Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αποκαλυπτική για τη βαθιά συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του κεφαλαίου που αξιώνει ασταμάτητα νέες θυσίες από το λαό στο βωμό της κερδοφορίας του, ήταν η συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για το κυβερνητικό «σχέδιο ανάπτυξης» και τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», μετά από αίτημα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, κυβέρνηση, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιδόθηκαν στη δοκιμασμένη «συνταγή» των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών, των υψηλών τόνων και των αποπροσανατολιστικών αντιπαραθέσεων για να σκιάσουν ότι η σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που επιβάλλει η στρατηγική του κεφαλαίου και από κοινού υπηρετούν θα συνεχίζεται και στη «μεταμνημονιακή εποχή».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, η αντιπαράθεση εστίασε για μια ακόμα φορά στο ποιο είναι το καταλληλότερο «μείγμα» με το οποίο μπορεί να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία, να εξασφαλιστεί η «έξοδος στις αγορές» ώστε να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο (πιστοληπτική γραμμή, ενισχυμένη εποπτεία κ.ο.κ.), για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και τη διαμόρφωση «του κατάλληλου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα συνεχιστούν η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, το ξεπάτωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η καταβαράθρωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τη βαθιά αυτή συμφωνία στα βασικά ζητήματα και στόχους του μεγάλου κεφαλαίου ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από τις προτάσεις των αστικών κομμάτων και την ανάκαμψη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ