην Πελοπόννησο, λόγω του ότι ήταν κλειστός χώρος που εύκολα μπορούσε να αποκλειστεί, με αποτέλεσμα οι μονάδες του ΔΣΕ να μείνουν χωρίς πυρομαχικά, και παρ' όλα αυτά δεν λύγισαν και έδωσαν τη μάχη μέχρι την τελευταία σφαίρα. «Αυτός ο ηρωικός αγώνας για μας τους κομμουνιστές αποτελεί παράδειγμα, και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο για να δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας, έχοντας την πεποίθηση ότι το Κόμμα μας θα τα καταφέρει», πρόσθεσε.


Το μνημείο
Το μνημείο

Μέσα στα κατάφυτα μονοπάτια του Χελμού
Μέσα στα κατάφυτα μονοπάτια του Χελμού

Στη σκιά της Ντουρντουβάνας, στη θέση Ζαρέλια, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ, έγινε η ενημέρωση από τον Δ. Γόντικα για τη δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο
Στη σκιά της Ντουρντουβάνας, στη θέση Ζαρέλια, όπου βρίσκεται και το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ, έγινε η ενημέρωση από τον Δ. Γόντικα για τη δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ