Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018 - αριθ. φύλλου: 13012

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην ατζέντα η ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σε πόρους και μέσα

Ξεκινάνε σήμερα οι διήμερες εργασίες στις Βρυξέλλες


ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Κραυγές για το ονοματολογικό, τσιμουδιά για την «ταμπακιέρα» των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων

Ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών προαναγγέλλουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ


ΣΕΛ.  4

Απάντηση στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 14 Ιούνη

ΚΚΕ: Η δήθεν «καθαρή έξοδος» είναι στρωμένη με νέα μέτρα φτωχοποίησης. Η κυβέρνηση έχει χάσει το λογαριασμό με το πόσα αντιλαϊκά μέτρα έχει ψηφίσει

  • Με τις γνωστές «fast track» διαδικασίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα και να ψηφίσει την Πέμπτη 14 Ιούνη το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4η «αξιολόγησης», αλλά και το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019-2022, με μέτρα όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ και τα τερατώδη ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία θα προστεθούν στη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου και σε όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό οπλοστάσιο.
  • Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, δίνοντας συνέχεια στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, τη μέρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην ίδια ρότα

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις από την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά, να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, κυβέρνηση και ΝΔ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, όπου πίσω από το «δέντρο» του ονόματος κρύβουν το «δάσος» του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Βαλκάνια, με τον οποίο συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις και τα κόμματα.

Η αντιπαράθεσή τους βεβαίως δεν αφορά την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και συνακόλουθα τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας, αφού σ' αυτούς τους άξονες, που συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, καμιά διαφωνία δεν έχουν. Μόνο η κυβέρνηση «βγαίνει» καμιά φορά ως ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, θυμίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα διμερές θέμα αλλά σχετίζεται με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και φέρνοντας σε αμηχανία τη ΝΔ.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εθνική μειοδοσία» και η κυβέρνηση απαντά ταυτίζοντας τη ΝΔ με «ακροδεξιές φωνές που δεν θέλουν συμφωνία», ενώ απειλεί να «βγάλει στη φόρα» παλιότερους συμβιβασμούς της ΝΔ πάνω στο ονοματολογικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνούσε, αυτό που κινούσε τα νήματα ήταν το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης, εντός του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου.

Ετσι, λοιπόν, η Ελλάδα στήριξε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με σφραγίδα ΕΟΚ στις αρχές του 1990.

Η ενδιάμεση συμφωνία με την ΠΓΔΜ το 1995, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (παρότι το τελευταίο πρωτοστάτησε στον εθνικιστικό παροξυσμό του 1992), άνοιξε το δρόμο για την «απογείωση» των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με ανάδειξη της Ελλάδας στην πρώτη θέση των κρατών με τις μεγαλύτερες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στη γειτονική χώρα.

Τις ίδιες επιλογές και κατευθύνσεις υπηρετούσε λίγα χρόνια αργότερα η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, με τη διάθεση στρατιωτικών υποδομών, γης, θάλασσας και αέρα, προκειμένου επί 78 μερόνυχτα να σφυροκοπιέται ο λαός και ν' αλλάξουν τελικά τα σύνορα στη Βαλκανική, με νέα κράτη - προτεκτοράτα.

Σήμερα η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και με άλλα κράτη, όπως η Κίνα, και στην περιοχή των Βαλκανίων, έχει ενεργοποιήσει τους σχεδιασμούς τους, επιδιώκοντας να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους έναντι των ανταγωνιστών τους. Αμεσος στόχος τίθεται η γρήγορη διεύρυνση ΝΑΤΟ και ΕΕ στα Βαλκάνια, και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επικείμενη συμφωνία.

Σ' αυτόν το σχεδιασμό η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό - στρατηγικό ρόλο, προσδοκώντας οφέλη για την αστική τάξη. Εκεί είναι που συναντιούνται κυβέρνηση - ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσες διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους για πλευρές της διαπραγμάτευσης γύρω από το όνομα.

Εκτός των άλλων, η συμφωνία για το όνομα θα αφήσει ανοιχτά «παράθυρα» σε ζητήματα όπως η απάλειψη αλυτρωτισμών, η εγγύηση συνόρων κ.λπ., που αφενός παρακάμπτονται συνειδητά για να μην επιβραδύνουν αυτά τα σχέδια, αφετέρου είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών που δεν αναγνωρίζουν σύνορα, κυριαρχικά δικαιώματα, που αμφισβητούν συνθήκες και συμφωνίες, που υποδαυλίζουν εθνικισμούς.

Οι κόντρες για το όνομα, λοιπόν, καλά κρατούν, όμως όλοι μαζί - κυβέρνηση, ΝΔ, άλλα αστικά κόμματα, εθνικιστές και κοσμοπολίτες - στηρίζουν το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας στο ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει, παζαρεύοντας ανταλλάγματα για την ελληνική αστική τάξη και μπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνους μπελάδες.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική συγκέντρωση για να κλείσει η χωματερή στη Φυλή
  • Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, για να κλείσει η χωματερή και να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού, μετέφερε στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας.
  • Την κινητοποίηση στήριξαν με την παρουσία τους οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Ιλίου και Χαϊδαρίου.

ΣΕΛ.  7


ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για διπλή απεργιακή μάχη στο Εμπόριο

ΣΕΛ.  11
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μήνυμα του ΠΑΜΕ στους υποψήφιους μαθητές

ΣΕΛ.  21
ΑΡΘΡΟ
Οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και η δράση του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
ΑΣΚΗΣΗ «SALAMIS STORM 2018»
Πρόβα επιχειρήσεων σε πεδία ανταγωνισμών για την Ενέργεια

ΣΕΛ.  3
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Με τον αγώνα τους απέσπασαν δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματά τους

Εδωσαν και χτες τη μάχη της απεργίας κόντρα σε διώξεις και εκβιασμούς


ΣΕΛ.  12   -   13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ