Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman»

  • Αλλα τρία πλοία του θανάτου σε Πειραιά, Ρόδο και Σαντορίνη
  • Κινητοποίηση στα Χανιά από την Επιτροπή Ειρήνης

Στα Χανιά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, φορτωμένο με πολεμικά αεροσκάφη
Στα Χανιά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, φορτωμένο με πολεμικά αεροσκάφη
Στη Σούδα έχει δέσει από χτες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», που ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο (τα αεροσκάφη του βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία), ως άλλη μια απόδειξη των υπηρεσιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή.

Κατά πληροφορίες, το γιγαντιαίο σκάφος θα μείνει στη Σούδα μέχρι τις 27 του μήνα, δίνοντας ευκαιρίες στο πλήρωμα για «αναψυχή».

Θυμίζουμε πως το αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει στα Χανιά και στις 21 Ιούνη του 2016, καθώς η βάση των Αμερικανών παίζει κομβικό ρόλο για τα σχέδιά τους στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, διαύλων και αγορών.

Επίσης, τρία από τα πλοία της αρμάδας συνοδείας του κατέπλευσαν σε άλλα ελληνικά λιμάνια, προς «σύσφιξη σχέσεων» με τον ντόπιο πληθυσμό, όπως προκλητικά ισχυρίζεται η διεύθυνση των μακελάρηδων. Κατά αρμόδιες πηγές, το καταδρομικό «USS Nomandy» κατέπλεε στη Σαντορίνη και μάλιστα στο νησί αναμένεται να πάει και ο πρέσβης των ΗΠΑ. Το αντιτορπιλικό «USS Forrest Sherman» στη Ρόδο. Το, δε, αντιτορπιλικό «USS Bulkeley» κατέπλευσε χτες στον Πειραιά.

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» διαδήλωσαν στα Χανιά


Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» τη φονική μηχανή των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», στη Σούδα των Χανίων, με δυναμική κινητοποίηση χτες, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων μαζί με σωματεία και φορείς που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (Σύνδεσμος Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζόμενων στην ιδιωτική Εκπαίδευση, Σωματείο Επισιτισμού και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ).

Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συμμετείχε στη συγκέντρωση και στην πικετοφορία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης, φώναξε συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας. Βροντοφώναξε για μια ακόμα φορά για να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Στην πικετοφορία παρευρέθηκαν και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων (ΟΓΕ) καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας κάλεσε τον λαό της πόλης να είναι σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για τις νέες κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δολοφονικές επιθέσεις.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «χρέος μας να δείξουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία των "Ράμπο" στην πόλη μας», ενώ τα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν:

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

-- Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

-- Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

-- Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ενώ, τα σωματεία και οι φορείς στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, συμπλήρωσαν:

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του νομού να τους γυρίσουν την πλάτη. Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση! Το φιτίλι μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή είναι αναμμένο. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι πρόσφατες επιδρομές σε Συρία και Παλαιστίνη οξύνουν την αντιπαράθεση μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων στην περιοχή.

Ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμπλέκει τη χώρα μας και το λαό μας στα παιχνίδια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και της αστικής τάξης της χώρας μας».

  • Τον κατάπλου του πολεμικού πλοίου στη Σαντορίνη καταγγέλλει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, καλώντας τον δήμαρχο και «κάθε εκλεγμένο εκπρόσωπο του θηραϊκού λαού να μη συναντήσει τον Αμερικανό πρέσβη που έρχεται να επιβραβεύσει την επιθετική δράση του αμερικανικού Ναυτικού» στο νησί.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org