Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Νέο «ρεκόρ» σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους

Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 3,1 εκατ. νέοι πρόσφυγες - εκτοπισμένοι

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, με φόντο τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, αύξησαν πέρυσι - για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά - τις προσφυγικές ροές και τα πλήθη εκτοπισμένων αμάχων. Νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκαν χτες από τον ύπατο αρμοστή για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αναφέρουν πως το 2017 ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων παγκοσμίως έφτασε τα 68,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά. Αρκετά παραπάνω από τα περίπου 65,6 εκατ. που ήταν το 2016...

Υπολογίζεται ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ξεριζώνεται τουλάχιστον ένας άμαχος σε Συρία, Αφγανιστάν, Μιανμάρ, ΛΔ Κονγκό, Σομαλία ή Νότιο Σουδάν. Επίσης, και πέρυσι οι Σύροι ήταν το 1/3 των προσφύγων παγκοσμίως και οι Παλαιστίνιοι περίπου το 1/5 (70 χρόνια μετά την ίδρυση του Ισραήλ). Επιπλέον, η Τουρκία παρέμεινε η χώρα που έχει δεχτεί, παγκοσμίως, τους περισσότερους πρόσφυγες (περίπου 3,5 εκατομμύρια άτομα) σε απόλυτους αριθμούς, και ο Λίβανος η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους Σύρους πρόσφυγες κατά αναλογία πληθυσμού.

Το 2017 καταγράφηκαν 3,1 εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, πολύ περισσότεροι από το 2016 που ήταν 300.000, εξαιτίας της αύξησης στον αριθμό των προσφύγων και στη μικρή μείωση των εκτοπισμένων εντός των συνόρων των χωρών τους.

Επιπροσθέτως, η έκθεση διαψεύδει την εντύπωση πως οι περισσότεροι πρόσφυγες καταφεύγουν σε πλούσιες - ανεπτυγμένες χώρες ή ότι ζητούν άσυλο περισσότερο στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς διαπιστώθηκε πως το 85% των προσφύγων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Γκουτέρες: «Αναπόφευκτες και απαραίτητες» οι μεταναστεύσεις...

Τέλος, χτες από το Οσλο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που καλύπτει πρόθυμα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισχυρίστηκε ότι οι μεταναστεύσεις είναι «αναπόφευκτες και απαραίτητες» και τις χαρακτήρισε «φαινόμενο - σπαζοκεφαλιά για τους ηγέτες του πλανήτη», που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σε ένα πλαίσιο «στο οποίο οι χώρες συνεργάζονται και στο οποίο όλοι κερδίζουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ