Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιβεβαιώνεται ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη χτίζεται πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις «κατευθυντήριες γραμμές απασχόλησης της ΕΕ», επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Πρόκειται για ένα ακόμα αντεργατικό κείμενο στην κατεύθυνση του λεγόμενου "Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα", που βάζει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι προτάσεις της έκθεσης είναι αποκαλυπτικές: Σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και αντικατάστασή τους από "νέους μηχανισμούς καθορισμού των μισθών", μείωση μισθών για την αύξηση δήθεν των θέσεων εργασίας, ενίσχυση των "ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης", δηλαδή της προκλητικής επιδότησης των εργοδοτών αντί των ανέργων.

Επιπρόσθετα, η έκθεση προβλέπει επέκταση των ελαστικών και "ευέλικτων" μορφών εργασίας, παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, ενίσχυση της κινητικότητας, της διά βίου μάθησης των νέων εργαζομένων, στο πλαίσιο αναζήτησης προσωρινής, κακοπληρωμένης δουλειάς. Την ίδια στιγμή προωθεί την ενίσχυση των συμπληρωματικών συστημάτων συνταξιοδότησης, δηλαδή επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση, κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η έκθεση είναι σε κοινή γραμμή και συμβαδίζει με τις αντίστοιχες αντιδραστικές κατευθύνσεις που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ προ ημερών για την Ελλάδα.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό ρόλο "λαγού" του Ευρωκοινοβουλίου στην προώθηση των αντεργατικών μέτρων.

Αποδεικνύει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην ΕΕ, όπως αυτή που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, θα οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προϋποθέτει την οριστική απώλεια των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, φτώχεια και βάσανα για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Για να σταματήσει να ματώνει ο εργαζόμενος λαός, είτε με καπιταλιστική ανάπτυξη είτε με κρίση, πρέπει να αναμετρηθεί με την κυριαρχία των καπιταλιστών και των ενώσεών τους, να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο που παράγει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιτροπεία και τα μνημόνια διαρκείας ΕΕ - αστικών κυβερνήσεων είναι εδώ(15/3/2019)
Τα σχέδια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου φέρνουν δεινά στους λαούς των Βαλκανίων(1/2/2017)
Παρέμβαση για την ανεργία των νέων(11/5/2016)
Διαπιστώσεις που δε θίγουν τις πραγματικές αιτίες(5/9/2014)
Πανεργατικός ξεσηκωμός: ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης(17/2/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org