Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΚΟΝΤΕ
Μετανάστευση και διαχείριση της ανεργίας στο επίκεντρο των συνομιλιών τους

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Τζ. Κόντε στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Τζ. Κόντε στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ευρωζώνη και η διαχείριση της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας με τρόπο επικερδή για το κεφάλαιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των προχτεσινών συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκελα Μέρκελ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στον έλεγχο και τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η καγκελάριος δεσμεύτηκε για «αλληλεγγύη» προς την Ιταλία και επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής λύσης. Σύμφωνα με την Μέρκελ, τους επόμενους μήνες «θα συζητήσουμε και θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά» στα εξής: Για μια σταθερή κυβέρνηση στη Λιβύη. Πώς θα εκπαιδευτεί καλύτερα η Ακτοφυλακή της Λιβύης. Για κοινές διαδικασίες ασύλου. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex. Για «ανάπτυξη» στην Αφρική. Επίσης, στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, η αντιμετώπιση της «παράνομης» μετανάστευσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28 - 29 Ιούνη), ο Κόντε ξεκαθάρισε πως «η δέσμευση προς την Ευρώπη είναι πολύ υψηλή». Επανέλαβε τις ιταλικές προτάσεις για τη μετανάστευση: «Θέλουμε να υπερβούμε το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου υπέρ μιας νέας αλληλέγγυας προσέγγισης», είπε και ζήτησε ταχείες διαδικασίες ασύλου (βλ. κέντρα κράτησης) στις «χώρες διέλευσης» (Λιβύη, Τουρκία κ.α.), όπου θα ταυτοποιούνται οι πρόσφυγες και θα υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου. «Ετσι, μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, πολύ πριν φτάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα και τις ακτές», τόνισε. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής παρέμβασης για «πολιτική σταθεροποίηση» στη Λιβύη.

Στη συνέχεια, ζήτησε την «τεχνογνωσία» της Γερμανίας και την οικονομική συμβολή της ΕΕ για τη διαχείριση της ανεργίας και της φτώχειας μέσα από το «ελάχιστο εισόδημα και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών απασχόλησης». «Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», είπε και επισήμανε πως η Γερμανία μπορεί να είναι «χρήσιμο πρότυπο». Να σημειωθεί πως οι αντίστοιχες «μεταρρυθμίσεις» στη Γερμανία την περίοδο 2003 - 2005 («Ατζέντα 2010» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σρέντερ) συρρίκνωσαν και συγχώνευσαν τα επιδόματα πρόνοιας και ανεργίας. Αποτελούν έναν μηχανισμό διαχείρισης και ανακύκλωσης της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, αλλά και εκμετάλλευσης των πιο εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων, που εξαναγκάζονται να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, ακόμη και με πληρωμή 1 ευρώ την ώρα.

Σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε αυτές να οδηγούν σε «κατανομή των κινδύνων», καθώς «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν επαρκεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αντιλαϊκά ορόσημα σε Μεταναστευτικό και Οικονομία(2023-06-30 00:00:00.0)
Κατεπείγουσα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(2023-06-15 00:00:00.0)
Προχωρά τις συμβάσεις για τις φυλακές της ΕΕ(2021-09-14 00:00:00.0)
«Οχημα» ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών(2018-07-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Μακρόν - Κουρτς στο Παρίσι(2018-01-17 00:00:00.0)
Μετανάστευση «α λα καρτ»(2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ