Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μηνύματα Ερντογάν για «νέα πεδία συμμαχιών»

Και προτεραιότητα στα Βαλκάνια...

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Νέα κέντρα εξουσίας και νέα πεδία συμμαχιών και συνεργασιών αναδύονται σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή η διαδικασία προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για παίκτες διεθνώς. Η Τουρκία, επιτυγχάνοντας το ανώτατο επίπεδο συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εργάζεται για να κερδίσει μια αξιοπρεπή θέση σε αυτόν το νέο κόσμο». Τα παραπάνω σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ξανά υποψήφιος για τη θέση αυτή - με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ και του ακροδεξιού ΜΗΡ - σε προεκλογική συγκέντρωση, καθώς συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για τις διπλές κάλπες (προεδρικές και βουλευτικές) που θα στηθούν στις 24 Ιούνη.

Η Τουρκία παζαρεύει τη συνεργασία της με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως είναι και η ΕΕ, για την ένταξη στην οποία ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε ως στόχος. Από την άλλη πλευρά, επέκρινε τους Ευρωπαίους «εταίρους» της Τουρκίας ότι δεν δείχνουν αντίστοιχη αποφασιστικότητα. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα χαμηλότερα επιτόκια (δανεισμού), αλλά και διατήρηση πρωτοβουλιών και σε στρατιωτικό επίπεδο, στο όνομα της προσπάθειας «περιορισμού των τρομοκρατικών οργανώσεων». Ανήγγειλε μάλιστα νέες (επιχειρήσεις) στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων.

Την ίδια στιγμή, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος πρόεδρος με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, κάλεσε τον Ερντογάν να «μας αφήσει να αναμετρηθούμε σαν άνδρες» και - απευθυνόμενος προφανώς στους χιλιάδες Κούρδους ψηφοφόρους - επέλεξε να χαρακτηρίσει τα μέλη του (φιλοκουρδικού) HDP «παιδιά αυτού του έθνους» και να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση του πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (και υποψήφιου για την προεδρία με το HDP).

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για το τουρκικό κεφάλαιο η ανάπτυξη στα Βαλκάνια, είναι ότι το ΑΚΡ θα οργανώσει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση - με συμμετοχή Τούρκων από τη δυτική Ευρώπη - στο Σαράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τέλος, στο πλαίσιο επίσημων επαφών του στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την προσφορά του ειδικά «στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων». Μεταξύ άλλων, οι δυο πλευρές θέτουν στόχο τον πενταπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών και μια σειρά επενδυτικές συνεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ