Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ο Ρέντσι θυμήθηκε «το πρόβλημα της Λιβύης»

Ξεκίνησαν άνθρωποι με την ελπίδα ότι θα σωθούν και κατέληξαν σοροί, στις ακτές της «αναπτυγμένης» Ευρώπης
Ξεκίνησαν άνθρωποι με την ελπίδα ότι θα σωθούν και κατέληξαν σοροί, στις ακτές της «αναπτυγμένης» Ευρώπης
ΡΩΜΗ.--

«Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της Λιβύης αν θέλουμε να εμποδίσουμε τη Μεσόγειο να γίνει νεκροταφείο», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μία μέρα μετά την αποκάλυψη μιας ακόμα πολύνεκρης ναυτικής τραγωδίας με θύματα εκατοντάδες μετανάστες. Ο Ρέντσι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την «ετοιμότητα» και της ιταλικής αστικής τάξης να ωφεληθεί από τις ιμπεριαλιστικές διεργασίες που αφορούν τη διασφάλιση «σταθερότητας» και στη βόρεια Αφρική.

Την ώρα που ο Ρέντσι θυμόταν το «πρόβλημα της Λιβύης», ένα από τα πολλά «προβλήματα» που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους ξεσπιτωμένους εργάτες, αγνοούνταν ακόμα πάνω από 330 μετανάστες που την Κυριακή είχαν φορτωθεί σε τέσσερα σαπιοκάραβα από τη Λιβύη, με την ελπίδα ότι θα επιβιώσουν στην «ειρηνική» και «αναπτυγμένη» Ευρώπη.

Οσο περνούν οι ώρες, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι ότι κανένας δεν πρόκειται να βρεθεί ζωντανός καθώς τα άγρια κύματα και η παγωνιά δεν άφηναν πολλά περιθώρια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2014 χάθηκαν συνολικά 3.500 ζωές στην προσπάθειά τους να βρεθούν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, ενώ 200.000 «διασώθηκαν». Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού έλεγαν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη, καθώς πριν την Κυριακή, είχαν ήδη χαθεί 115 μετανάστες στη Μεσόγειο, μόνο από 1η Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ