Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
«Αν δεν ληφθούν μέτρα θα έχουμε κι άλλα θύματα»

Ανακοίνωση και επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Τήνο

Απαξίωση στο χώρο, οχήματα που δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ, φθαρμένα ελαστικά κ.ά. διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της ΔΑΣ που επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του δήμου Τήνου
Απαξίωση στο χώρο, οχήματα που δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ, φθαρμένα ελαστικά κ.ά. διαπίστωσε η αντιπροσωπεία της ΔΑΣ που επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του δήμου Τήνου
Στην τραγική κατάσταση σχετικά με τα μέτρα που αφορούν στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο δήμο Τήνου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ ύστερα από επίσκεψη αντιπροσωπείας της στο νησί για να παραβρεθεί «στις κηδείες των συναδέλφων, μετά και το τραγικό εργατικό ατύχημα που υπέστησαν τρεις συνάδελφοι με αποτέλεσμα το θάνατο δύο συναδέλφων και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα».

Η αντιπροσωπεία σε ανακοίνωσή της και σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, αναφέρει όλα όσα διαπίστωσε στην επίσκεψή της.

Απαξίωση και σημαντικές ελλείψεις σε συντήρηση, εξοπλισμό, μέσα προστασίας

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην «απαξίωση που επικρατεί στο χώρο και τα οχήματα του δήμου», στη «συνειδητή υποβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή. Ο υποτιθέμενος χώρος του αμαξοστασίου είναι στην κυριολεξία μέσα στα σκουπίδια, τα οχήματα δεν έχουν περάσει ποτέ ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να είναι ανύπαρκτη, τα ελαστικά τους είναι ακατάλληλα, τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μαζεύουν τα σκουπίδια στην κυριολεξία με γυμνά χέρια.

Κατά την παράστασή μας στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στον δήμαρχο, του βάλαμε όλα αυτά τα ζητήματα απαιτώντας να πάρει άμεσα μέτρα προκειμένου να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Του δηλώσαμε ότι μαζί με την κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του.

(...) Ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι νέος δήμαρχος (ανέλαβε πριν από τέσσερις μήνες) και συμφώνησε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Μας δήλωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει σε αιτήματα και προς το υπουργείο αλλά και προς την ΚΕΔΕ προκειμένου να του χορηγηθούν νέα οχήματα. Οσον αφορά το ότι τα οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, μας δήλωσε ότι μετά από το τραγικό εργατικό ατύχημα έχει δοθεί εντολή και όλα τα οχήματα θα περάσουν ΚΤΕΟ το επόμενο διάστημα. Ενώ όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, μας δήλωσε ότι ήδη μέσα από την προκήρυξη θα πάρει 13 άτομα για να ενισχυθεί το προσωπικό, αλλά θα προχωρήσει και σε αιτήματα προς το υπουργείο προκειμένου να δημιουργήσει τμήμα συντήρησης και επισκευής οχημάτων.

Στην ανταπάντησή μας του δηλώσαμε ότι η δημοτική αρχή έχει συνέχεια. Και μπορεί ο συγκεκριμένος δήμαρχος να έχει αναλάβει σήμερα, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξε την πολιτική του προηγούμενου δημάρχου, υπηρέτησε πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης που θέλει την απαξίωση των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών με στόχο στο μέλλον να τις χαρίσουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Απάντηση για αυτά δεν πήραμε».

Οι 30 νεκροί συνάδελφοί μας δεν ήταν θύματα της «κακιάς ώρας»...

Η ΔΑΣ, απευθυνόμενη στον υπουργό, τονίζει: «Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα. Είναι καθαρό ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Οι 30 νεκροί συνάδελφοί μας δεν ήταν θύματα της "κακιάς ώρας" (...) όπως προσπαθείτε να μας πείσετε. Ηταν θύματα της δικής σας πολιτικής που θέλει να βλέπει ως "κόστος" την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει "κόκκινο", δεν φταίνε οι συνάδελφοι. Φταίτε εσείς. Για το ότι τα οχήματα δεν περνούν τους απαραίτητους ελέγχους φταίτε εσείς. Για το ότι οι συνάδελφοί μας δεν διαθέτουν τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας φταίτε εσείς.

Απαιτούμε: Τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες. Ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Χωρίς ΚΤΕΟ και χωρίς διασφάλιση όλων των προδιαγραφών σύμφωνα με τους κανονισμούς να μην κινείται κανένα όχημα. Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ