Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εφιάλτες

Αναλύσεις... για κάθε γούστο, περί «λαϊκιστών» και «υπεύθυνων πολιτικών», περί «δημοκρατίας» και «προεδρικού πραξικοπήματος», διακινούν τα αστικά επιτελεία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης. Εκείνο που κρύβεται είναι ότι η μεγάλη κινητικότητα στο πολιτικό σύστημα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλά τις κόντρες που οξύνονται, στο έδαφος του τεράστιου κρατικού χρέους και των δυσκολιών στο τραπεζικό σύστημα, για το πώς θα μπορέσει η ιταλική αστική τάξη να καλύψει το χαμένο έδαφος, παζαρεύοντας ταυτόχρονα με Γερμανία και Γαλλία. Και βέβαια, σταθερά εκτός πλάνου μένει ότι όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ενάντια στον ιταλικό λαό. Εξίσου γενικόλογες, όμως, και σκόπιμα, είναι και οι αναφορές στο τι σηματοδοτούν όλα αυτά για την Ελλάδα. Ενας «κίνδυνος» αιωρείται στην ατμόσφαιρα, με σκοπό τους φόβους της αστικής τάξης να τους κάνουν φοβίες για το λαό, για να «κρατήσει την ανάσα του», μην τυχόν και «διακινδυνεύσει τις θυσίες» στις οποίες τον έχουν υποβάλει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις. Ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση βέβαια πρέπει να είναι τα δικά του συμπεράσματα: Η οικονομία του κεφαλαίου και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, έχουν μόνο αδιέξοδα και «εφιάλτες» να του προσφέρουν. Μόνο η δική του πάλη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ιστορία «αλά καρτ»...

Τον εαυτό τους υπερέβησαν τις προηγούμενες μέρες τα κυβερνητικά μέσα (από την ΕΡΤ μέχρι την «Αυγή»), για να στεριώσουν το κατασκεύασμα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να συνδέει το τραμπούκικο χτύπημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να εμφανιστεί περίπου ως συνεχιστής των αγώνων του λαού μας και των ηρώων του, βγάζει μάτι. Ωστόσο, όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλη τόση έχει η αμερικανοΝΑΤΟική «αριστερά» με εκείνους που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ.

... και «λεπτομέρειες»

Μάλιστα, μια λεπτομέρεια κάνει την εν λόγω λαθροχειρία ακόμα πιο χτυπητή: Ανάμεσα στα άλλα, η «Αυγή» της περασμένης Κυριακής αναδημοσίευσε τα πρωτοσέλιδα της τότε «Αυγής» για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη. Οπως διαβάζουμε, την επομένη του δολοφονικού χτυπήματος, δεύτερο θέμα στο πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι η «αποκάλυψη Αμερικανού στρατηγού, ότι η ελληνική Αεροπορία έχει μοίρες ατομικής κρούσεως και αποθήκες πυρηνικών κώνων». Το ρεπορτάζ, μάλιστα, καταγράφει ότι «η ελληνική κυβέρνησις δεν ετόλμησε να εκδώση καμία ανακοίνωσι και να δώση οποιαδήποτε διευκρίνισι σχετικά με τις αποκαλύψεις του Αμερικανού στρατηγού, που την εμφανίζουν όχι μόνο να υπονομεύη την ειρήνη, αλλά και να ψεύδεται στην εθνική αντιπροσωπεία όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε υπεύθυνα ότι η Ελλάς δεν έχει λάβει ατομικά όπλα». Να λοιπόν ενάντια σε τι έδωσε το αίμα του ο Λαμπράκης, όπως και χιλιάδες άλλοι εκείνη την εποχή. Αυτά, βέβαια, δεν χωράνε στα ανιστόρητα παραμύθια και τις «αναλογίες» της κυβέρνησης, που από τη μια παριστάνει ότι τιμά του Λαμπράκη και, από την άλλη, ταυτόχρονα συζητάει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει ΝΑΤΟικά πυρηνικά όπλα στον Αραξο, κάνοντας το «παγώνι» για τις σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ.

Καταλάβαμε...

Ο Λάκης Λαζόπουλος επανήλθε ύστερα από καιρό με συνεντεύξεις και δηλώσεις. Τι είπε σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.»; Οτι μετά το 3ο μνημόνιο, «μας πότισε βαθιά» μια «πολύ σκληρή απογοήτευση» και «ένα κομμάτι μιας ελπίδας χάθηκε». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα συμπεράσματα πάντα είναι χρήσιμα έστω και αν ο ίδιος πρωτοστάτησε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην πάλη του για να αναδειχθεί κυβέρνηση. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «δεν μπορεί ακόμα να γίνει σωστή αξιολόγηση», καθώς «η Αριστερά κυβέρνησε με τέτοιο τρόπο που θα χρειαστεί απόσταση για να δει κανείς τι έγινε, γιατί είναι μεγάλος ο θυμός, η στεναχώρια και η απογοήτευση όλων». Δηλαδή, ένα κομμάτι της «ελπίδας» μπορεί να χάθηκε, αλλά κρατάμε και μια πισινή, μια στάση αναμονής αν χρειαστεί να ανανεώσουμε τις προσδοκίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να λέμε ότι οι νέες περικοπές στις συντάξεις, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το χάλι που συνεχίζεται στην Υγεία και πάει λέγοντας, η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια δεν επαρκούν για να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Καμιά, λοιπόν, διάθεση για αυτοκριτική αλλά κουτοπονηριά αφού μάλλον προσπαθεί να γλυκάνει την πίκρα και το θυμό των εργαζομένων που είχαν πιστέψει πραγματικά ότι η «ελπίδα έρχεται». Ετσι, λοιπόν, δεν προκαλεί εντύπωση το απαραίτητο συμπλήρωμα της συνέντευξής του με προβοκατόρικες αηδίες σε βάρος του ΚΚΕ, ότι «έκλεισε η κεντρική αντιπροσωπεία» (σ.σ. η ΕΣΣΔ) και «έμεινε ξεκρέμαστο ιστορικά», ότι «προσπαθεί να συντάξει ένα ιδεολόγημα το οποίο να μη διώξει τους παππούδες», ότι «είναι ένα πολύ συντηρητικό κόμμα» και ότι «στηρίζει έμμεσα τη Δεξιά». Επιχειρήματα που θα ζήλευαν και οι χρυσαυγίτες. Ετσι, για να δέσει το γλυκό και να καταλάβουμε ακριβώς τι εννοεί, δηλώνοντας τη διαθεσιμότητά του στο σύστημα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος της Αναγέννησης Βολταίρος (φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ).

1793 Τέσσερα περίπου χρόνια μετά την έκρηξη της αστικής επανάστασης στη Γαλλία, πραγματοποιείται νέα λαϊκή εξέγερση στο Παρίσι, έπειτα από την οποία εγκαθιδρύεται επαναστατική δικτατορία των Ιακωβίνων.

1814 Γεννιέται στο Πριαμούκινο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Στην Α' Διεθνή (Διεθνής Ενωση των Εργατών) ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κ. Μαρξ και στον Μπακούνιν γύρω από σημαντικά θεωρητικά ζητήματα σε σχέση με το κράτος, την ταξική πάλη κ.λπ. Ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του, έπειτα από σκληρή διαπάλη, διεγράφησαν από τη Διεθνή. Η Παρισινή Κομμούνα ήρθε να επιβεβαιώσει τη μαρξιστική θέση για την επαναστατική εξουσία και τα καθήκοντά της. Κατόπιν, ο Μπακούνιν συνδέθηκε με τον Νετσάγιεφ, υποστηρίζοντας την ατομική τρομοκρατία και διαμορφώνοντας σχέδια εξέγερσης. Οι οπαδοί του Μπακούνιν έπαιξαν σοβαρό ρόλο στο προβοκάρισμα των ταξικών αγώνων της εποχής.

1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ένας από τους λίγους ιεράρχες που είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία παραμονές της Επανάστασης του 1821.

1913 Στο Λονδίνο υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της ηττημένης κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των νικητών Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου.

1935 Στη Γαλλία, εκτός από το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, προσχωρούν στο Λαϊκό Μέτωπο το Ριζοσπαστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό - Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Δημοκρατικό -Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και διάφοροι άλλοι ανένταχτοι.

1941 Από τη Γαύδο δραπετεύει ομάδα από 7 εξόριστους κομμουνιστές. Ανάμεσά τους ο Λεωνίδας Στρίγκος και ο Μάρκος Βαφειάδης.

1941 Οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

1942 Συγκροτείται το Κεντρικό Επιτελείο του παρτιζάνικου κινήματος της ΕΣΣΔ. Η συμβολή των παρτιζάνων - που δρούσαν στα μετόπισθεν του γερμανικού στρατού - στη γενικότερη πολεμική προσπάθεια του σοβιετικού λαού υπήρξε ανεκτίμητη. Οι παρτιζάνοι έφτασαν να μετρούν, από 90.000 μαχητές το 1941, 550.000 το 1943.

1948 Δημοσιεύεται δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Κυβέρνηση του Βουνού), στην οποία τονίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί και ενθαρρύνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρηνική εξομάλυνση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα.

1950 Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα από τον ΙΔΕΑ, που κατηύθυνε ο Παπάγος. Ο ίδιος το πρωί της 31/5 το σταμάτησε.

1959 Αποχωρούν από το Ιράκ οι τελευταίοι Βρετανοί ιμπεριαλιστές.

1967 Στον απόηχο αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων και συγκρούσεων, ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Μπιάφρα της Νιγηρίας ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη χώρα.

1968 Ο στρατηγός Ντε Γκολ διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές για τις 23 Ιούνη, ενώ σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το γαλλικό λαό ισχυρίζεται ότι υπάρχει «κίνδυνος κομμουνιστικής δικτατορίας» και απειλεί εμμέσως με δικό του συνταγματικό πραξικόπημα και εμφύλια σύρραξη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org