Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ο Πομπέο συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Το γύρο του κόσμου έκανε η γνωστοποίηση της συνάντησης του προτεινόμενου για ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο με τον ηγέτη της Β. Κορέας

Copyright 2018 The Associated

Το γύρο του κόσμου έκανε η γνωστοποίηση της συνάντησης του προτεινόμενου για ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο με τον ηγέτη της Β. Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ταχύτητα με την οποία «τρέχουν» οι διεργασίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο επιβεβαίωσε, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που με μήνυμά του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» επιβεβαίωσε ότι ο Μάικλ Πομπέο, επικεφαλής της CIA, που προορίζεται για νέος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, «συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα την περασμένη βδομάδα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συνάντηση κύλησε πολύ ομαλά και διαμορφώθηκε μια καλή σχέση. Δουλεύονται οι λεπτομέρειες της (σ.σ. επικείμενης) Συνόδου. Η αποπυρηνικοποίηση (σ.σ. της Χερσονήσου) θα είναι ένα σπουδαίο πράγμα για τον κόσμο, αλλά φυσικά και για τη Βόρεια Κορέα».

Η επίσκεψη Πομπέο δημοσιοποιήθηκε ένα δεκαήμερο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απρίλη, αναδεικνύοντας πως ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα επικεντρώνουν τις πολυεπίπεδες προσπάθειές τους, για να διασφαλίσουν αναβαθμισμένο ρόλο σε αλυσιδωτές εξελίξεις που θα αφορούν τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Υποδεχόμενος προχτές τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ο Τραμπ σχολίασε ότι Βόρεια και Νότια Κορέα «έχουν την ευλογία μου» στα σχέδια συνάντησης «για να δουν αν μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο» (οι δύο χώρες τυπικά δεν έχουν υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης μετά τον πόλεμο του 1950 - 1953).

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικές ήταν οι εκτιμήσεις του Τραμπ ότι Βόρεια και Νότια Κορέα «δεν θα είχαν συζητήσει τίποτα» χωρίς τη συμβολή των ΗΠΑ και τη δική του προσωπικά. Ακόμα, αναφερόμενος στη συνάντηση που είναι πιθανό να έχει και ο ίδιος με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, είπε ότι «αυτή ίσως γίνει αρχές Ιούνη ή λίγο πριν - με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», αλλά και συμπλήρωσε: «Είναι πιθανό τα πράγματα να μην πάνε καλά και να μην έχουμε τις συναντήσεις και απλά θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι που έχουμε ακολουθήσει σθεναρά. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει».

Κατά τ' άλλα, ο Τραμπ είπε ότι εξετάζονται πέντε τοποθεσίες για τη συνάντησή του με τον Κιμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ