Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Οξύνουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά οι κλυδωνισμοί στις «αγορές»

Copyright 2018 The Associated

Οι κλυδωνισμοί που εμφανίζονται με αφετηρία τις εξελίξεις στην Ιταλία και βέβαια η αντανάκλαση και η εξάπλωσή τους στις δευτερογενείς αγορές κρατικών ομολόγων (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) έρχονται να προστεθούν ως μια ακόμη παράμετρος στα παζάρια και τις διεργασίες αναφορικά με το υπό διαμόρφωση «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Την ίδια ώρα και ενώ η διελκυστίνδα της γερμανικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το καθοριστικό για το εγχώριο κεφάλαιο ζήτημα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά, που συνεδριάζει στο τέλος αυτής της βδομάδας.

«Εφόσον η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό να έχει μια πιο αυστηρή εποπτεία», επιβεβαίωσε τις προάλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της «ενισχυμένης εποπτείας» που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα «γεμάτα» επανέρχεται στο τραπέζι και η «εναλλακτική» πρόταση γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης (ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, η «προληπτική γραμμή» ενεργοποιείται για 1 έτος με δυνατότητα παράτασης για 1 ακόμη έτος, συνολικά δηλαδή για 2ετή περίοδο.

Στις Συμπληγάδες του κρατικού χρέους

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στις αρχές του Ιούνη - και το αργότερο έως τις 14 του μήνα - αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου με τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης». Με αυτά, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της νέας «έκθεσης συμμόρφωσης» (Compliance Report) το αργότερο μέχρι τις 19 Ιούνη. Σε αυτή θα ενσωματώνεται και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους την οποία προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ενώ οι όποιες ρυθμίσεις επιμήκυνσης των αποπληρωμών αναμένεται να κλειδώσουν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στόχος είναι να έχει ετοιμαστεί και ένα «αξιόπιστο» πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που «δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, με βάση και τις όποιες ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» από την Ευρωζώνη, αναμένεται να προχωρήσει στη δική του «ανάλυση βιωσιμότητας». Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ σε προηγούμενη σχετική ανάλυση χαρακτήριζε το χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Καθώς οι συνθήκες δεν φαίνεται να μεταβάλλονται σε σημαντικό βαθμό, παρόμοια διατύπωση αναμένεται να περιλάβει και στη νέα έκθεση, με αστικά επιτελεία να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τυχόν «μεσοβέζικες» διατυπώσεις, όπως τα περί βιωσιμότητας του χρέους, μόνο σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» (όχι μακροπρόθεσμα), θα έχουν άμεσο αρνητικό ακόμη και «απαγορευτικό» αντίκτυπο στην άντληση και στο κόστος δανεισμού του κράτους από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων

Σε αυτό το σκηνικό, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων απογειώθηκαν χτες πλησίον του 5% (από 3,7% που είχε υποχωρήσει στις αρχές του έτους) και βέβαια με παράλληλη διεύρυνση της διαφοράς που τα χωρίζει από τους αντίστοιχους τίτλους του γερμανικού κράτους, που χαρακτηρίζονται ως «ασφαλή καταφύγια» από τους «επενδυτές».

Σε ρυθμούς έντονης κατρακύλας των τιμών με αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων (επιτόκια) κινήθηκαν και τα ομόλογα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου». Ενδεικτικά, ο ιταλικός 10ετής τίτλος διακυμάνθηκε χτες στην περιοχή του 3,1% (από 1,9% στις αρχές του έτους) και ο πορτογαλικός στο 2,15% (από 1,8% αντίστοιχα).

Τέλος, στο χρηματιστήριο μετοχών της Αθήνας ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με 2,32% στις 738 μονάδες, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα μέσα Δεκέμβρη του 2017.

«Ενισχυμένη» χρηματοδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πρόταση για την κατανομή των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, επισημαίνει ότι «με βάση τα πρώτα στοιχεία, η Ελλάδα επωφελείται από μια καθαρή αύξηση πόρων της τάξης του 8%».

Να σημειωθεί ότι η απόδοση των ενισχύσεων που αφορούν τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων συνδέονται και με την αποκαλούμενη ρήτρα της «αιρεσιμότητας», κατά την ορολογία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι εκταμιεύσεις για την εκτέλεση των έργων, επί της ουσίας, έχουν ως όρο και προϋπόθεση τη «συμμόρφωση» όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών με τις υποδείξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας».

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο πρόσφατο «συμπληρωματικό μνημόνιο»: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που όχι μόνο διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ,αλλά θα στοχεύουν επίσης στην επίτευξη ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή εποπτεία με την «πάγια διαδικασία» παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης(2022-04-06 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα με ορίζοντα... το 2060(2018-06-26 00:00:00.0)
Πέφτουν οι «υπογραφές» για τα μνημόνια διαρκείας(2018-06-21 00:00:00.0)
Μνημόνια δίχως τέλος(2018-06-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό «σπριντ» για το κλείσιμο της «επικαιροποιημένης» συμφωνίας(2018-05-11 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά «πακέτα» στη μέγγενη του «χρέους» και των «πλεονασμάτων»(2016-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ