Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στην «τελική ευθεία» για να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ με τον Μ. Νίμιτς
Από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ με τον Μ. Νίμιτς
Με τα ευρωατλαντικά σχέδια για ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να επισπεύδουν τις εξελίξεις, οι διαβουλεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στο «τελικό στάδιο».

Τον τόνο αυτό έδωσαν άλλωστε και οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, τόσο στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή όσο και στις Βρυξέλλες την Κυριακή και Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε αμέσως μετά ότι «οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών» και ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο ειδικών για τεχνικά και νομικά ζητήματα, ώστε να ετοιμαστούν τα τελικά κείμενα που «θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο «τελικό στάδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, ήρθε να ενισχύσει και ο Ν. Ντιμιτρόφ, που μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα ήταν εφικτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιούνη να έχει βρεθεί λύση. Ο Ν. Ντιμιτρόφ προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι μέσα στη βδομάδα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Λίγη ώρα μετά, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να «μετριάσει» τις δηλώσεις, με non paper όπου ανέφερε ότι «ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι» και συνιστούσε «υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωνε χτες στην ΕΡΤ ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία, και ότι «εφόσον έλθει (...) δεν πρόκειται να είναι μια συμφωνία που οποιοσδήποτε θα έχει ευκολία να την αρνηθεί», προεξοφλώντας τη συναίνεση και άλλων αστικών κομμάτων, πάνω στα κοινά ευρωατλαντικά «ζητούμενα».

Με την «ενθάρρυνση» ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανίας

Εξάλλου, τον τόνο της «επιτάχυνσης» των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή έσπευσαν να δώσουν με δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες και οι αξιωματούχοι ΕΕ και Γερμανίας.

Ετσι, μετά τις παρεμβάσεις των προηγούμενων ημερών από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πενς στον Αλ. Τσίπρα και από την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ σε Τσίπρα και Ζάεφ για επίλυση του θέματος, ακολούθησαν δηλώσεις της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ ότι «η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. Να αξιοποιήσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτήν τη διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Η δε ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φ. Μογκερίνι, μετά τη συνάντησή της με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα δήλωσε σχετικά: «Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα - ελπίζουμε - θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων», αποτυπώνοντας την πρεμούρα της λυκοσυμμαχίας να ολοκληρωθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Για τον ευρωατλαντικό «προσανατολισμό» της περιοχής

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη χτες στο Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, συζητώντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Κοτζιάς, αφού επανέλαβε ότι οι δύο ΥΠΕΞ ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους, είπε ότι «αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ - βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό - αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ».

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε εξάλλου ότι «η Γερμανία πάντοτε βοηθούσε να υπάρχει καλή ατμόσφαιρα στην περιοχή μας. Ξέρω ότι η Γερμανία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα σ' αυτήν την περιοχή». Αποκαλυπτικός, δε, για τους ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα ευρωατλαντικά σχέδια αλλά και για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας, σημείωσε: «Η πολιτική μας για την περιοχή της Ν/Α Ευρώπης είναι (...) να διασφαλίσουμε τον διατλαντικό προσανατολισμό της».

Αναφερόμενος και σε άλλα ζητήματα στα οποία «συμπίπτουν» οι γνώμες των δύο κυβερνήσεων, συνέχισε: «Ανησυχούμε για την εξέλιξη όσον αφορά το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων (...) δεν θέλουμε να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να είναι, όπως ήταν, και να παραμείνουν οι σχέσεις με αυτήν τη χώρα ανεξάρτητες, ασχέτως του ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα, ο ένας ή ο άλλος, και ασχέτως του ποιες διαφορές θα υπάρχουν με την Ευρώπη».

Ο Μάας, από την πλευρά του, μιλώντας για την ανάμειξη της Γερμανίας στο θέμα είπε ότι «εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά», ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το ζήτημα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη «σταθερότητα» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ότι «οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται».

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι τις προηγούμενες μέρες συνήλθε στη Βαρσοβία η εαρινή Σύνοδος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, παρουσία του γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, όπου ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν ήταν η λεγόμενη πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ και η επέκτασή του στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην παρευξείνιο περιοχή και πρώτα απ' όλα στη Γεωργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ