Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία

Από τη συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Από τη συγκέντρωση έξω από τα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»
Με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα δημόσια νοσοκομεία ξετυλίχθηκε η χτεσινή «Μέρα δράσης για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια».

Την απόφαση για τη μέρα δράσης είχαν πάρει σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινής αγωνιστικής δράσης, διεκδικώντας αιτήματα που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων, των υγειονομικών και των ασθενών, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία.

Τα αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων είναι τα εξής: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όλων των κλάδων. Τερματισμός της εργασιακής ομηρίας των ελαστικά εργαζόμενων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Να μπει τέλος στην εντατικοποίηση. Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε βαριές - ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.

Πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία της Αττικής

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πορεία μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και συνολικά η δημόσια Υγεία αλλά και για τα αιτήματα των εργαζομένων, οργάνωσε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Το «παρών» στην πρωτοβουλία έδωσαν αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, από συνταξιουχικά σωματεία, το Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ στον Βύρωνα καθώς και τις Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», απαιτώντας να δοθούν κρατικές επιχορηγήσεις και καταγγέλλοντας τον μειωμένο προϋπολογισμό.

Στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, κάλεσε σε συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη, με ταξικό προσανατολισμό, ενώ προανήγγειλε νέα σύσκεψη των σωματείων, μέσα στον Ιούνη, για να συζητηθεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στην εντατικοποίηση και μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το προσωπικό και τους ασθενείς. Ενδεικτικά, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό οι αποχωρήσεις εργαζομένων είναι υπερδιπλάσιες από τις προσλήψεις (περίπου 135 έναντι 68), οι ειδικευόμενοι θα έπρεπε να φτάνουν τους 420 αλλά είναι λιγότεροι από 350, λείπουν πάνω από 100 ειδικευμένοι γιατροί. Στην Τεχνική Υπηρεσία ενώ προβλέπονται 120 οργανικές θέσεις, υπηρετούν 40 εργαζόμενοι και 20 εργολαβικοί. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις αφορούν 550 εργαζόμενους του νοσοκομείου όλων των ειδικοτήτων.

Τη συμπαράσταση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετέφερε ο Γιώργος Αυρηλιώνης, από την Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ενώ υπενθύμισε την αυριανή συνταξιουχική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Το λόγο πήραν και άλλοι εργαζόμενοι, ενώ ξεχώρισε η παρέμβαση εργαζόμενης που από το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας πέρασε σε αυτό της ατομικής σύμβασης με το νοσοκομείο, με ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Με έμμετρο λόγο κατήγγειλε την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα αυτών των εργασιακών σχέσεων. «Πού 'ναι τα δικαιώματα των σύγχρονων καιρών μας, πού 'ναι η σταθερή δουλειά, το μέλλον των παιδιών μας;», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Στο «Ασκληπιείο» έγινε συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τμήματα του νοσοκομείου. Ακόμα απαιτήθηκε η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των ασθενών, με αφορμή τα «ατυχήματα» που σημειώθηκαν προχτές στο νοσοκομείο (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 15). Οι εργαζόμενοι μάλιστα υπενθύμισαν ότι το νοσοκομείο αντιμετώπισε πρόβλημα στις πρόσφατες βροχοπτώσεις και εγκαταστάσεις του πλημμύρισαν, όπως και το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο γιατρός έπαθε ανακοπή την ώρα της δουλειάς.

Στο «Μεταξά» έγινε παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου στη διοίκηση του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τον επιτακτικό χαρακτήρα του αιτήματος για προσλήψεις, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Ακόμα έθεσαν το ζήτημα των ΒΑΕ, προβλήματα καθαριότητας που υπάρχουν στο νοσοκομείο, την έλλειψη συντήρησης των τριών αυτοκινήτων που καλύπτουν την υπηρεσία της «κατ' οίκον νοσηλείας» (δεν έχει γίνει συντήρηση εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια των εργαζομένων), κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και Παίδων Πεντέλης οργάνωσαν κοινή συγκέντρωση, όπου συμφωνήθηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη, ενώ προσανατολίζονται σε παρέμβαση στις 29 Μάη, στον απολογισμό που θα κάνει η διοίκηση των νοσοκομείων.

Στο ΨΝΑ έγιναν συγκέντρωση και συμβολικό κλείσιμο της Λ. Αθηνών - Κορίνθου. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στο «Ελπίς». Στο «Θριάσιο» έγινε συγκέντρωση στην πύλη, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας. Στο «Αγία Σοφία» μοιράστηκαν ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 30 Μάη.

Στο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκε συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία και έγινε συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Συνέλευση έγινε και στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Στο «Αττικόν» έγιναν συγκέντρωση και παρέμβαση στον εργολάβο καθαριότητας και στη διοίκηση για εργασιακά ζητήματα. Στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» έγινε συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων και ο Σύλλογος της ΟΓΕ. Στον «Ερυθρό Σταυρό» οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» έκαναν εξόρμηση στους χώρους του νοσοκομείου στα εξωτερικά ιατρεία, μοιράζοντας ανακοινώσεις για τα προβλήματα της Υγείας και καλώντας στην απεργία στις 30 Μάη.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση μπροστά στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των τριών διασυνδεόμενων νοσοκομείων («Γ. Γεννηματάς», ΑΧΕΠΑ και «Αγιος Δημήτριος»). Στο πλευρό τους βρέθηκαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία περιέγραψαν τις δραματικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, μεγάλη εντατικοποίηση, μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κ.λπ. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, για την απόφασή της να «κουκουλώσει» προσωρινά μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό με γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Με συνθήματα όπως «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

  • Χτες επίσης, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Φιλιατών και Λευκάδας είχαν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις για την προετοιμασία της απεργίας στις 30/5.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org