Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Αγρινίου

Από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη

Eurokinissi

Από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Αγρινίου από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη πραγματοποίησε τη Δευτέρα 21 Μάη κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με τους Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος, και Τίμο Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αγρινίου. Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με κατοίκους και φορείς σε Καινούργιο και Ζευγαράκι, διαπιστώνοντας ότι αν και έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος, ούτε οι πληγέντες έχουν αποζημιωθεί ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.

Στις συναντήσεις εκφράστηκε η οργή και αγανάκτηση των κατοίκων για τον εμπαιγμό κυβέρνησης, περιφέρειας και δημοτικής αρχής, που τους έχουν αφήσει στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια, και οι φορείς κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων. Εκανε επίσης γνωστό στους πληγέντες αγρότες της περιοχής ότι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, ο φορομπηχτικός ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το μεγάλο μέρος των ζημιών (πάγιο κεφάλαιο, μηχανήματα, άλλα αγροτικά εργαλεία και υποδομές), παραπέμποντας στα περιβόητα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτακτης Ανάγκης) που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και διαρκεί ακόμα και 5 χρόνια, για να πάρουν τελικά μερικά ψίχουλα.


Ο Ν. Μωραΐτης κατέστησε σαφές, όμως, πως ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση των ίδιων των κατοίκων από το δήμο και τους κρατικούς φορείς για αποζημιώσεις, μελέτες κ.λπ. Πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των κατοίκων ο αγώνας και η πάλη για να αποζημιωθούν και να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν τις περιουσίες τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών που δεν έχουν αποζημιωθεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγρινίου του Κόμματος από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για την άμεση αποζημίωση, για μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και ανέδειξαν τα πραγματικά αίτια και τους ενόχους των καταστροφών. Επίσης, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έφερε το θέμα στη Βουλή και το ξαναέφερε την Πέμπτη 17 Μάη, όταν συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού να απαιτήσει άμεση και πλήρη αποζημίωση και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τα μονοπώλια και το κράτος τους.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις που προβάλλει το Κόμμα, καλώντας σε οργάνωση και πάλη μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές, είναι: Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, απαλλαγή από τέλη. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες. Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η διεκδίκηση άμεσων μέτρων να γίνει υπόθεση όλων των πληγέντων, αλλά και του μαζικού κινήματος της περιοχής, ότι δεν χρειάζεται κανείς εφησυχασμός μετά τη σχετική δημοσίευση του ΦΕΚ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των λίγων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους μπαίνουν τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνεται θυσία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με το λαό στην εξουσία και κυρίαρχο στον τόπο του. Μόνο σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα, μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ