Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλατύ άνοιγμα και κινητοποιήσεις στην τελική ευθεία για την απεργία

Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων
Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια από το Συνδικάτο Οικοδόμων
Με πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς αλλά και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους για την πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 30 Μάη. «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!», είναι το σύνθημα που προτάσσουν.

Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης σε κάθε κλάδο και περιοχή το κάλεσμα στην απεργία με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τις συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, καθώς και Ομοσπονδίες και Σύλλογοι αγροτοκτηνοτρόφων.

Καλούν επίσης το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, έχουν οριστεί οι ακόλουθες: Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., δημαρχείο). Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου). Βόλος (10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Γιαννιτσά (11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ - πεζόδρομος). Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Εδεσσα (11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες). Ελασσόνα (10.30 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο). Ζάκυνθος (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ηγουμενίτσα (10 π.μ., ΟΤΕ). Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (10.30 π.μ., πεζόδρομος). Ικαρία (12 μ., Αγιος Κήρυκος). Καβάλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη). Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (10.30, πλατεία Ελευθερίας). Κέρκυρα (10 π.μ., Σαρόκο). Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Κως (10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Λαμία (10 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Ξάνθη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σάμος (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Τρίπολη (10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού). Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς). Χίος (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μέχρι την απεργία

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) συνδυάζουν την προετοιμασία της απεργίας Ομοσπονδίες και Σωματεία σε μια σειρά από κλάδους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα για την εφαρμογή των εργοταξιακών ΣΣΕ που υπογράφτηκαν πρόσφατα, μετά από πολύμηνο αγώνα, στα εργοτάξια του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και του Φαληρικού Ορμου.

Παράλληλα, το Συνδικάτο οργανώνει στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια. Στάσεις εργασίας έγιναν χτες στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» στο Μαρκόπουλο και στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Ledra». Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στις συνελεύσεις και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ καθώς και για την απεργία στις 30 Μάη. Στο εργοτάξιο του «Ledra» οι εργαζόμενοι, εκτός από τη συμμετοχή τους στην απεργία, πήραν επίσης απόφαση να κλιμακώσουν την πάλη για υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ. Σήμερα, Πέμπτη, περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι. Προγραμματίζεται επίσης σύσκεψη στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα Ιλίου (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή, στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι). Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, η Ομοσπονδία θα παραλάβει την πρόταση που έχουν δεσμευτεί να καταθέσουν οι εργοδότες. Παράλληλα, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής υλοποιεί εξορμήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.

Σε στάση εργασίας προχωρά αύριο, Παρασκευή (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.), το Σωματείο Εργαζομένων «First Data», διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ. «Τα πρόσφατα στοιχεία κατατάσσουν τη "First Data" στην τρίτη θέση, στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής αναφορικά με τα κέρδη τους. Σε αντιδιαστολή εμείς παλεύουμε να ζήσουμε με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, να φτάνει 15 ο μήνας και να μην έχουμε ευρώ στην τσέπη μας, να μην μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια αξιοπρεπή ζωή, να δουλεύουμε υπερωρίες για να αυξήσουμε λίγο το μισθό μας και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης, εντατικοποίησης και συνεχών αξιολογήσεων», σημειώνει το Σωματείο και καλεί: «Ολοι στην απεργία!».

Στη Θεσσαλονίκη

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς δίνουν τη μάχη για την απεργία οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη. Χτες το πρωί πραγματοποίησαν εξορμήσεις κατά κλάδο, σε επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε εμπορικά καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, επισιτιστικές αλυσίδες, υπηρεσίες των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης, επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (SGA).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συσκέψεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις, από τις Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου - Ανω Πόλης, Τούμπας, 5ου Διαμερίσματος και Καλαμαριάς, για την ανάδειξη του περιεχομένου της απεργιακής μάχης, για την οργάνωση της κοινής πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, συνταξιούχων, νεολαίας, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για την από κοινού πάλη για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα.

Σήμερα, προγραμματίζονται εξορμήσεις από το ΣΕΤΕΠΕ, το ΣΕΤΗΠ, την Ενωση Λογιστών κ.ά., ενώ το Σάββατο 26/5 θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση Σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών στις μεγάλες λαϊκές αγορές.

Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Τροφίμων και έκτακτη συνέλευση στην «ΕΒΓΑ»

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα σωματεία της Αττικής, την Κυριακή 27/5, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη θα γίνουν ενημέρωση για τη συνάντηση με τον ΣΕΒ για την υπογραφή νέων κλαδικών ΣΣΕ καθώς και συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας στις 30 Μάη.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28/5, στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων «ΕΒΓΑ», προκηρύσσοντας παράλληλα στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.). Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση για τη συνάντηση ανάμεσα στο ΔΣ του σωματείου και την εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, την προκλητική στάση της εταιρείας και την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Επίσης, θα συζητηθούν μέτρα για την οργάνωση της απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας οικοδόμος σήμερα στη δουλειά! (14/11/2018)
Αύριο νεκρώνουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά! (13/11/2018)
Πλούσια αγωνιστική δράση για τις ΣΣΕ (13/3/2018)
Στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων με κινητοποιήσεις, απεργίες και συνελεύσεις (2/3/2018)
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις (1/3/2018)
Μπροστάρης σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ (29/11/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org