Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Προωθούν κοινή πρόταση στην Ευρωζώνη

Για κοινό «επενδυτικό» προϋπολογισμό, μετεξέλιξη του ESM και τραπεζική ένωση έκαναν λόγο Μέρκελ και Μακρόν

Από τη χτεσινή συνάντηση στο παλάτι «Μέσεμπεργκ»

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στο παλάτι «Μέσεμπεργκ»
Τη συμφωνία τους για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στην ΕΕ, ανακοίνωσαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο παλάτι «Μέσεμπεργκ» έξω από το Βερολίνο. Το βράδυ είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Η κοινή πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη, και χτες ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του πολύμηνου παζαριού μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ΕΕ. Επίσης η Μέρκελ δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας ότι ελπίζει πως στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης «θα καταφέρουμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας δηλώνουν ότι επιδιώκουν μια «επενδυτική επίθεση» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ, και γι' αυτόν το σκοπό θα δημιουργηθεί ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των υπαρχουσών δημοσιονομικών δομών. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε ότι οι συζητήσεις για τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης ήταν το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία, αλλά επιτεύχθηκαν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Ο νέος προϋπολογισμός πρόκειται να ενσωματωθεί από το 2021 και τα κεφάλαιά του θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις για την προώθηση της «οικονομικής σύγκλισης» των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν «πραγματικό προϋπολογισμό με ετήσια έσοδα και δαπάνες». Δεν δόθηκε το ύψος του προϋπολογισμού, όμως θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο σε όλο το εύρος», τόνισε η καγκελάριος, καθώς «χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές απαντήσεις», αναφερόμενη στην ανάγκη η ΕΕ να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ESM και τραπεζική ένωση

Το σημερινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), πρόκειται να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου «να παράσχει στο ευρώ μόνιμη προστασία έναντι νέων χρηματοπιστωτικών κρίσεων». Επιπλέον, προγραμματίζονται πιο ομοιόμορφοι τραπεζικοί κανόνες - ο ΕSM θα παρεμβαίνει στο μέλλον ως το τελευταίο «δίχτυ ασφαλείας» για τις αποτυχίες των τραπεζών - έτσι ώστε με δημόσια χρήματα να μπορούν να διασωθούν οι τράπεζες. «Αυτό θα εισαγάγει ένα νέο εργαλείο για βραχυπρόθεσμα προβλήματα αστάθειας και ρευστότητας σε μεμονωμένα κράτη - μέλη», εξήγησε η Αγκ. Μέρκελ.

«Ξεκινάμε τώρα ένα δεύτερο στάδιο στη ζωή του κοινού μας νομίσματος», είπε ο Μακρόν για την αντιμετώπιση των κρίσεων και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Προκειμένου ο τραπεζικός τομέας στην ΕΕ να καταστεί περισσότερο ανθεκτικός στην κρίση, θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης πρέπει τώρα να εμπλουτιστούν από τις άλλες χώρες - μέλη.

Οι συνομιλίες αφορούσαν τέσσερα βασικά ζητήματα: Τη «μεταρρύθμιση» της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την ενίσχυση και «σύγκλιση» της ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, μια κοινή πολιτική ασύλου και μια ισχυρότερη ερευνητική συνεργασία, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Για τη μετανάστευση η καγκελάριος επανέλαβε ότι «είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι θα ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η Frontex θα στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή πρόταση για «σχέδιο ανοικοδόμησης» ύψους 500 δισ. ευρώ(2020-05-19 00:00:00.0)
«Χρειαζόμαστε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό»(2018-11-14 00:00:00.0)
Συνάντηση για Μεταναστευτικό και «μεταρρυθμίσεις»(2018-06-27 00:00:00.0)
Ο Μακρόν προωθεί κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη(2017-10-12 00:00:00.0)
Προχωρά η συνεργασία για την Ασφάλεια και την Αμυνα(2017-07-12 00:00:00.0)
Εξετάζει το ενδεχόμενο «βοήθειας» σε ΕΕ και ΔΝΤ(2012-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ