Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης του Φοιτητικού Συλλόγου

Eurokinissi

Κατά τις φοιτητικές εκλογές της προηγούμενης βδομάδας, δεν στήθηκαν κάλπες σε έναν από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, αυτόν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Οπως φαίνεται, όμως, η ακύρωση των φετινών εκλογών ήταν άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του εκφυλισμού που στήνεται εδώ και χρόνια στο Σύλλογο, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κόντρα σ' αυτήν την κατάσταση, όμως, υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως η συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη, με στόχο την ανασυγκρότηση του Συλλόγου.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Κώστα Κυδωνάκη, τεταρτοετή φοιτητή στο Ιδρυμα, και παραθέτουμε παρακάτω τη συνέντευξη:

-- Τι ακριβώς συνέβη στις φετινές φοιτητικές εκλογές στον Σύλλογο του Οικονομικού Πανεπιστημίου;

-- Η πρυτανεία της σχολής και οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ έχουν πάει τις εκλογές μακριά από το φυσικό τους χώρο, το χώρο του πανεπιστημίου, τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της δήθεν «ασφάλειας και της εξασφάλισης» των φοιτητικών εκλογών του Συλλόγου μας. Την ίδια στιγμή, όμως, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για την ακεραιότητα της διαδικασίας, είναι οι ίδιοι που πρωταγωνιστούν σε φαινόμενα νοθείας και τρομοκρατίας μέσα στη σχολή. Φέτος λοιπόν, αφού μετέφεραν ξανά τις εκλογές στο Ζάππειο, οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ αποφάσισαν το προηγούμενο βράδυ να ακυρώσουν τις φοιτητικές εκλογές του Συλλόγου, με την πρόφαση ότι «δεν βρέθηκε μέρος για τη διεξαγωγή τους». Το παραπάνω γεγονός αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα», οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τον πλήρη εκφυλισμό και τη διάλυση που επικρατεί στον Σύλλογό μας. Οι φοιτητές μπορούν και χρειάζεται να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση και τις διεργασίες των συλλόγων, ακυρώνοντας στην πράξη τα διάφορα σχέδια που κατά καιρούς εκτυλίσσονται από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις πλάτες των φοιτητών.

-- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον Σύλλογο;

-- Ουσιαστικά, ο Σύλλογός μας δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια. Δεν πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις, Διοικητικά Συμβούλια, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση προς τους φοιτητές από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για οποιαδήποτε εξέλιξη προκύπτει. Συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε Γενική Συνέλευση 4 χρόνια. Το ΔΣ, που ανήκει στη συντριπτική του πλειοψηφία στην παράταξη της ΠΑΣΠ, δεν ενημερώνει τους φοιτητές για ζητήματα που τους επηρεάζουν και δεν καλεί σε Γενική Συνέλευση για να τα θέσει προς συζήτηση. Για παράδειγμα, εγώ είμαι 4ο έτος και δεν γνωρίζω καν όλα αυτά τα χρόνια τους εκπροσώπους που υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν από τους φοιτητές!

Ιδιαίτερα στις φοιτητικές εκλογές, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με περιστατικά νοθείας, βίας και εκφυλισμού που γίνονται από τις δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι να «ψηφίζουν» άνθρωποι γεννημένοι το 1928, να εγκρίνονται ψηφοδέλτια τα οποία έχουν ένα τεράστιο Χ πάνω, μάλιστα να βγάζουν μοιρογνωμόνιο και να μετράνε τη γωνία (;!), να υπάρχουν κάμερες πάνω από τα κεφάλια μας, τα παραβάν να εξασφαλίζονται τελευταία στιγμή και οι εκλογές να γίνονται έξω από το χώρο που σπουδάζουμε και ζούμε, σε κλίμα τρομοκρατίας, με αστυνομικές κλούβες στα 100 μέτρα (στο Πάρκο Ελευθερίας οι φοιτητικές εκλογές το 2016, στο Ζάππειο οι φοιτητικές εκλογές το 2017).

-- Πώς συγκροτείται η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου και τι πρωτοβουλίες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα;

-- Η κατάσταση του Φοιτητικού Συλλόγου μας δεν περνάει απαρατήρητη από κανέναν. Φοιτητές, λοιπόν, οι οποίοι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην οργάνωση και στη συζήτηση, που δεν συμβιβαζόμαστε με τα φαινόμενα διαπλοκής και ρεμούλας που έχουν επιβάλει οι ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, η διοίκηση του Πανεπιστημίου και μερίδα καθηγητών, αποφασίσαμε ότι πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε συνολικότερα στη ζωή μας! Με όχημα την Επιτροπή Ανασυγκρότησης, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε τόσο τη μαζικότητα όσο και το περιεχόμενο των συλλογικών μας διαδικασιών! Καλούμε, λοιπόν, ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να έρθουν στη συγκέντρωση φοιτητών, να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους ώστε να μαζικοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία και να μετρήσουμε βήματα, ώστε να δυναμώσει η φωνή μας μέσα στο χώρο που σπουδάζουμε και ζούμε!

Καλούμε κάθε φοιτητή/τρια του ΟΠΑ να συμβάλει στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του Συλλόγου μας, ώστε να γεννηθεί ένας Σύλλογος αποκούμπι των φοιτητών, με ΔΣ που θα πρωτοστατεί στην οργάνωση και την ενημέρωση των φοιτητών, που θα απολογείται στους φοιτητές που το εξέλεξαν. Σύλλογος που θα είναι καρφί στο μάτι της κυρίαρχης πολιτικής, ο οποίος θα θέλει τους νέους οργανωμένους με συμμετοχή στην πάλη για τα δικαιώματά μας!

Το επόμενο διάστημα, προετοιμάζουμε συγκέντρωση φοιτητών για να εκλέξουμε την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Συλλόγου, την Πέμπτη 24 Μάη, στις 17.00, στην αίθουσα Α23 του Πανεπιστημίου μας, ενώ έχουμε ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην πρυτανεία της σχολής για την πτυχιακή εξεταστική και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ