Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΣΥ
«Προειδοποιούν» όσους αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ ενάντια στην απεργία στο μετρό, ήρθε και η επίσης διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» να «νουθετήσει» με υπηρεσιακό σημείωμα τους εργαζόμενους, ενάντια σε «παραβατικές συμπεριφορές», όπως χαρακτηρίζει τις αγωνιστικές δράσεις ενάντια σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Απέναντι στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΔΑΣ ΟΑΣΑ και εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού, που αποτελεί πλευρά των συνολικότερων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στον κλάδο, η διοίκηση της ΟΣΥ ισχυρίζεται ότι με το υπηρεσιακό σημείωμα δίνει διευκρινίσεις «ώστε να πάψει η δήθεν προστατευτική και σκόπιμη παραπληροφόρηση».

Συγκεκριμένα, εξυμνεί το «διεθνούς ενδιαφέροντος επενδυτικό έργο, με πολυεπίπεδες θετικές συνέπειες για τη χώρα μας» (ιδιωτικοποίηση Ελληνικού) και αναφέρει ότι «για το λόγο αυτόν, ο συγκεκριμένος χώρος απαιτείται άμεσα να ανακοινωθεί». Παραδέχεται δηλαδή ότι το κλείσιμο του αμαξοστασίου δεν γίνεται στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού του συγκοινωνιακού έργου, αλλά γιατί έτσι το επιβάλλουν οι καπιταλιστές που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.

Ακολούθως, η ΟΣΥ παρουσιάζεται ως... προστάτης, και μάλιστα αποκλειστικός, των εργαζομένων, αναφέροντας: «Η εταιρεία και μόνον η εταιρεία είναι συνοδοιπόρος τους και αρωγός τους (σ.σ. των εργαζομένων), γιατί πολύ απλά διαθέτει εκείνες τις δομές και τις διαδικασίες που της επιτρέπουν να αποφασίσει και να δημιουργήσει το μέλλον, χωρίς διχαστικές ιδεοληψίες που αναχαιτίζουν την ομαλή μετάβαση στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

Για την «πολυπόθητη ανάπτυξη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, βέβαια, έχουν τσακιστεί οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, εντείνεται συνεχώς η εμπορευματοποίησή τους, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί.

Η διοίκηση της ΟΣΥ προειδοποιεί προκλητικά μάλιστα ότι θα επιτύχει «την αδιάλειπτη και ασφαλή παροχή της υπηρεσίας μας και όχι την παραβατική παρακώλυση του συγκοινωνιακού έργου (...) Η πιστή εφαρμογή των σχετικών οδηγιών θα απαιτηθεί από όλους μας»!

Απάντηση από τη ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Απέναντι σε αυτό το αντεργατικό υπηρεσιακό σημείωμα, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ απαντά με ανακοίνωσή της:

«Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο θρασύτητας η διορισμένη διοίκηση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...) Εκτοξεύει απειλές για "παραβατικότητα", κάνοντας, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, το μαύρο άσπρο. Μιλώντας για μετεγκατάσταση, και όχι κλείσιμο, του Αμαξοστασίου Ελληνικού. Μιλώντας για αναβάθμιση του ρόλου των συγκοινωνιών, και όχι για την συρρίκνωση της εταιρείας (...) Η ΔΑΣ απαντάει στην αντεργατική διοίκηση: Πολλοί μας κούνησαν το δάχτυλο και αντί να μας τρομάξουν, τρόμαξαν οι ίδιοι τελικά.

Η αλήθεια είναι τούτη: Τα εφτά αμαξοστάσια της πρώην ΕΘΕΛ γίνονται έξι. Γραμμές και βάρδιες κόβονται καιρό τώρα σε όλα τα αμαξοστάσια. Επισκευάσιμα οχήματα αποσύρονται και γίνονται σκραπ. Εργαζόμενοι καλούνται να μετακινηθούν βιαίως σε άλλα αμαξοστάσια. Το συγκοινωνιακό έργο έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και με το κλείσιμο του Αμαξοστασίου Ελληνικού θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Επειδή ακριβώς γνωρίζει η διοίκηση ότι το έργο της είναι καταστροφικό, γι' αυτό από τη μία ζητάει τη συμβολή των εργαζομένων για το κλείσιμο του αμαξοστασίου και από την άλλη τους απειλεί έμμεσα, με συνέπειες περί "παραβατικής παρακώλυσης του συγκοινωνιακού έργου". Η μέχρι σήμερα ανυπακοή του κλάδου, στην οποία η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους, έχει θορυβήσει τους υποτακτικούς της κυβέρνησης, γι' αυτό και καταφεύγουν στην προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης (...) Η εταιρεία, και μόνο η εταιρεία, με εντολές της κυβέρνησης, είναι συνοδοιπόρος και αρωγός των επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν κέρδη, τόσο μέσα από τη δραστηριότητα στο συγκοινωνιακό έργο όσο και από την περιβόητη "επένδυση" της έκτασης του Ελληνικού. Συνεχίζουμε με οργάνωση, αγώνα, ανυπακοή. Το Αμαξοστάσιο του Ελληνικού δεν θα κλείσει».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org