Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε πρώτο πλάνο πιθανές «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική πλουτοκρατία ετοιμάζεται να αναδιατάξει τις δυνάμεις της ώστε μετά τις πρόωρες διπλές εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) της 24ης Ιούνη να παζαρέψει ακόμα πιο αποφασιστικά συμμαχίες ωφέλιμες για την προώθηση των σχεδιασμών της.

Αν και τα διάφορα σενάρια που η αστική αρθρογραφία εκτιμά ότι «ανοίγουν» στις 25 Ιούνη μοιάζουν ακόμα αόριστα, όλοι ξεχωρίζουν το παζάρι που θα δυναμώσει τόσο με τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αρκετοί ξεχωρίζουν ότι ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θέλει βελτίωση σχέσεων με Ουάσιγκτον αλλά και με Βρυξέλλες. Βέβαια, οι ίδιες φωνές προσθέτουν ότι ούτε το στρατόπεδο Ερντογάν υποστηρίζει (τουλάχιστον τώρα...) μια ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δύση. Επίσης, μεγάλη είναι η συζήτηση για την «πίεση» που θα ασκήσει στην επόμενη κυβέρνηση η είσοδος στη Βουλή του σοσιαλδημοκρατικού κουρδικού HDP, που αν περάσει το όριο του 10% μπορεί να στερήσει από το (σήμερα κυβερνών) ΑΚΡ μέχρι και 60 έδρες.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ΜΗΡ και εταίρος του Ερντογάν και του ΑΚΡ, Ντ. Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «αν η προεδρία και το Κοινοβούλιο φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν να εργαστούν σε αρμονία, υπάρχουν διέξοδοι βάσει των συνταγματικών αλλαγών και αυτές μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα (...) θα μπορούσαν να εξεταστούν οι πρόωρες εκλογές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο με ρήτρα απαγόρευσης της παράδοσης των «F-35» της «Lockheed Martin» που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα (για την οριστικοποίησή της απαιτείται έγκριση της κυβέρνησης), αυτή είναι ενδεικτική των αντιθέσεων αλλά και του παζαριού ανάμεσα σε Αγκυρα και Ουάσιγκτον.

Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χαρακτήρισε την απόφαση «ατυχή» και «αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης». Ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι (τουλάχιστον) δύο «F-35» θα παραδοθούν κανονικά στη χώρα του στις 21 του μήνα, σχολιάζοντας όμως ότι με τέτοιες συμπεριφορές «δεν μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή σχέση (με τις ΗΠΑ)» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Αμερικανούς: «Ελάτε να μιλήσουμε όπως κάναμε για το Μανμπίτζ. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμιά οντότητα που θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ