Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Ζωηρά παζάρια μπροστά στην απειλή αμερικανικών δασμών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενόψει της απειλής του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει από 1η Ιούνη υψηλούς δασμούς στον εισαγόμενο ευρωπαϊκό - μεταξύ άλλων - χάλυβα και αλουμίνιο.

Χτες, αξιωματούχοι της ΕΕ, με πρώτη την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το αν ο Τραμπ θα δεχτεί τις προτάσεις των Βρυξελλών για οριστική εξαίρεση των χωρών της ΕΕ από τους νέους υψηλούς δασμούς όταν εκπνεύσει η προσωρινή παράταση της μη επιβολής τους, την 1η Ιούνη. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, λοιπόν, η Μάλμστρομ άνοιξε ένα «μεγαλύτερο παράθυρο» για παζάρια, δηλώνοντας ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν μόνιμη εξαίρεση για τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου, τότε η ΕΕ προτίθεται να δεσμευτεί σε μια «θετική ατζέντα» για τα αμερικανικά προϊόντα.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου, η Μάλμστρομ είπε πως ενημέρωσε τους υπουργούς των χωρών της ΕΕ για τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπερ Ρος.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε αργότερα ότι αξιωματούχοι από Ιαπωνία, Ρωσία και Τουρκία προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα εφόσον επιβληθούν σε βάρος τους αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ