Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
Μαχητική απάντηση στην απόλυση συνδικαλίστριας από τη «Selecta»

Εντείνεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντεργατικής πολιτικής

Από την παρέμβαση έξω από τη «Selecta»
Από την παρέμβαση έξω από τη «Selecta»
Μαχητική απάντηση στην απόλυση μέλους του ΔΣ του Σωματείου από την εργοδοσία της επιχείρησης «Selecta Hellas» έδωσε το περασμένο Σάββατο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, απαιτώντας άμεση ανάκληση της απόλυσης, ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.

Η εργοδοσία, την περασμένη Παρασκευή 4/5, στη λήξη της βάρδιας, κοινοποίησε την απόλυση στην Βασιλική Μπράτσου, γραμματέα της διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει και άλλες δύο απολύσεις εργαζομένων.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, αφού η Β. Μπράτσου το προηγούμενο διάστημα είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ταξικού Σωματείου στην επιχείρηση, ενώ είχε προηγηθεί και η μετάθεσή της σε θέση χωρίς αντικείμενο, προκειμένου η εργοδοσία να την απομονώσει από τους συναδέλφους της.

Το πρωί του Σαββάτου, με πρωτοβουλία του Σωματείου και με τη συμμετοχή εργαζομένων και από άλλους κλάδους, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την επιχείρηση. Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στην επαφή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τα μέλη του Σωματείου μοίρασαν την ανακοίνωση και συζήτησαν μαζί τους.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στη Χρυσούπολη, όπου με εξόρμηση σε μαγαζιά, χώρους εστίασης και σούπερ μάρκετ της πόλης ενημέρωσαν το λαό για την απόλυση, καλώντας τον να δείξει την αλληλεγγύη του. Χτες πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ζητήθηκε να οριστεί τριμερής συνάντηση.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας είναι η συνέχεια της τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία πότε με την αστυνομία, πότε με δικαστήρια ενάντια των εργαζομένων και της οργάνωσής τους και πότε με απολύσεις. Είναι η συνέχεια στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει με τη μετατροπή τον εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους (...) Στις μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η εταιρεία απάντησε με σωρεία εκδικητικών απολύσεων.

Την ίδια στιγμή, Εργατικό Κέντρο και Επιθεώρηση Εργασίας ήταν σε κοινό συντονισμό με τα θελήματα της εργοδοσίας, αγνοώντας τις παράνομες εργασιακές σχέσεις και τις δεκάδες απολύσεις εκδικητικού χαρακτήρα. Με τις πλάτες της κυβέρνησης και των δικαστηρίων φτάσανε σε σημείο να διαγράψουν από το Πρωτοδικείο το επιχειρησιακό Σωματείο που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ αργότερα η εργοδοσία ίδρυσε δικό της επιχειρησιακό Σωματείο που απαρτίζεται από στελέχη της εταιρείας».

Την απόλυση της Β. Μπράτσου καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας και ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Καβάλας (μέλος της ΟΓΕ).

Συνδικαλιστικές διώξεις και στον «Στασινόπουλο»

Τις απολύσεις εργαζομένων, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, από τις εταιρείες «ΑΝΑΜΕΤΤ» και «ΒΙΑΝΑΤ» του ομίλου «Στασινόπουλος» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Το Συνδικάτο κάνει λόγο για συνδικαλιστικές διώξεις «δύο πρωτοπόρων συναδέλφων μια μέρα μετά την ανακοίνωση της εκλογής τους στα όργανα του Συνδικάτου μας», καθώς και για απολύσεις «άλλων συναδέλφων οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν ενεργά στο πλευρό τους».

Οπως εξηγεί, στον εν λόγω όμιλο, έναν από τους μεγαλύτερους στον κλάδο του Μετάλλου, το σκηνικό για τους εργαζόμενους περιλαμβάνει «εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, κακοπληρωμένη εργασία, δεκάδες εργάτες που αλλάζουν νομούς για να δουλέψουν μέσω εργολάβων, εργάτες εκτεθειμένους σε επικίνδυνα υλικά».

Στο φόντο αυτό, οι απολύσεις «έχουν σκοπό να χτυπήσουν τους πρωτοπόρους εργάτες», ώστε η εταιρεία «να ξεμπερδεύει με όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας, σιγή νεκροταφείου για να μην κουνιέται φύλλο, για να αυξάνουν την εκμετάλλευσή μας από την οποία θησαυρίζουν. Απολύει πρωτοπόρους εργάτες, για να μπορεί να εκμεταλλεύεται κάθε μέρα ανεμπόδιστα όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο».

Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους «να στηρίξουν τη δράση του Συνδικάτου μας ενάντια στο μηχανισμό απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης και να καταδικάσουν τις διώξεις σε βάρος των πρωτοπόρων εργατών, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους».

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια προχώρησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, με αφορμή την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει για την επαναπρόσληψη απολυμένης συνδικαλίστριας, εκλεγμένης στο Διοικητικό του Συμβούλιο, από την εταιρεία «Σαβοϊδάκη». Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 21/5 και το Συνδικάτο προετοιμάζει νέα κινητοποίηση για τη συγκεκριμένη μέρα.

Τέλος, την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, από την επιχείρηση «Πλατάκης ΑΕ», απαιτούν με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου του Εμπορίου και όχι μόνο, από όλη τη χώρα. Παράλληλα, καταγγέλλουν την επιχείρηση τρομοκράτησης της ίδιας της εργαζόμενης και του σωματείου από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, στο πλαίσιο της οποίας επιστρατεύτηκαν χειροδικίες και απειλές.

Αναλυτικά, ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ