Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Κυρώσεις και μέτρα για τις «οικονομικές πηγές» τους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά από καιρό, τα πέντε μόνιμα και τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφεραν να συγκλίνουν τις θέσεις τους και να συμφωνήσουν, ομόφωνα, πάνω σε ένα ρωσικό σχέδιο απόφασης που επιχειρεί να κλείσει τις πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και άλλων παρόμοιων ένοπλων οργανώσεων, όπως το «Μέτωπο Νούσρα», σε Συρία και Ιράκ, δημιούργημα των ίδιων των ιμπεριαλιστών. Και βεβαίως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το βολικό πρόσχημα των τζιχαντιστών θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Συγκεκριμένα, το ομόφωνο ψήφισμα, που επεξεργαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες η ρωσική διπλωματική αποστολή στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ζητεί από τις 193 χώρες - μέλη του Οργανισμού να πατάξουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων όπως το «ΙΚ» και να επιβάλουν, μεταξύ άλλων, κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, όπλων, πυρομαχικών και αρχαιοτήτων ή μνημείων ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που προέρχονται από περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές όχι μόνο στο Ιράκ (που ίσχυε έως σήμερα) αλλά και στη Συρία.

Στο ίδιο ψήφισμα, που θεωρείται νομικά δεσμευτικό, επισημαίνεται ως παράνομη η καταβολή λύτρων σε άτομα και ομάδες του «ΙΚ» και παρόμοιων οργανώσεων που ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ. Ζητείται ακόμη από όλες τις χώρες - μέλη του διεθνούς οργανισμού να «παγώσουν» άμεσα τραπεζικά κεφάλαια και άλλα περιουσιακά στοιχεία των τζιχαντιστών στο εξωτερικό και να αναφέρουν τα μέτρα που πήραν για τη συμμόρφωσή τους με αυτή την απόφαση σε ένα τρίμηνο. Συνιστά «καλύτερο έλεγχο» της κίνησης φορτηγών, αυτοκινήτων και αεροπλάνων που προέρχονται από περιοχές που κατέχονται από το «Ισλαμικό Κράτος» ώστε να σταματήσει η μεταφορά και λαθρεμπορία αγαθών που προέρχονται από λεηλασίες, όπως ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα, ο καπνός, ηλεκτρονικά και αγροτικά προϊόντα. Η παρούσα σύσταση απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία, που θεωρείται ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων, αγαθών.

Η εξέλιξη επιχειρεί να βάλει φρένο στις πηγές πλουτισμού των τζιχαντιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, ελέγχουν πλέον σε Συρία και Ιράκ μία περιοχή ίση με το μέγεθος του Βελγίου. Αξιωματούχοι στο αμερικανικό Πεντάγωνο αν και εκτιμούν ότι το πετρέλαιο δεν είναι πλέον η κύρια πηγή πλουτισμού των τζιχαντιστών (λόγω της μείωσης της παραγωγής κατά 14% μέσα στον τελευταίο μήνα και της πτώσης στις διεθνείς τιμές αργού), εντούτοις σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι τα έσοδα των τζιχαντιστών από τη διάθεση πετρελαίου σε ιδιώτες λαθρέμπορους φθάνουν ημερησίως από 846.000 έως και 1.650.000 δολάρια. Εκτιμάται επίσης ότι τα ημερήσια έσοδα του «ΙΚ» από λύτρα ξεπερνούν τις 123.000 δολάρια.

Αξίζει επιπλέον να επισημανθεί πως η παραπάνω απόφαση, που είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και τεχνική, υπόκειται στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι όσοι την παραβούν (ιδιώτες και κράτη) μπορεί να υποστούν κυρώσεις.

Πλιάτσικο αρχαιοκαπήλων

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, στόχο έχει την ανάσχεση του λαθρεμπορίου από τους τζιχαντιστές και ειδικά το πλιάτσικο που κάνουν σε συνεργασία με διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπήλων σε πληθώρα αρχαιολογικών μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, που επανήλθε στο προσκήνιο έντονα και χτες, με αφορμή την έναρξη έκθεσης εκατοντάδων βαβυλωνιακών ανάγλυφων πήλινων πλακών από το βόρειο Ιράκ στο Μουσείο «Βιβλικής Γης» της Ιερουσαλήμ. Ιδιοκτήτης των αρχαιοτήτων φέρεται ο Ισραηλινός «ιδιώτης συλλέκτης» Ντέιβιντ Σόφερ, που ισχυρίζεται ότι τις αγόρασε «νόμιμα» πριν από δεκαετίες. Πολλοί θεωρούν όμως ότι η περίπτωση του Σόφερ, όπως και αυτές άλλων «ιδιωτών συλλεκτών», δεν είναι παρά μία νομιμοποιημένη μορφή αρχαιοκαπηλίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Σφοδρές μάχες στη Συρία

Στην Τουρκία, πάντως, ο ηγέτης του αντικυβερνητικού «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», Χαλέντ Χότζα, κάλεσε τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να «αναλάβουν άμεσα δράση» κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και να σταματήσουν τις «βάρβαρες» επιθέσεις του συριακού στρατού στα ανατολικά και νότια προάστια της Δαμασκού, γνωστά ως Γκούτα (που ελέγχουν «αντικαθεστωτικοί» και τζιχαντιστές). Ο Χότζα κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση Ασαντ πως το τελευταίο δεκαήμερο διέταξε βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει το θάνατο «150 ατόμων, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι». Σε επόμενο σημείο, επιχείρησε να εξισώσει τις επιχειρήσεις της συριακής αεροπορίας με εκείνες των τζιχαντιστών «που καίνε ζωντανούς ομήρους».

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που παραδέχθηκαν κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού με θύματα «πολλούς τζιχαντιστές» και όχι αμάχους σε περιοχές της ανατολικής επαρχίας Χάσακα, της κεντρικής Χομς και της βόρειας επαρχίας Ιντλίμπ.

Κατάσχεση διαβατηρίου σε Ιάπωνα φωτορεπόρτερ

Τέλος, χτες, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να κατασχέσει το διαβατήριο από έναν Ιάπωνα φωτορεπόρτερ που είχε προγραμματίσει αποστολή στη Συρία.

Ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Γιουίτσι Σουγκιμότο κατήγγειλε ότι κρατικοί αξιωματούχοι απαίτησαν να τους παραδώσει το διαβατήριό του απειλώντας τον, σε αντίθετη περίπτωση, με σύλληψη. Οπως είπε μιλώντας σε ιαπωνικά ΜΜΕ, «η ελευθερία του ρεπορτάζ, η ελευθερία να καλύπτεις ειδήσεις σε εμπόλεμες ζώνες μπορεί να πληγεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γοσιχίντε Σούγκα, παραδέχθηκε την κατάσχεση του διαβατηρίου δηλώνοντας πως μολονότι η κυβέρνηση σέβεται την ελευθερία των δημοσιογράφων να ενημερώνουν, αποφάσισε πως έχει καθήκον να διασφαλίσει την «ασφάλεια των Ιαπώνων πολιτών», ιδιαίτερα έπειτα από τον πρόσφατο αποκεφαλισμό δύο Ιαπώνων ομήρων από εκτελεστές του «Ισλαμικού Κράτους»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ