Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εχθρικό για τους εργαζόμενους το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον»

Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Χ. Κατσώτη
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Χ. Κατσώτη
Με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συζήτησε το πρωί της Παρασκευής ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Η περιοδεία οργανώθηκε σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, ενώ παράλληλα στα αυτιά τους φτάνουν κάθε είδους σενάρια για το μέλλον των ναυπηγείων. Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Χρήστος Κατσώτης συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων, καθώς και με εκπρόσωπο της διοίκησης.

Τα φαινόμενα απληρωσιάς, γνωστά στους εργαζόμενους καθώς οι συσσωρευμένες οφειλές δεδουλευμένων από προηγούμενα χρόνια φτάνουν συνολικά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους. Παράλληλα, τα σενάρια της διοίκησης για το μέλλον του ναυπηγείου περιλαμβάνουν ένταξη στον Πτωχευτικό Κώδικα και στη συνέχεια πέρασμα σε ιδιώτη επενδυτή, είτε λειτουργία με ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει το κράτος. Στο μεταξύ, στο Σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πραγματοποιούνται έκτακτες εκλογές (στις 4, 5 και 6 Ιούνη).

Στο φόντο αυτό, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να «ψαλιδιστούν» οι οφειλές δεδουλευμένων κάτω από την όποια πιθανή εξέλιξη. Σημείωσε, ακόμα, ότι το πέρασμα του ναυπηγείου σε άλλα χέρια δεν αποτελεί λύση, αλλά ένα νέο επεισόδιο στο φαύλο κύκλο που ο κάθε «επενδυτής» φορτώνει τα δικά του χρέη σε αυτά του προηγούμενου και όλοι μαζί στην πλάτη των εργαζομένων.

Ο βουλευτής του Κόμματος σχολίασε ακόμα τους ισχυρισμούς της διοίκησης πως κάνει ένα είδος «αυτοδιαχείρισης» και μοιράζει τα χρήματα που βγάζει χωρίς ο ιδιοκτήτης να βγάζει κέρδος, καλώντας τους εργαζόμενους να αποκαλύψουν την κοροϊδία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώθηκε στη συζήτηση με εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ότι τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση ζήτησε από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις έγγραφες διαβεβαιώσεις πως δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Δεν δίστασε, μάλιστα, να δημιουργήσει κλίμα πίεσης και τρομοκρατίας, διώχνοντας ακόμα και δουλειές από το Ναυπηγείο. Τις αξιώσεις της εργοδοσίας απέρριψε η «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας», η παράταξη στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έδωσαν τις σχετικές διαβεβαιώσεις...

«Τα ναυπηγεία μπορεί να γίνουν ο πυρήνας της ανάπτυξης της χώρας μας», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες που έχουν να παράγουν από τορπιλακάτους, μέχρι τρένα και μηχανές για εργοστάσια. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της σημερινής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς το καπιταλιστικό σύστημα υπηρετεί τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Υπενθύμισε την ανατροπή μιας σειράς κατακτήσεων και κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις αυταπάτες πως «το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο». Ξεκαθάρισε ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι θα παραμείνουν και θα ενισχύονται, από τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον». «Αυτό το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον είναι εχθρικό για μας, είναι εχθρικό για τους εργαζόμενους», τόνισε. Συνέδεσε τα παραπάνω και με τη μάχη της πανεργατικής απεργίας, επισημαίνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να διαδηλώσουν με σημαία τις δικές τους ανάγκες και όχι στηρίζοντας τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Ο Χρ. Κατσώτης συζήτησε με τους εργαζόμενους για το κάλεσμα του ΚΚΕ, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ενισχύοντας τις γραμμές των σωματείων αλλά και τον ταξικό προσανατολισμό τους. «Οταν το κίνημά μας είναι κάτω από τις φτερούγες της εργοδοσίας, χαμένοι θα είμαστε εμείς», ανέφερε. Απηύθυνε στους εργαζόμενους κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ, κάλεσμα συζήτησης της πρότασης πάλης για άλλη εξουσία, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ