Τρίτη 22 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΡ στο Σαράγεβο

Και καταγγελίες για «σχέδια ανατροπής και δολοφονίας» του Ερντογάν

Ο Ερντογάν στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Σαράγεβο
Ο Ερντογάν στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Σαράγεβο
ΣΑΡΑΓΕΒΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Στις 24 Ιούνη οι ψηφοφόροι δεν θα επιλέξουν μόνο Πρόεδρο και βουλευτές. Θα κάνουν ταυτόχρονα και επιλογές που θα επηρεάσουν τη χώρα όλο τον ερχόμενο αιώνα», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας (ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ αλλά και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξη του ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο, όπου το Σάββατο το κόμμα του οργάνωσε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση με οπαδούς του από όλη την Ευρώπη. Η συγκέντρωση έγινε ενόψει των διπλών εκλογών - προεδρικών και βουλευτικών - που προκηρύχθηκαν πρόωρα για τις 24 Ιούνη, αναδεικνύοντας τη σημασία που η τουρκική πλουτοκρατία δίνει στα Βαλκάνια και το ρόλο που θα επιδιώξει να ενισχύσει σε μια περιοχή - κρίσιμο σταυροδρόμι για τις επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών συμφερόντων.

Εκτός από τη συγκέντρωση του Σαββάτου, το πρόγραμμα του Ερντογάν είχε μια σειρά επαφών, αφού έκανε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, συνοδευόμενος μάλιστα από τους υπεύθυνους σημαντικών χαρτοφυλακίων της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Μεταφορών, Τουρισμού, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου αλλά και τον επικεφαλής της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι ανοιχτές καταγγελίες που έκανε ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν για νέα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησής του. Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση, μίλησε για πληροφορίες που οι τουρκικές αρχές διασφάλισαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες και σε συνεργασία με άλλες χώρες (μίλησε συγκεκριμένα για τις αρχές των Σκοπίων), προειδοποιώντας για πιθανές «απειλές δολοφονίας» ενάντια στον ίδιο. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι «μάθαμε πως κύκλοι που δεν αισθάνονται άνετα με έναν τόσο μεγάλο ηγέτη... θέλουν να τον ξεφορτωθούν. Αυτές οι απειλές δεν είναι καινούριες, πάντα υπήρχαν». Ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν κατήγγειλε ξανά την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν (που κανονικά λέγεται «Χιζμέτ» αλλά οι τουρκικές αρχές αποκαλούν πλέον «FETO», εννοώντας «Fetullah Gulen Terrorist Organization»), υποστηρίζοντας ότι «η FETO προσπαθεί να επιβιώσει σα χταπόδι που απλώνει τα πλοκάμια του γύρω από όλα τα τμήματα ενός κυβερνητικού μηχανισμού».

Θυμίζουμε ότι η FETO και ο Γκιουλέν θεωρούνται πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016, ενώ η Αγκυρα επανειλημμένα έχει καταδικάσει όσους δεν υιοθετούν τη δική της προσέγγιση για τα μέλη της FETO, ως αντιπάλους τους, με ευθείες βολές καταρχάς ενάντια στις ΗΠΑ, όπου ο Γκιουλέν συνεχίζει να μένει («αυτοεξόριστος») παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες βδομάδες έχει αναζωπυρωθεί το κύμα διώξεων (κατηγορούμενων ως) μελών της FETO. Χτες, δικαστήριο στη Σμύρνη καταδίκασε 104 πρόσωπα σε ισόβια κάθειρξη για ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν ότι πρόκειται για κάποιες από τις βαρύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί μετά την απόπειρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική λίρα υποχώρησε χτες σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ, κάτω ακόμα και από το όριο των 4,55 λιρών ανά δολάριο (που ήταν η χαμηλότερη ισοτιμία έως τώρα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ