Τετάρτη 30 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση

Συνεντεύξεις, την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89» και τη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου, και στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και τον δημοσιογράφο Δ. Μανιάτη, έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις δυο συνεντεύξεις.

«Ιδού η Ρόδος» για τις κλαδικές Συμβάσεις

-- Σχετικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για «επαναδιαπραγμάτευση» των όσων έχει συμφωνήσει για τις συντάξεις μετά το τέλος της «αξιολόγησης».

-- Πιστεύω ότι θα ακούσουμε πάρα πολλά πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Εγώ λέω στον ελληνικό λαό να μην πιστεύει τέτοιες υποσχέσεις. Διότι «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», να πω μια λαϊκή ρήση. Υπάρχει νόμος κατατεθειμένος. Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) ο «Ριζοσπάστης» τον έχει και πρωτοσέλιδο, όπου λέει να συζητηθεί τώρα η πρόταση νόμου των συνδικάτων για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να συζητηθεί τώρα η κατοχύρωση του κατώτερου μισθού, να συζητηθεί τώρα η κατάργηση συγκεκριμένων μνημονιακών νόμων που θάβουν συντάξεις - ΕΚΑΣ και γονατίζουν συνολικά τον ελληνικό λαό. Αυτόν το νόμο τον κρατάει η κυβέρνηση στα συρτάρια της απ' το 2016....

Ηταν πρόταση από 513 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα απ' όλη την Ελλάδα. Και δεν είναι μικρός αριθμός, μιλάμε για τα πιο μαζικά εργατικά συνδικάτα των εργατών και των υπαλλήλων στην πατρίδα μας, οι οποίοι είχαν κινητοποιήσεις, μάζεψαν υπογραφές, έκαναν ειδικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, αποφάσισαν. Κατέθεσαν αυτό το υπόμνημα στα κόμματα και μόνο το ΚΚΕ το πήρε και το υιοθέτησε ως δική του πρόταση νόμου στην κυβέρνηση. Και από τότε έχει μείνει στα συρτάρια, δεν το φέρνει ούτε καν για συζήτηση, να δούμε, τι λένε βρε αδερφέ; Να πουν ότι διαφωνούμε γι' αυτό, διαφωνούμε στο τάδε σημείο.


-- Ο λόγος ποιος είναι; (...)

-- Μα δεν έχει σκοπό να το κάνει, γι' αυτό δεν πρέπει να τον πιστεύει κανείς. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις είναι συγκεκριμένες. «Συλλογικές διαπραγματεύσεις» δεν σημαίνει τίποτα, αφού τις κατάργησαν. Να επαναφέρουν τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Συλλογική διαπραγμάτευση σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα ο εργαζόμενος, το σωματείο να συζητά με τον βιομήχανο, τον εργοδότη, τον ΣΕΒ, αυτό και τώρα γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο κατώτατος μισθός στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αυτός πρέπει να είναι 751 ευρώ. Το να πάω στην κατεύθυνση της Πορτογαλίας που οι ίδιοι λένε ότι «όταν έφυγε απ' τα μνημόνια, μετά από χρόνια κατάφερε να δώσει αύξηση 80 λεπτά την ημέρα στους εργαζόμενους και μάλιστα στα πιο αδύνατα εργατικά - λαϊκά στρώματα», ε, είναι δώρο άδωρο. Ούτε μισό κουλουράκι δεν είναι, εξανεμίζεται την ίδια στιγμή. Το να πεις ότι θα δώσω, αντί για 13ο μισθό και 13η - 14η σύνταξη, 100 ή 150 ευρώ, όπως έδωσε εφάπαξ πέρυσι στους πιο αδύνατους, παραμονές Χριστουγέννων, δεν είναι τίποτα. Τα 100 ευρώ εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ούτε καν μέρες, με τις ανάγκες που έχει ο κόσμος.

***
Ανιστόρητες κυβερνητικές συγκρίσεις για την απαράδεκτη επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

-- Κύριε Κουτσούμπα, μαθαίνω ότι εισηγήθηκαν κάποιοι στον πρωθυπουργό να πάει ν' αφήσει λουλούδια στο μνημείο του Λαμπράκη και είδα προχτές τον κ. Τσίπρα να συνδέει τη δολοφονία Λαμπράκη με την επίθεση στον κ. Μπουτάρη.

-- Καλό είναι να καταθέτει κανείς λουλούδια, επιτρεπτό και θεμιτό είναι, γιατί ο Λαμπράκης ήταν ένας αγωνιστής της ειρήνης. Πριν μια βδομάδα το φιλειρηνικό - αντιπολεμικό κίνημα, εδώ στην Αθήνα, είχε μεγάλες διαδηλώσεις, περπάτησε στους δρόμους του Λαμπράκη, από τον Μαραθώνα μέχρι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε όλη την Ελλάδα έγιναν γύρω στις 20 πορείες. Αλλά σε τέτοιες πορείες δεν βλέπουμε τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την κυβέρνηση. Αλλά όταν είναι να εξυπηρετήσουν το κομματικό τους σύστημα προβολής - διαφήμισης, αξιοποιούν τους αγώνες και τους ηρωικούς νεκρούς αυτού του τόπου. Μιας και ο κ. Τσίπρας συνδέει τη δολοφονία του Λαμπράκη με την επίθεση στον κ. Μπουτάρη, να πούμε ότι είναι ανιστόρητες αυτές οι συγκρίσεις. Δεν έχει καμία σχέση ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, με τις συγκεκριμένες θέσεις και πρακτική, με τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους αγώνες αυτών των ηρώων. Αλλο ζήτημα ότι είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε φασιστική επίθεση που δέχτηκε, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει όλοι αποφασιστικά και κατηγορηματικά να την καταδικάσουμε, εμείς το κάναμε απ' την πρώτη στιγμή ως Κόμμα, αλλά μέχρι εκεί. Τώρα, από κει και πέρα, το να συνδέονται οι απόψεις του κ. Μπουτάρη με το τι πρέπει να υπερασπίσεις και να λες ότι πρέπει να χτυπιέται γιατί έχει τέτοιες απόψεις, τις διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας μαζί του ή το να στηρίζεις φασιστικές - ρατσιστικές ενέργειες, αυτό είναι απαράδεκτο απ' όποιον κι αν συμβαίνει, σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.

Για δήμαρχοι χρειάζονται πραγματικοί αγωνιστές

-- Πάντως σήμερα πάει ο κ. Τσίπρας να δει τον κ. Μπουτάρη και οσμίζομαι ότι μπορεί και να του δώσει και το χρίσμα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-- Νομίζω ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του - με όλη αυτήν την έντονη λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια που υπάρχει για την πολιτική του και είναι πιο εύκολο για τον κόσμο να την εκφράσει στα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών - έχει επιλέξει ως τακτική να χρίζει διαφόρους δημάρχους που βρίσκονται ευρύτερα από το δικό του χώρο, άσχετα αν είναι ανεξάρτητοι, αν είναι «αριστεροί», αν είναι «κεντρώοι», αν είναι πρώην ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο. Αυτήν την τακτική θα ακολουθήσει. Ομως, αυτή η τακτική πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να πάει μακριά, διότι πλέον η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι και πολύ περισσότερο οι περιφέρειες, είναι κομμάτι, είναι τμήμα αυτού του κρατικού μηχανισμού, αυτού του κράτους όπου σήμερα επικεφαλής είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποχρεωμένοι να περνούν αντιλαϊκά μέτρα κ.λπ. Για δήμαρχοι χρειάζονται πραγματικοί αγωνιστές. Που θα παλέψουν από τη θέση της αντιπολίτευσης και όταν εκλεγούν δήμαρχοι, όπως για παράδειγμα είναι ο δήμαρχος Πάτρας, όπως είναι κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, που παρότι είναι στη διοίκηση και εκπροσωπούν το δήμο τους και το λαό τους, τιμούν την ψήφο του λαού και κάνουν αυτά που έλεγαν και προεκλογικά, με συνέπεια. Για παράδειγμα, το ζήτημα των πλειστηριασμών, που ανέδειξε ο Κώστας Πελετίδης, ο δήμαρχος της Πάτρας, για τις λαϊκές οικογένειες που χρωστάνε στο δήμο και ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του τους επιβάλλει με τους νόμους του να τα παίρνουν απ' το φτωχό λαό. Και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως πρωτοβουλίες ανακούφισης των εργαζομένων. Εκεί πρέπει να δώσουν τη μάχη οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι στα διάφορα κόλπα και κομπρεμί του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

***
Το πρωτεύον να αποτραπεί η είσοδος της ΠΓΔΜ σε ΕΕ - ΝΑΤΟ και όχι το όνομα

-- Σκόπια (...) Η ερώτησή μου είναι αν θα υπάρξει λύση, κατά τη γνώμη σας.

-- Νομίζω ότι οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν στριμώξει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση, όπως και αντίστοιχα την κυβέρνηση των Σκοπίων, αν και επιλογή της κυβέρνησης της γειτονικής δημοκρατίας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν και οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, ή εκεί τέλος πάντων στοχεύουν και με βάση όσα μας έχουν πει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς. Στοχεύουν στο να επιτευχθεί συμφωνία, τουλάχιστον απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν θα είναι σε όφελος ούτε του ελληνικού λαού, ούτε του λαού της γειτονικής δημοκρατίας. Οι λαοί μας βέβαια δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε, με φιλία και συνεργασία, με καλές σχέσεις πρέπει να προχωράμε. Εμείς ξεκινάμε ανάποδα, από την προπαγανδιστική γραμμή και αυτό που πάει να υλοποιήσει με αυτήν τη συμφωνία η κυβέρνηση. Εμείς δεν ξεκινάμε απ' το όνομα, ποιο θα είναι το όνομα κ.λπ. και μετά να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η εξάλειψη των αλυτρωτισμών, των εθνικισμών, των διεκδικήσεων και το απαραβίαστο των συνόρων, για να επιτευχθεί έτσι η συμφωνία και να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ξεκινάμε αντίστροφα και το έχουμε πει και στους κυβερνώντες και στην τελευταία επαφή που είχε ο κ. Τσίπρας, για να μας ενημερώσει, με αφορμή το όνομα της «Μακεδονίας του Ιλιντεν», που πρότειναν οι γείτονες και διαφωνήσαμε. Θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να σκεφτούμε το πώς θα αποτρέψουμε την ένταξη της FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως επίσης το πώς θα έρθει πιο κοντά ο στόχος, το όραμα, η θέλησή μας να φύγουμε απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες και εμείς ως χώρα. Δεύτερο ζήτημα, οπωσδήποτε σημαντικό, πρέπει να είναι η συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να είναι ρητά και κατηγορηματικά και ως προϋπόθεση πριν την οποιαδήποτε συμφωνία. Βεβαίως μετά μπορεί να βρεθεί ένα όνομα κοινής αποδοχής, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

-- Το Nova Macedonia είναι;

-- Δεν ξέρω αν είναι γεωγραφικός αυτός ο προσδιορισμός, γενικά η θέση μας είναι για αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό. Από κει και πέρα μπορεί να συζητήσουμε, αλλά σε δεύτερη φάση, όταν έχουν επιτευχθεί όλα τ' άλλα. Δηλαδή η μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η μη ένταξη στην ΕΕ.

Η τουρκική επιθετικότητα δεν είναι μόνο φραστική και κλιμακώνεται

-- Είδαμε χτες μια έντονη αντίδραση από την Τουρκία στην απόφαση να δοθεί πολιτικό άσυλο στον 1 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, και το ερώτημα είναι μήπως τελικά πληρώσουν το θυμό του Ερντογάν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που είναι τώρα τρεις μήνες στις φυλακές της Τουρκίας.

-- Οχι, δεν πρέπει και είναι απαράδεκτο να γίνεται συμψηφισμός ή να συγκρίνονται οι δύο περιπτώσεις. Είναι άλλη περίπτωση, όπου 8 Τούρκοι στρατιωτικοί για συγκεκριμένους λόγους ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Λένε ότι «μας διώκει για πολιτικούς λόγους, γιατί αντιταχθήκαμε, θέλαμε να τον διώξουμε απ' την εξουσία, και μας κυνηγά και δεν μπορούμε να έχουμε δίκαιη δίκη, με βάση το διεθνές Δίκαιο, που προβλέπει τη χορήγηση ασύλου». Αρα το ζήτημα είναι στη Δικαιοσύνη. Και επαφίεται στη Δικαιοσύνη να κρίνει με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους αλλά και το διεθνές Δίκαιο για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Αλλη η περίπτωση των δύο στρατιωτικών μας που βρίσκονται παράνομα στις τουρκικές φυλακές. Το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών έπρεπε να λυθεί τις πρώτες ώρες, όσο και αν ήθελαν να ελέγξουν τα κινητά τους, όπως λένε. Είναι ζητήματα που λύνονται. Αρα ήταν σκόπιμη ενέργεια, που καθορίζεται μόνο από πολιτικούς στόχους, και απ' αυτήν τη σκοπιά δεν πρέπει να συγκρίνεται, ούτε εδώ στην πατρίδα μας ούτε ευρύτερα στον διεθνή χώρο, με τις άλλες περιπτώσεις.

-- Στο διά ταύτα, θα έρθουν γρήγορα πίσω τα παιδιά ή βλέπετε ότι ο κ. Ερντογάν θα τους εκμεταλλευθεί;

-- Πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ληφθούν δραστήριες και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να γυρίσουν όσο γίνεται νωρίτερα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Βέβαια δυσκολεύουν τον Ερντογάν και οι εκλογές, διότι το χρησιμοποιεί και αυτό ως προπαγανδιστικό χαρτί στο εσωτερικό του.

-- Κύριε Κουτσούμπα, έχετε μιλήσει για θερμό επεισόδιο όσον αφορά την Τουρκία και η Τουρκία προειδοποιεί ότι το καλοκαίρι θα επιχειρήσει γεωτρήσεις κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλω να μου πείτε αν αυτοί οι φόβοι σας πιστεύετε ότι θα επιβεβαιωθούν το καλοκαίρι.

-- Είναι σαφείς, δεν είναι μόνο φραστικά επιθετικά πυρά αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα περάσουν απ' τα λόγια σε πράξεις. Και πράξεις σημαίνει στρατιωτικές πράξεις. Το γεγονός ότι τουρκικό γεωτρύπανο θέλει να εγκατασταθεί στο «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος το αμέσως χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι θέλει να περάσει από φραστική πίεση, για την ανάγκη, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, της αλλαγής της Συνθήκης της Λοζάνης - δεν προκύπτει φυσικά καμία τέτοια ανάγκη - όπου κατοχυρώνει τα νησιά στην Ελλάδα και τις βραχονησίδες, κατοικημένες και ακατοίκητες, στο ανατολικό Αιγαίο, αυτό είναι επίσης γεγονός και θα έρθει η στιγμή που θα περάσει και σε μεγαλύτερες επιθετικές κινήσεις. Στα θαλάσσια σύνορα και κοντά σ' αυτές τις βραχονησίδες γίνονται συνεχείς παραβιάσεις, εκτός που υπάρχει μονίμως το Πολεμικό Ναυτικό εκεί. Δεν αναφέρομαι στις συνεχείς εναέριες παραβιάσεις, αλλά και στη θάλασσα, που δεν είναι και ορατά τα σύνορα, δεν υπάρχουν ούτε φράχτες ούτε τίποτε, και κάθονται εκεί και δεν μπορούν ούτε Ελληνες αλιείς να ψαρέψουν και να πλησιάσουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

-- Το θέμα είναι αν βλέπετε επιδείνωση της κατάστασης.

-- Νομίζω ότι δεν θα το αποφύγουμε. Τώρα, ποια χρονική στιγμή θα γίνει και πώς θα επιλεγεί απ' την Τουρκία ή από άλλες δυνάμεις να οξυνθεί το πρόβλημα, είναι ένα θέμα, όμως η εκτίμησή μας είναι ότι οπωσδήποτε δεν θα το αποφύγουμε.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μόνο δεινά έχουν φέρει στους λαούς

-- Βλέπουμε οι ΗΠΑ να έχουν στριμώξει πολύ την Τουρκία και μάλιστα κάνουν και εμπάργκο στα εξοπλιστικά, δεν τους δίνουν τα «F-35», διότι αυτά θα θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν σε πόλεμο με την Ελλάδα. Αυτή η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καλή για εμάς;

-- Ούτε υποστήριξη είναι, ούτε μεγάλη διαφωνία και σύγκρουση με την Τουρκία, επί της ουσίας. Αυτές είναι λυκοσυμμαχίες, είναι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις. Αυτήν τη στιγμή, επειδή η Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους - όπως της Συρίας και άλλων γεωπολιτικών/γεωστρατηγικών ζητημάτων - έχει προσεγγίσει τη Ρωσία, που παλιότερα ήταν σε αντιπαλότητα, γι' αυτό και στις ΗΠΑ κάνουν τους θιγμένους. Δεν αφορά κάποια υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία. Αρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να βλέπει ο ελληνικός λαός για να κρίνει, να βλέπει πίσω απ' τα λεγόμενα, πίσω απ' τις συμφωνίες, οι οποίες είναι εντελώς της στιγμής. Αυτές οι συμμαχίες αλλάζουν άρδην απ' τη μια στιγμή στην άλλη, έτσι άλλαξε και η συμμαχία της Τουρκίας με τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ κ.λπ.

-- Αρα λέτε να μη στηριζόμαστε στη στήριξη των ΗΠΑ;

-- Οχι μόνο δεν πρέπει να στηριζόμαστε, αλλά να την αποφεύγουμε «όπως ο διάολος το λιβάνι». Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, μόνο δεινά έχουν φέρει στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς διαχρονικά και ιστορικά, και τώρα δεν έχει αλλάξει αυτή η πολιτική. Αντίθετα, όσο προχωρά το σύστημα και ιδιαίτερα σήμερα, με την ηγεσία του Τραμπ, αυτή η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Αρα λοιπόν «να κρατάμε μικρό καλάθι», αλλά κυρίως να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα από τέτοιες συμμαχίες.

Υπαρκτοί οι κίνδυνοι για πυρηνικά στον Αραξο

Θα ήθελα να πω και για τον Αραξο, διότι δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Το είχαμε καταγγείλει και οι κυβερνώντες το είχαν αρνηθεί, αλλά ισχύει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες για την «υποδοχή» πυρηνικών όπλων στον Αραξο. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» έχει αυτήν την είδηση, όπου Τούρκος υποπτέραρχος ε.α. λέει καθαρά ότι φεύγουν τα πυρηνικά από τη βάση του Ιντσιρλίκ και, όπως τους ενημέρωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, θα μεταφερθούν στον Αραξο. Είχαμε προχτές την επίσκεψη του επικεφαλής της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρεντ Φρέντρικσον, για επιθεώρηση στη βάση του Αραξου. Αρα οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, θα έχει ξανά πυρηνικά η Ελλάδα, που είχαν μεταφερθεί αλλού πριν το 2000, και θα έχουμε στην Πελοπόννησο βάση με αμερικανικά πυρηνικά. Πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως και να κλείσουν αυτές οι βάσεις. Η μόνη λύση είναι να αποδεσμευτούμε απ' αυτές τις συμφωνίες και απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

***
Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ταξική

-- Εχει ενδιαφέρον να μας πείτε πώς εκτιμάτε ότι θα αναδιαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά το καλοκαίρι και με άξονα τον προεκλογικό χρόνο που θα αρχίσει να «τρέχει». Π.χ., παρακολουθείτε αυτά που συντελούνται στην «κεντροαριστερά»;

-- Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι «κουμπωμένος» σχετικά με τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, η οποία βέβαια στόχο έχει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάμεσα στον διπολισμό - δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, να διαμορφωθεί ένα ακόμη κόμμα - μπαλαντέρ ανάμεσα στους δύο πόλους που θα 'ρθει να συμπληρώσει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Γι' αυτό το ρόλο προορίζεται η ονομαζόμενη «κεντροαριστερά» του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να αναβαπτιστεί ως Κίνημα Αλλαγής, για να κάνει το λαό να ξεχάσει τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, η διαπάλη στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για το ποιος θα είναι ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, καλά κρατεί.

-- Στη διαίρεση «προοδευτικό - συντηρητικό», που θα οξυνθεί, πιέζεται το ΚΚΕ;

-- Το ξεφτισμένο «πρόοδος - συντήρηση», που ξέθαψαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ από κάποιο μπαούλο, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, μυρίζει ναφθαλίνη. Ας απαντήσουν πρώτα: Τα μνημόνια που τσάκισαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, τα οποία έχουν την υπογραφή και των δύο, τι είναι; Πρόοδος ή συντήρηση; Οι όρκοι και των δύο στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, είναι πρόοδος; Η πραγματική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία είναι ταξική. Από τη μια οι πολλοί, που δίνουν καθημερινή μάχη για τα αυτονόητα και είναι εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, και από την άλλη οι λίγοι, που ζουν στη χλιδή γιατί καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί. Πρόοδος το 2018 είναι όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να απαλλαγούν από τον εφιάλτη της ανεργίας, να εργάζονται λιγότερες ώρες απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής. Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η προσοχή μας στραμμένη στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην Κοινωνική Συμμαχία

-- Παρακολουθείτε τις διεργασίες στο «αριστερό» φάσμα; Μήπως υπάρχει κοινό έδαφος με άλλες δυνάμεις σε ζητήματα όπως ακύρωση πλειστηριασμών;

-- Η ακύρωση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, είναι κοινό έδαφος πάλης όλων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πάλης των εργατικών σωματείων, των συλλόγων των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτικών συλλόγων, των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Μέσα στο κίνημα μπορούμε να συμβάλουμε όλοι, άσχετα το τι είχε ψηφίσει ο καθένας τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν νιώθει «αριστερός» ή «δεξιός». Εχουμε στραμμένη την προσοχή μας στις διεργασίες μέσα στο κίνημα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μαζικοποίηση των σωματείων, στην προσέλκυση στον αγώνα, στη δράση νέων εργαζομένων με γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα και την εξουσία του.

-- Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί του Κόμματος το προσεχές διάστημα, πάνω στους οποίους επενδύετε για μια Κοινωνική Συμμαχία;

-- Σήμερα, είναι κρίσιμο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μπορούν να δουν το «νήμα» που συνδέει τις εξελίξεις τόσο μέσα, όσο και έξω από τη χώρα. Να χρεώσουν στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη όχι μόνο το ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάτωσαν για την κρίση, τώρα θα ματώνουν και για την όποια ανάκαμψη, αλλά και την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολιτικοστρατιωτικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Αυτό που χρειάζεται ΤΩΡΑ είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, για να αντισταθούμε στα μέτρα, να βάλουμε φρένο στα επόμενα, να διεκδικήσουμε ανακούφιση από τα σημερινά οξυμένα προβλήματα, αλλά και για να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις μιας ριζικής ανατροπής, που όλοι μας βλέπουμε ότι χρειάζεται.

Η προσωπική προσπάθεια των νέων μπορεί να γίνει δύναμη όταν συναντηθεί με τη συλλογική πάλη

-- Υπάρχει λύση για έναν νέο που μας διαβάζει; Νέα παιδιά φεύγουν έξω για μόνιμα, ανεργία, φτώχεια και επισφάλεια. Τα ξέρετε...

-- Και βέβαια υπάρχει λύση! Η προσωπική προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι αυτοί οι νέοι σήμερα, είτε στα θρανία, στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια, είτε στη δουλειά, στη σεζόν, στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, μπορεί να γίνει πραγματική δύναμη και να φέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, μόνο αν συναντηθεί με τη δύναμη της οργάνωσης και της συλλογικής πάλης, με ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας και της ιδιοκτησίας του πλούτου της χώρας. Ο συμβιβασμός με την εργασιακή ζούγκλα δεν οδηγεί στο «ξέφωτο» για κανέναν νέο. Το μόνο δικαίωμα που αναγνωρίζουν στη νεολαία σήμερα είναι, τελικά, να μην έχει δικαιώματα! Αυτήν την πολιτική υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Εμείς λέμε ότι μόνος του ο καθένας είναι εύκολος «στόχος» για το σύστημα. Ολοι μαζί, ενωμένοι και οργανωμένοι στα σωματεία, στις επιτροπές ανέργων, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις μαθητικές κοινότητες, είναι πιο δυνατοί για να διεκδικήσουν ζωή με σύγχρονα δικαιώματα! Μου άρεσε πολύ και σας το μεταφέρω, το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος αγκάλιασαν χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, δανεισμένο από τον Μ. Θερβάντες: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας! Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ