Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται τα παζάρια

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων ενόψει της απόφασης που αναμένεται να ανακοινώσει απόψε στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με το εάν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι έως τώρα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με πιο χαρακτηριστικές αυτές των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Γερμανίας, Χάικο Μάας, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πως η διεθνής συμφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί «παρά τις αδυναμίες της», ακόμη και εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, δείχνουν πως ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι τους συμφέρει η «ακύρωση» της συμφωνίας. Βασικός λόγος είναι οι συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υπογράψει από πέρσι πολλά κυρίως ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ είναι από τους τελευταίους Ευρωπαίους που έχει μεταβεί στις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποτρέψει την κυβέρνηση Τραμπ. Σε άρθρο του στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστήριξε ότι «από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα».

Ιρανικές προειδοποιήσεις - ισραηλινές απειλές

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα «μετανιώσουν» για μία απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας του 2015, προειδοποιώντας ότι «αν επιθυμούν να αποδυναμώσουν το Ιράν και να περιορίσουν την επιρροή του είτε στην περιοχή είτε διεθνώς, το Ιράν θα αντισταθεί σθεναρά».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, απείλησε χτες απροκάλυπτα τη Συρία με (μεγαλύτερη...) στρατιωτική επέμβαση και δολοφονία (!) του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, αν το Ιράν χρησιμοποιήσει το έδαφος της Συρίας για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Παράλληλα, εντείνονται οι κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ και στην πρώην κυβέρνηση Ομπάμα. Σύμφωνα με την «Boston Globe» ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που πρωτοστάτησε στα παζάρια για την επίτευξη της συμφωνίας, είχε το τελευταίο διάστημα επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον Γερμανό Πρόεδρο Φρ. Β. Σταϊνμάγερ, και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ προσπαθώντας να διαφυλάξει τη διεθνή συμφωνία. Ο Κέρι δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος Τραμπ τον κατηγόρησε για «πιθανώς παράνομη, σκιώδη διπλωματία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ