Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Παλαιστινιακή προσφυγή για τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών

Από την πρόσφατη σφαγή των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα

Copyright 2018 The Associated

Από την πρόσφατη σφαγή των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα
ΧΑΓΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την άμεση διενέργεια έρευνας για τα εγκλήματα που διαπράττουν επί χρόνια οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη απαίτησε, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, μεταβαίνοντας στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη της Ολλανδίας.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή κατέφυγε σε αυτό το «σημαντικό ιστορικό βήμα για να απονεμηθεί δικαιοσύνη στον Παλαιστινιακό λαό και όχι για λόγους εκδίκησης». Τόνισε ότι οι εισαγγελικές αρχές του ΔΠΔ διαθέτουν αρκετά στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα την έρευνά τους για πλειάδα εγκλημάτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από τις κατοχικές δυνάμεις σε Δυτική Οχθη και Ανατ. Ιερουσαλήμ καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ άλλων η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα όπως οι εκτοπισμοί Παλαιστίνιων αμάχων από τις εστίες τους, φόνοι και παράνομες, μαζικές συλλήψεις, επ' αόριστον «διοικητική κράτηση» συλληφθέντων δίχως καν απαγγελία κατηγοριών, άσκηση μέτρων συλλογικής τιμωρίας, κατάσχεση ιδιοκτησίας και παράνομη χρήση ιδιοκτησίας, κατεδαφίσεις σπιτιών, βασανισμοί ειρηνικών διαδηλωτών κ.ά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΔΠΔ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι υπέβαλε το αίτημά του στη διάρκεια συνάντησης με την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του δικαστηρίου του ΟΗΕ, Φάτου Μπενσούντα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν την κίνηση της Παλαιστινιακής Αρχής ως «κυνική και παράλογη διαδικασία χωρίς νομική βάση», κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους για «βίαιη υποκίνηση» σε βάρος του Ισραήλ και για την εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών ως ανθρώπινων ασπίδων. Ισχυρίστηκαν πως η κίνηση δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο γιατί το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη ίδρυσης του ΔΠΔ. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος Ισραηλινών πολιτών από το ΔΠΔ εάν θεωρηθούν ύποπτοι για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων στο έδαφος οποιασδήποτε χώρας - μέλους, όπως είναι η Παλαιστίνη, η οποία αναγνωρίζεται ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» να διπλασιαστούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας «ειρηνευτικής συμφωνίας» στην περιοχή. Αμερικανοί διπλωμάτες, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα παρουσιάσει το περιβόητο «ειρηνευτικό σχέδιο» για το Παλαιστινιακό μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, στις 16 Ιούνη ή το αργότερο έως το τέλος του ίδιου μήνα. Οι ίδιοι πρόσθεσαν πως τις τελευταίες μέρες, οι δύο βασικοί «αρχιτέκτονες» του αμερικανικού σχεδίου, δηλαδή ο γαμπρός του Προέδρου Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ, και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ έχουν αρχίσει να ενημερώνουν επιλεκτικά συμμάχους και εταίρους για τα βασικά στοιχεία της «ειρηνευτικής» πρότασης των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό θα έχει κάποια τύχη καθώς ήδη η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή και στα περισσότερα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Η Παλαιστινιακή Αρχή μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αναγνωρίζει πλέον στις ΗΠΑ την ιδιότητα του αμερόληπτου μεσολαβητή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ