Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ
Με την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη ΝΑΤΟική ατζέντα

Χαρακτηριστικά ανάδειξης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε βασικό μοχλό υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών - και σε στρατιωτικό επίπεδο - στα Βαλκάνια είχε η 12η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας. Επιπρόσθετα, σε άλλο ένα δείγμα του ισχυρού ενδιαφέροντος του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, παρέστησαν ως προσκεκλημένοι ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο διοικητής της ΝΑΤΟικής Διοίκησης στη Νάπολη της Ιταλίας (Allied Joint Force Command Naples) και η υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας.

Η ημερήσια διάταξη περιέλαβε μεταξύ άλλων:

-- Την παρουσίαση της προόδου των εργασιών των υποομάδων εργασίας για τις «ασύμμετρες απειλές», θέμα που αγγίζει και ζητήματα της λεγόμενης εσωτερικής ασφάλειας, εμπλέκοντας στην τέτοια υπόθεση ακόμα πιο ανοικτά τις Ενοπλες Δυνάμεις.

-- Παρουσιάσεις για το «περιβάλλον ασφαλείας και για τα κέντρα εκπαίδευσης ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου και επιχειρήσεων διατήρησης ειρήνης της Σερβίας». Το αντικείμενο ΡΒΧ ιεραρχείται ψηλά από τα αρμόδια ΝΑΤΟικά επιτελεία, που πρόσφατα είχαν σύσκεψη για το αντικείμενο αυτό στην Αθήνα.

-- Εξέταση για πρώτη φορά σε τέτοια Σύνοδο του ζητήματος της κυβερνοάμυνας, άλλο ένα θέμα που ιεραρχείται στην ατζέντα ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σημειωτέον, ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στις τοποθετήσεις του και αναδεικνύοντας το βασικό ρόλο που πασχίζει η ελληνική πλευρά να παίξει και σε αυτό το θέμα, παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα, είπε ότι «η δυνητική επίδραση των απειλών του κυβερνοχώρου σε όλες τις μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κρίσιμες πτυχές κρατικής και οικονομικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αρχιτεκτονική και διάσταση της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση μέτρων διεθνούς συλλογικής αντιμετώπισής τους». Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα πρέπει να αφορούν στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας στην αποτροπή και στο χειρισμό κυβερνοεπιθέσεων». Τόνισε, εξάλλου, το γεγονός ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation), ηγείται του προγράμματος «Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform», με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Σε τελική φάση η ΝΑΤΟική «αξιολόγηση» για το Γ' Σώμα Στρατού

Την ίδια ώρα, και καθώς οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί διατρέχουν κάθετα και οριζόντια τη χώρα, το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται στο β' εξάμηνο 2018 και το α' του 2019 να λειτουργήσει ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσεως αποστολές και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Συμφώνου της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης» με στρατιωτικά μέσα, σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος του.

Εξ ου και προγραμματίζεται αυτές τις μέρες η τελική φάση της λεγόμενης «αξιολόγησής» του. Στο σενάριό της προβλέπεται και ανάπτυξη στρατηγείου επί ενός υποτιθέμενου πεδίου επιχειρήσεων σε τοποθεσία έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η «αξιολόγηση» θα γίνει από ομάδα ανώτατων στελεχών της λυκοσυμμαχίας. Πιθανολογείται ότι επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην Ευρώπη (LANDCOM) ή και ο ανώτατος διοικητής όλων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανοί στρατηγοί και οι δύο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ