Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στη Βενεζουέλα, με τη συμμετοχή να φτάνει το 46,01% (ψήφισαν 8.636.336 από τους άνω των 20 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους) και τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού κόμματος, Νικολάς Μαδούρο, να εξασφαλίζει την επανεκλογή του με 67,7% και 5.823.718 ψήφους. Στο μεγάλο ποσοστό της αποχής συνέβαλε η απόφαση της συμμαχίας «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD), νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που απείχε από τις εκλογές, τις οποίες χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες». Πρόκειται βεβαίως για τις βασικές αντιδραστικές δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το 2017, με δεκάδες νεκρούς, και λόγω αυτού του γεγονότος σε κάποιους από τους ηγέτες τους, όπως ο Ενρίκε Καπρίλες, απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές.
Ο βασικός συνυποψήφιος του Μαδούρο ήταν ο Χένρι Φαλκόν, που πήρε 21% ή 1.820.552 ψήφους, και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Τον Φαλκόν, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Λάρα, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Προοδευτική Προώθηση» και μέχρι το 2008 στο μπλοκ του Τσάβες, στήριξαν το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI, που συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις πριν το 1998) και το λεγόμενο Κίνημα για το Σοσιαλισμό. Βασική του θέση ήταν η δολαριοποίηση του εθνικού νομίσματος πέσο, με αλλαγή του προσανατολισμού συμμαχιών της χώρας, ενώ επικρίνει τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που απέχουν, αλλά τις καλεί σε μετεκλογική συνεργασία.
Τον Μαδούρο στήριζε η εκλογική συμμαχία «Ευρύ Μέτωπο για την Πατρίδα», το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις. Το ΕΣΚ και το ΚΚ Βενεζουέλας έχουν υπογράψει συμφωνία - πλαίσιο, η οποία περιλαμβάνει ορισμένες δεσμεύσεις για μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων. Το ΚΚ Βενεζουέλας επιδιώκει την εμβάθυνση της λεγόμενης «Μπολιβαριανής διαδικασίας» για κατοχύρωση των όποιων κατακτήσεων υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης θεωρεί ότι η κρίση στη Βενεζουέλα είναι αποτέλεσμα του «ραντιέρικου και εξαρτημένου καπιταλισμού» της χώρας.
Οσο για τους άλλους υποψηφίους, ο κληρικός Χαβιέρ Μπερτούτσι, με την πλατφόρμα «Ελπίδα για την αλλαγή», πήρε 10,8% και 925.042 ψήφους, και ο Ρεϊνάλντο Κιχάδα, από το κόμμα «Λαϊκή Πολιτική Ενότητα '89», που έφυγε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2013, πήρε 0,4% και 34.614 ψήφους.
Από την πλευρά του ο Μαδούρο κάλεσε όλη την αντιπολίτευση, και όσους συμμετείχαν και όσους απείχαν, σε έναν νέο «εθνικό διάλογο». Ταυτόχρονα, η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς σοβαρά προβλήματα, εκτός από τη σύλληψη 19 ανθρώπων που επιχείρησαν βίαια να την παρεμποδίσουν.
Το ΚΚ Βενεζουέλας με χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΠΓ και δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα, διεθνή και εσωτερική, απαίτησε να γίνει σεβαστό, καταδικάζοντας τις δυνάμεις της αντίδρασης που το αμφισβητούν, εσωτερικές και εξωτερικές, καθώς και τις πιέσεις που ασκούνται. Κάλεσε επίσης να γίνει κριτική και αυτοκριτική για την εφαρμοζόμενη πολιτική και για το ζήτημα της μεγάλης αποχής, ώστε να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού και σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο.
Σχετικά με τις εκλογές για τα Περιφερειακά Συμβούλια, μέχρι χτες δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες.
Το αποτέλεσμα των εκλογών έσπευσαν να αμφισβητήσουν - όπως είχαν κάνει και προκαταβολικά - οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, που συσπειρώνονται στη λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα», και μάλιστα ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας και καλούν τους πρεσβευτές της Βενεζουέλας για να διαμαρτυρηθούν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις εκλογές «νόθες» και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, ενώ ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να πουλάει «δημόσια περιουσιακά στοιχεία».
Η Ισπανία, μέσω του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δηλώνει ότι μαζί με την ΕΕ θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων. Οι κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας, μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στη Βενεζουέλα, κάλεσαν να σταματήσουν οι επεμβάσεις στα εσωτερικά της τελευταίας και να υπάρξει σεβασμός στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.