Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η «κινητικότητα» γύρω από το Κουρδικό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Απανωτές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης και της κουρδικής πλευράς καταγράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ και τις τελευταίες μέρες.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι επαφές που αφορούν την «επίλυση» του Κουρδικού βρίσκονται σε «θετική φάση», ενώ εκπρόσωποι του κόμματος HDP (ένα από τα βασικά φιλοκουρδικά κόμματα) που έχει απευθείας επαφές και με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσαν ότι «δεν είναι αρνητικές οι εξελίξεις». Ρεπορτάζ της «Χουριέτ» κατέγραφαν πως οι εκπρόσωποι των φιλοκουρδικών κομμάτων που πραγματοποιούν τις σχετικές συναντήσεις με την Αγκυρα βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε διαρκή επαφή τόσο με τον ίδιο τον Οτσαλάν όσο και με τους ηγέτες του PKK που βρίσκονται στις «εμπόλεμες» ζώνες στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κουρδική πλευρά βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» και πρέπει να αποφασίσει, αν θα «συνενωθεί με όλη την υπόλοιπη κοινωνία». «Η πίστη στη δημοκρατία και την ειρήνη θα θέσει τέρμα στον πόνο. Το HDP και το Ιμραλί (σ.σ. το νησί όπου είναι φυλακισμένος ο Οτσαλάν) πρέπει να αποφασίσουν τώρα γι' αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κουρδικό αναμένονται στο φόντο των ευρέων συζητήσεων που προκάλεσε η παραίτηση του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Ο Φιντάν έχει «εμπλακεί» σημαντικά στην «ειρηνευτική διαδικασία» με τους Κούρδους και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα βήματά του συνδέονται και με εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό.

Πάντως, χτες, αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Ερντογάν για την παραίτηση Φιντάν δήλωσε ότι η γνώμη που εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει «την υψηλή εκτίμηση που τρέφει για τον κ. Φιντάν» και «τη σημασία που δίνει στη θέση του επικεφαλής της MIT». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «όπως όλοι οι άλλοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι ο κ. Φιντάν έχει δικαίωμα να παίρνει τις αποφάσεις του».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αγκυρα ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 18-19 Φλεβάρη με τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, η ακύρωση συνδέεται με την Εκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία όπου γίνεται αναφορά στη «Γενοκτονία των Αρμενίων», ωστόσο είναι καθαρό ότι αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ