Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες ενόψει σχηματισμού κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.--

Επαφές με τους προέδρους της Γερουσίας και της Κάτω Βουλής είχε χτες ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενόψει της ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο Πρόεδρος της χώρας είναι αρμόδιος να εγκρίνει ή όχι τον προτεινόμενο από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα πρωθυπουργό, που όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα είναι ο καθηγητής Νομικής Τζουζέπε Κόντε.

Οι επαφές του Ματαρέλα γίνονται στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, δεδομένων και των παζαριών που δυναμώνουν ευρύτερα στην ΕΕ. Η επιμονή των δύο κυβερνητικών εταίρων να επαναλαμβάνουν ότι θα βάλουν «πρώτα την Ιταλία» αφορά την υπεράσπιση των σημερινών αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου και από αυτήν τη σκοπιά θα διεκδικήσει «προσαρμογή» του ρόλου και εντός της λυκοσυμμαχίας, κάτι που είναι λογικό να γεννά ανησυχία σε άλλες μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι αναγνώρισε «προκλήσεις» που θα υπάρχουν για τη νέα συγκυβέρνηση. «Η ομάδα είναι έτοιμη και ξεκινάμε. Ελπίζω να πάμε όσο μακρύτερα γίνεται. Δεν θα είναι εύκολο... υπάρχουν πολλά εμπόδια και κίνδυνοι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ώρα για δράση, για κουράγιο, για αλλαγή...».

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά τα αστικά επιτελεία σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε στη γερμανική «Ηandelsblatt» πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους αρχής δεν εμπλέκεται στην εθνική πολιτική των κρατών. Ομως για εμάς είναι σημαντικό η νέα ιταλική κυβέρνηση να διατηρήσει σταθερή την πορεία και να ακολουθήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική», συμπληρώνοντας ότι «η Ιταλία είχε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα».

Στο Βερολίνο, η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ εκτίμησε πως «εάν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει η Ευρώπη» και επισήμανε ότι «γι' αυτό και απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Διότι εάν η Ευρώπη δεν αυτοπροσδιοριστεί, θα το πράξουν άλλοι».

Ενώ ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ελμαρ Μπροκ σχολίασε ότι «προβλέπεται καταιγίδα», αν εφαρμοστούν πολλά από όσα προβλέπει το πρόγραμμα των δύο εταίρων στην Ιταλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο της Βουλής(2021-02-02 00:00:00.0)
Επαφές Ματαρέλα για σχηματισμό κυβέρνησης(2021-01-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης(2019-08-23 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης(2019-08-22 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε(2019-08-21 00:00:00.0)
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Προς νέες πρόωρες εκλογές(2018-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ