Τετάρτη 20 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχιση σφοδρών βομβαρδισμών

Βομβαρδισμένες περιοχές στην παραλιακή πόλη Χοντέιντα
Βομβαρδισμένες περιοχές στην παραλιακή πόλη Χοντέιντα
ΣΑΝΑΑ.--

Με αμείωτη ένταση ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών χωρών συνέχισε από αέρος και θαλάσσης το σφυροκόπημα του λιμανιού και του αεροδρομίου της μεγαλύτερης πόλης της δυτικής Υεμένης, Χοντέιντα, που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Οι προσπάθειές τους ωστόσο φαίνεται πως συναντούν την ισχυρή αντίσταση των αντικαθεστωτικών Χούτι και των Λαϊκών Επιτροπών, παρά τη στρατιωτική υπεροπλία των υπεράριθμων αντιπάλων τους και τις προσπάθειές τους να διακόψουν την οδική σύνδεση της στρατηγικής πόλης με την πρωτεύουσα, Σαναά, που ελέγχεται πάνω από τρία χρόνια από τους αντικαθεστωτικούς σιίτες ενόπλους Χούτι.

Εκπρόσωπος των Χούτι κατηγόρησε χτες τον συνασπισμό της Σ. Αραβίας πως βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και ότι χτύπησε λεωφορείο με πολίτες, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι εξ αυτών σε προάστιο της πόλης Χοντέιντα. Υποστήριξε πως στη Χοντέιντα βρίσκεται μόλις το 5% των ένοπλων δυνάμεων των Χούτι και των Λαϊκών Επιτροπών. Υποστήριξε ακόμη ότι μέσα στο τελευταίο διήμερο «έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί δεκάδες» μισθοφόροι και στρατιώτες του συνασπισμού της Σ. Αραβίας.

Αντίθετα, αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Σ. Αραβίας στο αιματοκύλισμα και την καταστροφή της Υεμένης, επανέλαβε στο Αμπου Ντάμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τις κατηγορίες πως οι Χούτι εξοπλίζονται με ιρανικά όπλα. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το λιμάνι Χοντέιντα και το αεροδρόμιο της πόλης θα τεθούν σύντομα υπό τον έλεγχο δυνάμεων του «στρατού» της Υεμένης, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μισθοφόρους και φρουρούς ασφαλείας του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι που ελέγχεται από τη Σαουδική Αραβία.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πληροφορίες ανταποκριτών τους, μετέδωσαν χτες πως από το πρωί έως το απόγευμα της Τρίτης είχε γίνει στόχος τουλάχιστον 40 αεροπορικών επιδρομών το αεροδρόμιο της Χοντέιντα και ιδιαίτερα η οδική αρτηρία που είναι γνωστή ως «Κilo 16», η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα.

Μέσα στο χάος της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (ONCHA) εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πιθανότητα οι αεροπορικές επιδρομές της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή και καταστροφές στις αποθήκες τροφίμων και φαρμάκων του διεθνούς οργανισμού που βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ