Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Στρατηγικό συμφέρον» για οικονομικές σχέσεις και συνέχιση διαλόγου

Στο Σότσι υποδέχτηκε την Παρασκευή ο Ρώσος Πρόεδρος την Γερμανίδα καγκελάριο

Από τη συνάντηση Πούτιν - Μέρκελ στο Σότσι
Από τη συνάντηση Πούτιν - Μέρκελ στο Σότσι
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με έμφαση στις οικονομικές σχέσεις, στα ενεργειακά σχέδια και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησαν την Παρασκευή στο Σότσι.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτενής αναφορά του Βλ. Πούτιν στη σημασία των οικονομικών σχέσεων των δύο κρατών, σημειώνοντας την αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις και στις δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής και τεχνολογικής συνεργασίας», είπε, τονίζοντας τη σημασία του τομέα της Ενέργειας. Για τον υπό κατασκευή αγωγό «Nord Stream 2» σημείωσε - όπως και η καγκελάριος - ότι είναι «ένα καθαρά οικονομικό σχέδιο» και «πέρα από κάθε πολιτική διαδικασία». Επίσης, είπε ότι θα διατηρηθεί η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, «αν είναι οικονομικά σημαντική και αποτελεσματική». Η Μέρκελ χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και τις «εγγυήσεις που παρέχονται για την Ουκρανία», κάτι που απαιτεί και η αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στην κατασκευή του αγωγού που θα μειώσει τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη.

«Θεωρούμε το έργο επικερδές για εμάς και θα αγωνιστούμε γι' αυτό το έργο», είπε με έμφαση ο Ρώσος Πρόεδρος.

Η Αγκ. Μέρκελ υπογράμμισε τους «ισχυρούς διατλαντικούς δεσμούς», παρά τη «διάσταση απόψεων», με την αμερικανική κυβέρνηση. Και πρόσθεσε: «Εχουμε στρατηγικό συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, εργάστηκα για να διασφαλίσω ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ - Ρωσίας συνεχίζεται και ότι υπάρχουν πάντα επαφές από πλευράς ΕΕ». Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε ότι οι ρωσογερμανικές σχέσεις «δεν χρειάζεται να συσχετίζονται με τις σχέσεις μας με τρίτα κράτη», έχουν «τη δική τους δυναμική και σημασία».

Σχετικά με το νόμο που συζητιέται στη ρωσική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ξένες εταιρείες θα πρέπει να μη συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλιώς θα τιμωρούνται (αντι-κυρώσεις), ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως «θα πρέπει να είναι ισορροπημένος», ώστε «να μη βλάψει την οικονομία μας και τους εταίρους μας που είναι επιμελείς στη Ρωσία». Πάντως, πρόσθεσε πως υπάρχει αντίστοιχος νόμος στην Ευρώπη και κυβερνήσεις της ΕΕ «θέλουν να τον ενεργοποιήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από τις λεγόμενες διασυνοριακές κυρώσεις - από τις ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση».

Για Ιράν, Συρία, Ουκρανία

Σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, η Αγκ. Μέρκελ είπε: «Παραμένουμε στη συμφωνία» και «συζητάμε στις Βρυξέλλες για τον λεγόμενο κανονισμό αποκλεισμού» των επιχειρήσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις. Ομως, «δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε αυταπάτες, αυτό δεν θα είναι αποζημίωση σε μεγάλη κλίμακα. Πρόκειται για οικονομικές αποφάσεις που θα πάρουν οι εταιρείες», πρόσθεσε.

Για τη Συρία η Μέρκελ ζήτησε να ενταθούν «οι πολιτικές συζητήσεις που μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε λύση», ενώ ο Πούτιν ζήτησε «αποπολιτικοποίηση» της βοήθειας των Ευρωπαίων για την ανασυγκρότηση της Συρίας και «να παρέχεται κάθε βοήθεια σε συνεννόηση με τη νόμιμη κυβέρνηση (Ασαντ)».

Για τη σύγκρουση στην Ουκρανία δήλωσαν για ακόμη μια φορά ...δεσμευμένοι στις συμφωνίες του Μινσκ και στο σχήμα της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), ενώ θα εξετάσουν το θέμα της αποστολής κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ