Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερντογάν σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 24ης Ιούνη «κατεβάζουν» υποψήφιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν, παραμένουν μπροστά στις δημοσκοπήσεις (ως «Λαϊκή Συμμαχία»), αφού με βάση νέα έρευνα που έκανε το κέντρο «Πολίτικς» στο διάστημα 25/4 - 17/5, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συγκεντρώνει 52,2%. Ακολουθεί ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, με 25,5%, η Μεράλ Αξενέρ του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (IYI) με 12,3% και τέταρτος εμφανίζεται ο Σελαχατίν Ντερμιρτάς του σοσιαλδημοκρατικού HDP με 8,5%.

Αλλη δημοσκόπηση που διενήργησε το κέντρο «Σονάρ» στο διάστημα 7-17/5, δίνει αντίστοιχα στους παραπάνω υποψήφιους 42% - 21,9% - 12,3% - 8,5%.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που είχε κάνει το «Remres» (στο διάστημα 6 - 9 Μάη), ο Ερντογάν έπαιρνε 42,1%, ο Ιντζέ 24,1%, η Αξενέρ 17,1%, ο Ντεμιρτάς 12,6%.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ υποστήριξε πως όσοι ισχυρίζονται ότι η τουρκική οικονομία έχει πρόβλημα, δεν λένε αλήθεια και μίλησε για «ορισμένα πρόσωπα και ομίλους ΜΜΕ» που στήνουν επιχείρηση παραπλάνησης, καλώντας τους αναγνώστες του «να μη δίνετε καμία προσοχή» σε τέτοιες αναλύσεις.

Πάντως, χτες, ο αμερικανικός «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» «S&P» εκτίμησε ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας δεν μπορέσουν να ανακόψουν την πίεση στην τουρκική λίρα και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.

Τέλος, ενδεικτική είναι η σύλληψη συμβούλου της Μεράλ Αξενέρ, υποψήφιας Προέδρου της χώρας και προέδρου του νεοσύστατου αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος» (IYI) Κερίμ Κορακλίκ, που κατηγορείται για «προπαγάνδιση τρομοκρατικών ιδεών».

  • Δύναμη στον αγώνα του για το αυτοκρατορικό μεγαλείο θεωρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που εκτιμά πάντως ότι ο Τούρκος ηγέτης «φτάνει τα όριά του στην περιοχή».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ