Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντυνάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1831 Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα κατά του Ιωάννη Καποδίστρια.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών» ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Με ορισμένους από τους αριστερούς «Χαρτιστές», όπως ο Χάρνεϊ, είχαν έρθει σε επαφή οι Μαρξ και Ενγκελς, το καλοκαίρι του 1845, με σκοπό τη συγκρότηση Κομμουνιστικής Επιτροπής Αλληλογραφίας για τη στενότερη προσέγγιση διαφόρων ομάδων κομμουνιστών και συμπαθούντων σε Ευρώπη και Αμερική.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρομπέρτο Ροσελίνι.

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη Σοβιετική Ενωση («Τελεσίγραφο Κόρζον»), απαιτώντας να ανακαλέσει τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της από το Αφγανιστάν και το Ιράν (τους οποίους κατηγορούσε πως δρούσαν κατά των βρετανικών συμφερόντων), να πληρώσει αποζημιώσεις για τις διώξεις κατά Βρετανών κατασκόπων (!) στην ΕΣΣΔ κ.ά., ενώ δήλωνε πως δεν αναγνώριζε τα χωρικά της ύδατα, κινήσεις που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ο σοβιετικός λαός αντέδρασε, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του, με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στη Μ. Βρετανία ξεκίνησε καμπάνια υποστήριξης της ΕΣΣΔ, στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν 150.000 εργάτες και κάλεσαν το γερμανικό λαό να υποστηρίξει την ΕΣΣΔ. Στο τέλος, η Μ. Βρετανία δέχτηκε συζήτηση για συμφωνία.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας, στρατός και χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Με απεργία απαντούν 25.000 εργάτες, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1937 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τόμας Πίντσον.

1970 Στις 8 και 9 Μάη η Ασφάλεια Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΚΝΕ».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ